Generali Sigorta A.Ş

 

İnternet dolandırıcılığı son zamanlarda yaygınlaşan kullanıcıları tehlikeye atan oldukça önemli bir konudur. Yıllar geçtikçe dolandırıcılık yöntemleri de giderek çeşitlenir.

İnternet dolandırıcılığı, kullanıcıların kişisel bilgilerinin çalınarak gerçekleştirilen bir suçtur. Bu eylemler internet kullanıcıları için son yılların en büyük sorunları haline gelir. İnternet üzerinden alışveriş yapmak her zaman güvenli olmayabilir. Son yıllarda artan olumsuzluklar neticesinde insanlar çevrimiçi olarak kendilerini korumak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyar. Kişilerin maddi ve manevi zararlara uğramasına neden olan internet bankacılığı dolandırıcılığından korunmanın çeşitli yöntemleri de vardır.

Siz de internet dolandırıcılığı konusunda alınabilecek önlemler hakkında merak ettikleriniz için detaylara göz atabilirsiniz.

Şüpheli E-postalar ve Sosyal Medya

İnternet alışveriş dolandırıcılığı konusunda en çok kullanılan yöntemler arasında yer alan E-posta dolandırıcılığı, dolandırıcıların kişisel bilgilerini çalmak için kullanabilecekleri yöntemler arasında bulunur.

Dolandırıcılar, tarafınıza resmi görünümlü e-postalar göndererek şifrenizi veya kişisel bilgilerinizi paylaşmaya teşvik edebilirler. Bu tür e-postalara tıklamadan önce dikkatlice okumalı ve şüpheli olduğunu düşünüyorsanız, hiçbir bağlantıya tıklamamalısınız. Bilmediğiniz kaynaklardan gelen e-postaları gerekirse tıklamadan çöp kutusuna taşımalısınız. Böylelikle olası riskleri en aza indirerek ihtiyacınız olan korumayı sağlamanız mümkündür.

Şüpheli e-postalara ek olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta iste sosyal medyadır. Günümüzde pek çok kişi tarafından yoğun bir şekilde kullanılan sosyal medya bazen maddi zararlara uğramanıza neden olabilir. Sosyal medya üzerinden yayınlanan reklamlar ve güvenilir olmayan bağlantılar aracılığıyla internet banka dolandırıcılığı gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu yüzden sosyal medyada güvenmediğiniz herhangi bir bağlantıya ya da siteye tıklamamanız oldukça önemli hususların arasında yer alır. Ayrıca sosyal medya üzerinden yapacağınız paylaşımlarda kişisel verilerini yayınlamaktan kaçının.

Güçlü Şifreler Kullanın ve Telefon Dolandırıcılığına Karşı Önlem Alın!

İnternet dolandırıcılığı konusunda alınabilecek önlemlerden bir diğeri ise güçlü şifreler kullanmaktır. Karmaşık ve kolay tahmin edilemeyen şifreler kullanarak şifrenizin öğrenilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Şifrenizi belirlerken rakamlar, büyük ve küçük harfler, özel karakterler kullanmak şifrenizi oldukça kişiselleştirerek tahmin edilmesi zor hale getirir. Banka çalışanları ile dahi paylaşmayacağınız şifrenizi belirli aralıklarla değiştirmeniz güvenliğinizi üst seviyeye taşır. Doğum tarihiniz, tuttuğunuz takımın kuruluş yılı gibi basit tahmin edilebilecek şifreler kullanmamanız güvenliğinizi üst seviyeye taşır.

Bununla birlikte telefon dolandırıcılığı da son yıllarda sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Resmi kurumlardan, bankalardan ya da devlet kurumlarından aradıklarını beyan edip banka şifrenizi talep eden kişilere itimat göstermeyin. Şifrenizi banka personeli dahil kimseyle paylaşmayın. Telefonunuza gelen şüpheli SMS ve aramaları yanıtlamaktan uzak durun. Hiçbir zaman kişisel bilgilerinizi ve verilerinizi telefon üzerinden paylaşmayın.

İnternet Dolandırıcılığına Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Alışveriş Yaparken Güvenilir Siteleri Tercih Edin ve Banka Hareketlerinizi Kontrol Edin!

İnternet banka dolandırıcılığında sıkça kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise online alışveriş siteleri üzerinden kredi kartı bilgilerinin çalınmasıdır.

İnternet üzerinden alışveriş gerçekleştirirken yalnızca güvenilir siteler kullanmanız büyük önem taşır. Ödeme güvenliği sertifikasına sahip siteler üzerinden işlemlerinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. Geçerli sertifikaları bulunmayan alışveriş sitelerini tercih etmemeniz yararınıza olur. 

Bununla birlikte alabileceğiniz önlemleri üst seviyelere taşıyarak güvenliğinizi kontrol altına almanız mümkündür. Böylelikle bilgilerinizi güvende tutmanız kolaylaşır. Ayrıca herhangi bir siteden alışveriş yaptıktan sonra banka hesaplarınızı ve kredi kartlarınızı sıklıkla kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Gerçekleştirmediğiniz bir işlemi tespit etmeniz sizi hızlı çözümlere ulaştırır. Bilginiz dahilinde olmayan şüpheli bir işlemle karşılaşmanız durumunda gerekli bildirimleri vakit kaybetmeden gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle daha büyük bir zararla karşılaşmanızın önüne geçer ve hesaplarınızı güvence altına alırsınız.