Generali Sigorta A.Ş

Amatör sürücülerden en tecrübeli olanlara kadar, araç kullanırken dikkat edilmesi gereken tüm kurallar gibi asla hafife alınmaması gereken kurallardan biri de viraja girerken yapılması gerekenler. Viraj kazalarına engel olmak konusunda nelere dikkat etmeli: Dönemeçlerde meydana gelecek kazalar nasıl önlenir?

Viraj Kazaları

Uzmanların, viraja giriş konusunda sürücüleri uyardıkları ilk ve en önemli nokta; viraja girerken kullanılan aracın modeli, markası, motor gücü ne olursa olsun virajlara temkinle yaklaşmaları. Viraj alımında geçerli ilk kural, genel kanının aksine; ‘yavaş gir – hızlanarak çık’ değil daha viraja girmeden önce yavaşlamayı gerektiren kuraldır. Böylece viraja giriş anında aniden hız kesmek yerine hız uygun sınıra önceden düşürülür… Virajın çıkış noktası olan Apeks noktasına kadar da, bu sabit hız korunmalıdır. Virajda kazalara neden olmayı engelleyecek diğer bilinen kural ise; ‘önce dış – sonra iç – tekrar dış’ olarak tanımlanan ve virajı dönülmesi mümkün en geniş açıyla dönmeyi ayrıca aracın en iyi şekilde tutunmasını sağlamayı amaçlayan kuraldır.

İster şehir içinde ister şehirlerarası uzun yollarda olsun, trafik kazalarının meydana geliş nedenleri arasında yer alan viraja giriş ve çıkış kurallarına uymamak; örneğin viraja otomobilin yere tutunma sınırlarını zorlayacak bir hızla girip daha sonra viraj içinde ilerlerken freni sert biçimde kullanma mecburiyetinde kalmaktır. Viraj alınırken, yolun ne genişlikteki bölümünün kullanılması gerektiği konusunda bir çok neden etkili olur. Mesela, siz viraja giriş mesafesini kestirdiğinizi düşünürken görüşünüzü engelleyecek ve karşıdan bir başka araç gelip gelmediğini netleştirmenize engel olacak bir elektrik direği ya da diğer araçların trafikteki seyir halleri; viraja girişinizin şartlarını değiştirebilir. Bunun için sağa dönen virajlarda yolun soluna; sola dönen virajlarda ise yolun sağına yanaşarak dönmek kuraldır.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, viraj içindeyken fren kullanmak da kazalara neden olabiliyor bunu engellemenin en doğru yolu ise, daha viraja yaklaşırken uygun hıza inmek olarak gösteriliyor. Uzmanlara göre, doğru açıyla girmek ve kurallarına göre dönmek her sürücünün güvenliği için mutlaka uyulması gereken bir kural. Hatalı bir dönüş, merkezkaç kuvvetini artırdığı gibi viraj içindeki görülmeyen engelleri zamanında fark etme imkanını da kısıtlıyor ve yolda karşılaşmak istemeyeceğimiz, trafik kazalarına olanak sunuyor.

En Çok Okunanlar