Generali Sigorta A.Ş

Hibrit Araba Nedir? Hibrit Araba Nasıl Çalışır?

İlk Yayınlanma: 19.06.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Mühendislik teknolojilerinin ve üretim biçimlerinin değişimi ile birlikte yenilenebilir enerjilerin yayılımı da kolaylaştı. Egzoz emisyon değerleri, çevre kirliliği ve fosil yakıt kullanımına bağlı olarak görülen iklim değişikliğinin önüne geçebilmek ve bunu yaparken sürüş teknolojilerini de geliştirmek için yapılan çalışmalar, hibrit arabaları hayatımıza dahil etti. Karbonmonoksit ve azot gibi gazların yayılması, benzinli araçların önüne geçecek hibrit arabaları ortaya çıkardı. Peki hibrit araba nedir, nasıl çalışır?

Hibrit Araba Nedir?

Öncelikle hibrit araçların iki farklı motor yapısına sahip olduğunu söylemek gerekir. Hem benzin ile çalışan bir motora hem de elektrikli motora sahip olan hibrit arabalar, çevreye verilen zararın azaltılmasının yanı sıra enerji tasarrufu sağlaması açısından da önemlidir. İnsan nüfusu ile birlikte araç nüfusunun da yoğun olduğu görülür. Araç sayısının fazlalığı özellikle iş çıkış saatlerinde kendini gösterir ve İstanbul başta olmak üzere pek çok metropolde kilometrelerce trafiğin oluşması kaçınılmaz hale gelir. Hibrit araçların öne çıktığı anlar işte bu sıkış trafik anlarıdır. Seyir halindeyken benzin ile çalışan motoru kullanan hibrit araçlar trafiğin sıkıştığı zaman dilimlerinde elektrikli motora geçiş yapabilir. Bu döngü ile enerji verimli bir şekilde tüketilir, tasarruf sağlanır. Hibrit ya da melez olarak adlandırılan araçların tek yararı elbette enerji tasarrufu ve maliyeti azaltma niteliği değildir. Benzin ile çalışan araçların havaya yaydığı karbonmonoksit ve azot oranları, egzoz dumanları ve daha birçok zarar, elektrikli sistem ile olabildiğince engellenir.

Kasko Fiyatını Öğren!

Hibrit Araçların Çalışma Prensibi

Hibrit araçların ilk bakışta komplike gibi gözüken çalışma sistemi, aslında oldukça basit bir prensibe sahiptir. Diğer araçlar gibi içten yanmalı bir benzin motoruna sahip olan melez araçlar, bu motorun yanı sıra batarya, jeneratör ve elektrik ile çalışan bir motora daha sahiptir. Motorlar arası görev değişimi sürücü tarafından yapılmaz, otomatik olarak ayarlanır. Trafik lambalarını beklerken, sıkışık trafikte oldukça yavaş bir şekilde ilerlerken ya da maksimum 50 km/h hıza sahipken elektrik ile çalışan araçlar, seyir halindeyken benzinli motora geçiş yapar. Yani düşünüldüğü gibi performans düşüklüğü ya da verimlilik problemi gibi durumlar söz konusu değildir, hibrit araçlar ile maksimum performans ve maksimum verimlilik amaçlanır. Ayrıca elektrikli araçlardaki gibi şarj etme zorunluluğu bulunmayan hibrit araçlarda motor küçüklüğü de görüldüğünden ağırlık hafifler, bu da performansı artıran etkenler arasında kabul edilebilir.

Hibrit Araba Avantajları Nelerdir?

Hibrit araçların geleneksel araç modelleri ile karşılaştırıldığında birçok açıdan avantajlı bir konuma sahip olduğu söylenebilir. Öncelikle egzoz gazı ve yukarıda da sözü edilen çevre kirliliği bağlamında çevre dostu bir görünüm sergileyen hibrit araçlar, enerji verimliliği de sağlar. Yakıt tüketiminde düşük değerler sunar ve buna rağmen performansta da kullanıcılarının yüzünü güldürür. Hibrit araçlarda motor tipinin değişmesi ile birlikte motor yapısı da küçülür. Motorun küçüklüğü ve yapısının yenilikçi göstergeleri, ses ve görüntü kirliliğinin de önüne geçer. Vites geçişlerinin bir hayli rahat olduğu düşünülür, vites değişimi sırasında sürücü tarafından hissedilen değişimler hibrit araçlarda bulunmaz. Avantajlarını da gördükten sonra hibrit araç sahibi olmak isterseniz yeni aracınızı trafik sigortası ve kasko sigortası ile koruma altına alabilirsiniz. İstenmeyen kazalar sonucu hibrit aracınızda oluşabilecek maddi hasarlar, kasko ile karşılanabilir. Yalnızca birkaç adımdan oluşan basit bir süreç sonucunda elde edebileceğiniz kasko sigortası, olası kaza durumlarının etkilerini azaltacağından hibrit aracınız için bir teminat işlevi görür. Aracınız güvenliği, kasko ile bütüncül bir şekilde sağlanabilir.

Benzer Başlıklar

Şasi Numarası Nedir? Nerede Yazar?

Şasi Numarası Nedir? Nerede Yazar?

Her araçta bulunması zorunlu olan şasi numarası, 17 haneli rakam ve harflerden oluşan araç kimliğidir. Şasi uluslararası adlandırmada VIN (Vehicle Inf...

Devamını Oku
2024 Trafik Cezaları Ne Kadar? Trafik Cezaları Listesi

2024 Trafik Cezaları Ne Kadar? Trafik Cezaları Listesi

2024 yılının trafik cezaları belli oldu. 2024 yılı trafik cezalarını ve artış oranları öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku
Aracınızı Kışa Hazırlamanın Yolları

Aracınızı Kışa Hazırlamanın Yolları

Havaların ılık ve sakin gidişatı, sizi yanıltmasın; kış kapıda! Tıpkı kendi bünyelerimiz gibi aracımızın da soğuklara hazırlıksız yakalanmaması için a...

Devamını Oku