Generali Sigorta A.Ş

İnsan doğasına aykırı olan uçmak, birçok insanın korkulu rüyası haline geliyor. İnsanlarda tedirginlik yaratan uçak, istatistiksel olarak elde edilen verilere göre dünya üzerindeki en güvenilir ve güvenli araçlardan biri. Buna rağmen, uçak ile ayakların yerden kesilmesi ve havalanması uçak fobisi olan kişiler için olumsuz sonuç doğurabilecek bir sorun haline gelebiliyor. Uçak fobisi olan kişilere yönelik pek çok tavsiye ve öneri yer alıyor. Bunlardan en öncelikli olanı, hava yolu firmalarının düzenlediği uçak fobisi kurslarına katılım. Bu eğitimlerde psikologlar ve pilotlar yer alıyor. Aynı zamanda simülatör eğitimi yapılıyor ve eğitimin son gününde ekip olarak bir şehre gezi düzenleniyor.

Uçak Fobisi Nedir?

Uçak fobisi, bazı kişilerin uçağa binme korkuları için kullanılıyor. Kimi insan için uçma düşüncesi bile tedirginlik verici bir boyuta ulaşabiliyor. Panik atak ile birleştiği zaman istenmeyen sonuçlar doğurabilecek olan fobi, psikolog ve psikiyatrist desteği ile atlatılabiliyor. Kişi kendi başına da zaman içerisinde bu fobinin üstesinden gelebiliyor. Uçak fobisini yenmek için tedavi esnasında uzmanlar tarafından çeşitli yöntemler üzerinde çalışılıyor. Uçağa fobisi olan kişilerin hava ulaşım araçlarına binememesi ve birçok yere seyahat etmekte zorlanması bu tedavi yöntemleriyle atlatılmaya çalışılıyor.

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

İnsanlarda sonradan oluşan uçak korkusu birden fazla teknik ile atlatılabiliyor. En etkili çözüm yöntemi uzmanlardan destek almanın yanı sıra; ilk uçuşu uzak destinasyonlara ve olumsuz hava şartlarında yapmamak, yakın mesafede bir uçuşa katılmak, uçak korkusunu yenmek için önemli bir adım olabiliyor. Uçakta kitap veya dergi okumak, uçak moduna almak şartıyla telefon veya tablet gibi cihazlarla vakit geçirmek de uçak korkusunu yenmek konusunda yardımcı olabiliyor. Bununla birlikte bazı psikiyatristler, fobisi olanlara uçağa binmeden önce rahatlatıcı ilaç verebiliyorlar.

Uçak Korkusu Kalp Krizine Neden Olur mu?

Uzmanlara göre; uçağa binmeye korkan kişilerin, kronik bir rahatsızlığı varsa, uçakla seyahat etmeleri konusunda ısrarcı olmamakta fayda var. Sağlıklı insanların bile bu fobiler sonucunda kalp krizi geçirme riski artabiliyor. Herkeste eşit düzeyde olmasa da, uçak korkusu ve kalp krizi arasında bir bağlantı olduğu sanılıyor. Risk az da olsa, kalp krizi hikayesi olanlar, yakın zamanda kalp pili takılmış olan kişiler, eğer fobileri de varsa mümkün olduğunca kara ya da demir yolunu kullanmalıdırlar.

Seyahat Sağlık Sigortası

En Çok Okunanlar