Generali Sigorta A.Ş

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerde normalleşme sürecine gidilirken kalabalıktan uzakta yapılacak tatillerin daha fazla tercih edilmesi bekleniyor. Karavan kiralamak da böyle bir tatil yapmanın harika bir yoludur. Ancak sadece küçük bir aracın direksiyonuna geçme tecrübeniz varsa, karavan kullanma fikri biraz göz korkutucu olabilir.

Endişelenmeyin; karavan sürmek, alıştıktan sonra otomobil kullanmaktan çok daha zor sayılmaz. Tabii, aşağıdaki unutmamanız gereken birkaç şeye dikkat ettiğiniz takdirde!

Acele etmeyin

İlk defa bir karavan kullanıyorsanız, isteyeceğiniz son şey strese kapılmak ve acele etmektir.

Bu yüzden her bir yolculuğu önceden planlayın; mümkünse yoğun alanlardan, dar sokaklardan ve kötü hava şartlarından kaçının. 

Karavanınızı tanıyın

Öncelikle karavanın yüksekliğini not edin. Bunu bir yükseklik sınırlama bariyerine çarpınca öğrenmek yerine kendiniz keşfetmeniz daha iyidir. Ardından, sürüş sırasında farları nereden açacağınızı aramakla uğraşmamak için karavanın bütün kontrollerinin yerleşimini ve işlevlerini öğrenmeye zaman ayırın. Son olarak, koltuğunuzu en konforlu şekilde, aynalarınızı ise en rahat görebileceğiniz şekilde ayarlayın. Bundan bahsetmişken; görüş alanınız daha kısıtlı olduğu için aynaları kullanmayı unutmamanız, her zamankinden daha önemlidir.

Güvenli sürüş güvenli yükleme ile başlar

Ağır eşyaları diğerlerinden önce yükleyin. Ağırlığı karavanın tabanına yayın ve yükün dengeli olması için en ağır eşyaları ortaya yerleştirin. Bildiğiniz gibi uzun eşyalar devrilmeye daha meyillidir, bu yüzden yola çıkmadan önce bunları bağlayın. 

Yavaş ve yumuşak sürün

Sadece acemi olduğunuz için değil; hızlı ve sarsıntılı sürüş, eşyaların kırılması anlamına gelir.

Bu yüzden hız limitlerinin altında kalın (genelde karavanlar için hız limitleri daha düşüktür, mutlaka önceden kontrol edin). Park ederken ve geri giderken yavaş ilerlemek özellikle önemlidir. Mümkünse, yanınızda aşağı inip sizi yönlendirebilecek biri olsun. Virajlarda ve kasislerde yavaş ilerleyin ve erken frenleme yaparak aniden durmaktan kaçının.

Kısacası, rahatlayın ve yolculuğun keyfini çıkarın.

En Çok Okunanlar