Türkiye topraklarının büyük bir çoğunluğu deprem kuşağında yer alıyor. Bu sebeple, deprem tehlikesine her an hazırlıklı olunması gerekiyor. Kanunlar tarafından da depremin etkilerinin azaltılabilmesi için zorunlu tutulan DASK, zorunlu deprem sigortası yapılması oldukça önemlidir. Zorunlu deprem sigortası depremden dolayı ortaya çıkabilecek maddi zararın tazmin edilmesini sağlayabilecek sigorta türü olarak ortaya çıkıyor. Ancak tek başına sigorta yaptırmanız maddi ve manevi hasarların engellenmesi için yeterli olmuyor. Deprem anında ve sonrasında neler yapabileceğinizi öğrenerek kötü senaryoları saf dışı bırakabilirsiniz.
Soğukkanlı Olun
Deprem anında ilk etapta sakin kalmak ve süreci sakin bir şekilde yönetmek son derece önemlidir. Deprem olduğu zaman bulunduğunuz bölgedeki en güvenilir yeri analiz etmeniz gerekiyor. Bu yeri bulduktan sonra diz üstü çökmeniz ve başınızı koruyabilecek şekilde kapatmanız gerekiyor. Deprem bitene kadar ise yerinizden asla kımıldamayın. Sakinleşemediğiniz anlarda derin nefes alabilirsiniz.
Bina İçinde Neler Yapılmalıdır?
Deprem bitene kadar sabit şekildeki dolap ve raf gibi eşyaların olduğu yerlerden uzak durmalısınız. Cam ve pencere gibi yerlerden de kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Deprem başladığı zaman yataktaysanız; başınızı yastık ile korumayı da deneyebilirsiniz. Üzerinize düşebilecek eşyaları bu şekilde engelleyebilirsiniz. Bina içerisinde deprem anında asla hareket etmemelisiniz. Hareket ettiğiniz zaman yaralanmalara yol açabilirsiniz. Deprem sırasında ve sonrasında kapılara da dikkat etmelisiniz. Kapılar basit bir şekilde inşa edildikleri için ve genellikle depreme karşı dayanıksız oldukları için bu tür yerlerden de uzak durmalısınız. Deprem anı sona erdikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatmayı asla unutmamalısınız. Eğer soba veya diğer tür ısıtıcılar kullanıyorsanız binayı deprem sonrasında terk etmeden önce bu cihazları da kapatmalısınız.
Bina Dışı Açık Alanlarda Neler Yapılmalıdır?
Deprem olurken bina dışındaki bir açık alandaysanız enerji hatları, diğer binalar, ağaçlar ve duvar dipleri gibi yerlerden uzak durmak gerekiyor. Deniz kıyılarından da uzak kalmaya çalışın. Binaların üzerinde yer alan baca ve cam gibi detayları da aklınızdan çıkarmayın ve daha dikkatli olun. Deprem sırasında binaların duvarları yıkılabileceği için binalardan uzak durmalısınız. Ancak kaçış esnasında panik halinde olmamalısınız. Bina dışı açık alanlar arasındaki yerlerde toprak kayması, taş ya da kaya düşmesi gibi tehlikelere de dikkat ederek bu bölgelerden uzak durup daha güvenilir bölgelere geçmelisiniz. Deprem sona erdikten sonra açık alanlardaki yaralılara acil müdahale edilmesi gerekiyor ise ilk yardım yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak enkaz altındaki kişiler söz konusu ise sağlık ve kurtarma ekipleri gelene kadar enkaza dokunmamalısınız. En ufak yanlış bir hareketiniz sonucunda enkaz altındaki kişinin hayatını kaybetmesine yol açabilirsiniz.
Toplu Taşıma Araçları ve Özel Araçlar
Deprem anında toplu taşıma araçlarında olabilirsiniz. Bu tür durumlarda ilk önce hareketlerinizi kontrol etmelisiniz. Metroda depreme yakalandıysanız asla inmeye çalışmamalısınız. Metrodan indiğiniz zaman elektrik akımına kapılabilir ya da diğer gelen metronun size çarpmasına sebep olabilirsiniz. Tren ve metro içerisindeyken askı ya da korkuluklara tutunarak depremin geçmesini beklemelisiniz. Deprem sona erdikten sonra en güvenilir şekilde toplu taşıma aracının içinden çıkmalısınız. Özel aracınız ile trafikte yakalandıysanız aracınızı derhal durdurmalı ve güvenilir bir yerde beklemelisiniz. Aracınızın üzerine düşebilecek tehlikeli maddelere karşı da kendinizi güven altında tutmalısınız. Tüm bu detaylara dikkat ederken artçı depremlerin meydana gelebileceğini unutmamalısınız. Şiddetli hissedilen artçı depremlerin etkisi giderek daha seyrek hale gelir ve etkileri azalır. Ancak hasarlı binalar söz konusu ise deprem sonrasında binayı terk etmeniz gerekebilir. Aksi takdirde artçı depremlerden dolayı binalarda ölümle sonuçlanan tehlikeli durumlar meydana gelebilir.