Generali Sigorta A.Ş

Trafik Kazası Tazminat Ödemeleri Nasıl Gerçekleşir?

İlk Yayınlanma: 07.03.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 29.11.2022

Zorunlu sigortalar arasında yer alan trafik sigortası, aracınızın trafiğe çıkabilmesini sağlayan bir sigorta türüdür. Hasar durumlarında, üçüncü şahıslara verdiğiniz maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesi için trafik sigortası kullanılır. Hasarları, sigorta şirketinin karşılaması için yapmanız gereken şey; talebinizi evraklar ile birlikte bildirmektir. Trafik sigortası kanunlar ile zorunlu tutulan ve aynı zamanda kendinizin, sevdiklerinizin ve trafikteki diğer kişilerin güvenliğini de teminat altına alabileceğiniz bir sigorta türüdür. Trafik kazası yaşadığınız zaman meydana gelen hasarı sigorta şirketinizden tazmin etmek istiyorsanız ilk olarak bazı evrakları tamamlamanız gerekiyor. Trafik sigortasının teminatları 3 farklı ana grupta değerlendirilir. Maddi zararlar, bedeni hasarlar ve vefat durumlardır. Bu durumlara ve hasarın durumuna göre evraklarda değişiklikler meydana gelebilir.

Maddi Zarar Tazminatı için Gerekli Olan Evraklar

Poliçe örnekleri, trafik kazası tespit tutanağı, hasara ait fotoğraflar ve kazayla ilgili sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri ilk gereken evraklar arasındadır.

Bedeni Hasar Tazminatı için Gerekli Olan Evraklar

Trafik kazası tespit tutanağı, yaralı kişi veya kişilerin taburcu edildiğini belirten hastane raporları, reçete, fatura ve makbuz gibi diğer tedavi ile ilgili evraklardır.

Vefat Halindeki Tazminat için Gerekli Olan Evraklar

Trafik kazasına ait kaza tespit tutanağı, ölüm muayene raporu, aile nüfus kayıt örneği ve veraset ilamı olarak sıralanır. Vefat eden kişinin gelir durumunu gösteren belge ve kazayla ilgili diğer belgeler de gereklidir.

Trafik Kazası Sonrasında Araç Sahibinin Yükümlülükleri Nelerdir?

Trafik sigortası sahibiyseniz ilk göreviniz kurallara uymak ve güvenilir bir sürüş elde etmektir. Diğer önemli detay ise trafik sigortasının primlerini zamanında ödemiş olmanızdır. Kaza meydana geldiği zaman 3. kişilere verdiğiniz zararı bu sayede güvence altına alabilirsiniz. Sigorta yapılacağı zaman aracın bütün kusur ve aksaklıklarının sigorta şirketine bildirilmesi de trafik kazası sonrasındaki sigorta teminatlarından yararlanabilmeniz açısından son derece önemlidir.

Sigorta Tazminat Talebinde Zaman Aşımı Süresi Nedir?

Trafik kazasında zarar görmüş kişilerin, kazadan sonra tazminat haklarını sigorta şirketlerinden talep edebilmeleri için belirli süreler vardır. Tazminat talebinizi zaman aşımına uğratmamak için bazı detaylara dikkat etmelisiniz. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan 109 madde içerisinde motorlu araç kazalarında ortaya çıkan maddi zararların giderilmesine ilişkin durumlar net bir şekilde belirlenmiştir. Zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünün bu durumu öğrendiği günden itibaren 2 yıl boyunca bir süreç başlatılır. Kaza gününden başlayan bu süreç, 10 yıl içerisinde zaman aşımına uğrar. Bu maddenin 2. fıkrasında, davanın ceza gerektiren bir eylem olduğu tespit edildiği zaman ceza kanunu çerçevesinde daha uzun bir zaman aşımı süreci planlansa bile maddi tazminat istemleri de geçerli sayılır.

Trafik Sigortasında Tazminat Ödeme Süresi Nedir?

Kaza sonrasındaki maddi zararlar, poliçe örneği, trafik kazası tespit tutanağı ve hasara ait olan fotoğraflar ile birlikte diğer belgelerde elde edildiği zaman bu süreçten sonra 8 gün içerisinde trafik sigortası tazminatı hak sahiplerine ödenir. Kazadan sonra bedensel bir hasar meydana gelmiş ise, tedavi masrafları ve tazminatın ödenmesi için gerekli olan evrakları sigorta şirketine başvurarak tazminat bedelini 8 gün içerisinde alabilirsiniz. Yaralanmaların meydana geldiği kazalarda ise dikkat edilmesi gereken en önemli detay gerekli olan belgelerin eksiksiz bir şekilde sigorta şirketine iletilmesidir. Sigorta şirketinin mağduriyet sebebiyle size sunacağı tazminat bedeli ve ödeme zamanları kanunlar tarafından net bir şekilde belirlenmiştir. Sigorta şirketlerine yapacağınız başvurular sonrasında tazminatınızı 8 gün içerisinde alabilirsiniz.

Benzer Başlıklar