Generali Sigorta A.Ş

Teknoloji şirketleri, sağlık dünyasında gittikçe daha fazla önem kazanıyor. Yapay zekadan 3 boyutlu yazdırmaya kadar farklı teknolojik yenilikler, tıp alanında hizmetlerinin geleceğini şekillendiriyor.

3 boyutlu yazdırma

Üç boyutlu yazdırma, nesnelerin üretim biçimini değiştiriyor ve tıp alanında ilaçlar, sentetik organlar, kalp kapakçıkları, kemikler ve kan damarları gibi birçok şeyi üretebiliyor. 2016 yılında, ABD Gıda ve İlaç İdaresi 3 boyutlu yazdırma ile üretilen ilk reçeteli ilacı onayladı. Üstelik bu teknolojinin faydası sadece insanlara değil; L'Oreal ve Organovo, hayvanlar üzerindeki test ihtiyacını ortadan kaldırmak için sentetik deri yazdırmanın yollarını araştırıyor!

Yapay Zeka

Yapay Zeka teknolojisi, teşhis algoritmalarından cerrahi robotlara kadar çeşitli uygulamalarla tıp dünyasında yayılmaya başlıyor; ancak endişelenmeyin, henüz doktorların yerini almaya hazır değiller! Bunun yerine, doktorların daha doğru teşhisler koymasına yardımcı oluyorlar. Örneğin, IBM'in Watson Yapay Zeka Teknolojisi, potansiyel teşhislerin listesini sunmak için çok sayıda tıp dergisini ve hasta verilerini ışık hızında tarayabiliyor.

Akıllı teknolojiler

Gelecekte, akıllı kontakt lensler kullanıcının göz yaşlarını takip ederek diyabet hastalarının kan şekeri düzeylerini izlemesine ve ölçmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, araştırmacılar kan şekerini otomatik olarak takip eden ve gerektiğinde doğru dozda insülin veren yapay pankreas sistemleri geliştirmektedir. Bunların kullanıma sunulmasına yıllar olsa da, günün birinde bu tür bir yenilik tansiyon, ateş ve kolesterol ölçebilecek, hatta belki ilaç vermek için kullanılabilecek.

Uzaktan sağlık

Bir zamanlar sadece doktorun muayenehanesinde bulunan bazı teknolojiler artık evde kullanılabiliyor. Örneğin, T.C. Sağlık Bakanlığı'na ait e-Nabız uygulaması ile kişisel sağlık bilgilerinizi yönetebilirsiniz. Bu yeniliklerin bazıları yıllar sonra kullanılabilecek olsa da, dijital teknolojilerin tıbbın ilerlemesini hızlandırdığı açıkça ortada.

Sağlık çalışanlarının her hasta için en faydalı tedavileri tamamen bireysel, DNA’ya dayalı bir şekilde belirlemesine izin verecek teknolojilerin geliştirilmesiyle, gelecekte kişiye özel tedavilerin çoğalacağını ve hastaların daha fazla imkana kavuşacağını şimdiden öngörebiliriz. Kaza veya hastalık halinde ailenizle birlikte koruma altında olmak istiyorsanız, tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmanın zamanı geldi de geçiyor.

En Çok Okunanlar