Generali Sigorta A.Ş

Arabalar tüm ulaşım ihtiyaçlarının konforlu bir şekilde sağlanması için vazgeçilmez seçeneklerden birisi. Hem kişisel ulaşım hem de toplu ulaşım için tercih edilen araçlarla dilediğiniz yere gitmekte özgürsünüz. Aracınızın ihtiyaçlarınız için yetersiz kaldığı durumlarda ise alım satım yaparak farklı bir araçla yolunuza devam edebilirsiniz. Fakat bu durumlarda satış süreçlerini dikkatli bir şekilde takip etmeniz oldukça önemli. Aksi takdirde hem alıcı hem de satıcı birçok problemler karşı karşıya kalabilir. Bunun için araba satarken nelere dikkat edilmeli gibi soruların önemi oldukça büyük. Aracınızdan elde edeceğiniz kar miktarını korumak ve kusursuz bir satış süreci sürdürebilmek için doğru yerdesiniz. Bu yazımızda araba satış sürecinde dikkat etmeniz gereken tüm unsurları sizin için derledik.

Söz konusu araç satışı olduğunda piyasanın güncel durumundan süreçte gerçekleştirilmesi gereken prosedürlere kadar birçok unsura dikkat etmeniz gerekir. Eğer bu konuda yeterince bilgi sahibi değilseniz işte araç satarken dikkat edilecek hususlar;

Piyasa Verilerini İnceleyin

Aracınızı satarken en iyi kazancı elde edilmek için ilk adımda piyasa verilerini incelemeniz gerekir. İşe ilk olarak aracınızın son zamanlardaki satış rakamlarını incelemekle başlayın. Bununla birlikte aracınızın modeli, yaş ve kilometre durumu gibi faktörleri de göz önünde bulundurarak piyasaya uygun bir rakam belirleyin. Böylece aracınızdan elde edebileceğiniz maksimum kazanç miktarını yakalayabilirsiniz. Eğer aracınızın acil bir şekilde satılmasını istiyorsanız rekabetçi bir fiyat belirlemeyi göz önünde bulundurmalısınız. Bunun için de piyasadaki benzer araçlardan bir miktar daha uygun bir fiyatlandırma yapabilirsiniz.

Araç Temizliğini ve Bakımını Tamamlayın

Aracınıza talip olan potansiyel alıcıların dikkatini çekmek için son kontrolleri yapmadan geçmeyin. Bunun için aracınızın motorunu ve iç mekanizmasını kontrol ettirin. Ayrıca kapsamlı bir iç ve dış temizlik yaptırmayı ihmal etmeyin. Böylece aracınızın daha değerli ve çekici görünmesini sağlayarak birçok alıcı bulma şansı yakalayabilirsiniz. Bunlara ek olarak aracınıza talip olan alıcılarla iletişiminizde nazik ve profesyonel olmanızda da fayda var. Aracınız konusunda şeffaf bir tutum sergileyerek satış süreçlerini hızlandırabilirsiniz.

Popüler Satış Kanallarını Tercih Edin

Söz konusu araç alım satımı olduğunda doğru kanalları tercih etmek oldukça önemli. Bunun için araç alım satımın yoğun olduğu satış kanallarını değerlendirmelisiniz. Örneğin internet siteleri ve mobil uygulamalar son zamanların popüler kanalları arasında yer almakta. Siz de aracınızı bu kanallar aracılığıyla satışa sunarak geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Bu kanallardan satış yapmayı tercih ettiğiniz takdirde ilanınızı detaylı bir şekilde yayınlamanızda fayda var. Aksi takdirde alıcılar birçok konuda soru işaretiyle karşı karşıya kalabilir. Bu tür risklerden kaçınmak için aracınızın yaşını, km bilgilerini ve motor özelliklerini ekleyin. Ayrıca aracınızın iç ve dış tasarımlarının fotoğraflarını detaylı bir şekilde eklemeyi ihmal etmeyin.

Vergi ve Ceza Gibi Borç Durumlarını Ortadan Kaldırın

Aracınızın üzerinde görülen süresi vergi borcu ve trafik cezaları satış sürecinin aksamasına neden olabilir. Bununla birlikte süresi geçen araç muayeneleri de satış sürecinde noter engeline takılmanıza sebep olabilir. Tam satış sürecinde karşınıza çıkabilecek bu engelleri ortadan kaldırmak için aracınızın vergi ve muayene durumunu araştırın. Eğer karşınıza herhangi bir borç veya muayene talebi çıkarsa bu prosedürleri ortadan kaldırın.

Satış Öncesinde Belgelerinizi Hazırlayın

Noter huzurunda araç satışını gerçekleştirmeden önce belgelerinizi hazır bulundurmanız da oldukça önemli. Satış anında belgelerin eksik olarak sunulması sürecin ertelenmesine neden olabilir. Bunun için kimlik belgesi, araç ruhsatı, trafik sigortası belgesi, garanti belgeleri ve bakım ve servis geçmişi belgelerini hazırlaman gerekli. Eğer bu belgeleriniz hazırsa sözleşme öncesinde satış miktarını alıcıdan tahsil edebilirsiniz. Ardından satış sözleşmesini imzalayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Tıpkı araç satışında olduğu gibi araç alımında da dikkat edilmesi gereken birçok önemli unsur vardır. Eğer aracınızı sattıktan sonra yeni bir araç arayışına girecekseniz Araba Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Nokta adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Yeni aracınızı satın alacağınız zaman Generali Kasko yanınızda!