Antifiriz Nedir, Özellikleri Nelerdir, Ne İşe Yarar?

İlk Yayınlanma: 20.05.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Havalar soğudukça araç kullanıcıları, meydana gelebilecek bazı riskli durumlar için önlem almaya başlar. Kış mevsiminin sert geçen hava koşullarından etkilenebilen araçlar ise bu mevsime özel genel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Araç lastikleri bu mevsimde değişir ve aracın ön düzen ayarları tekrar gözden geçirilir sonrasında ise sigorta sorgulaması yapılır ve günü geldiğinde trafik sigortası ile kasko sigortası yenilenir. Sert hava koşullarında zor durumda kalmak istemeyen herkes bütün riskleri tek tek gözden geçirmelidir. Kış aylarında araçlara yapılan işlemler arasında en önemlisi radyatör suyuna antifiriz eklenmesi işlemidir. Motorun donmasını ve hararet yapmasını önleyen bu işlem yaz ayında da yapılabilir. Ancak yaz aylarında kullanılan antifiriz miktarı son derece azdır. Renksiz bir alkol türü olan antifiriz motorun soğumasına yardımcı olarak ömrünü uzatır. Motorun soğutma suyunun donma noktasını düşürebilecek özelliklere sahip olan antifiriz, suyun hareketini sağlarken sirkülasyon pompasının verimlilik seviyesini de arttırmaya başlar.

Antifirizin Özellikleri Nelerdir?

Yaz aylarında da kullanılabilen antifiriz, motorların radyatörlerine eklendiği zaman korozyon, paslanma ve aşınma gibi problemleri önlemeye destek sağlar. Araç motorları için hayat kurtarıcı olan antifiriz soğutma suyuna eklendiği zaman kaynama noktasını yükseltir ve donma noktasını düşürür. Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik hortumlarına ya da metallere herhangi bir zarar vermez. Antifiriz, soğutma suyuna %35 oranda eklendiği zaman karışımın donma noktası -19 dereceye kadar inmektedir. %50 oranda antifiriz eklendiği zaman ise ortalama olarak -38 dereceye kadar motor suyunun donma riski ortadan kaldırılmış olur. İçerisinde yer alınan iklim şartlarına göre de antifirizi belirli oranlarda radyatöre karıştırabilirsiniz. Şeffaf renkte olan antifirizin normal suyun renginden ayırt edilebilmesi için içerisine bir miktar renklendirici katılmaktadır.

Kasko Fiyatını Öğren!

Antifiriz Nasıl Eklenir?

Radyatör suyuna antifiriz eklemek çok karmaşık bir işlem değildir. Aracınızın belirli parçalarının hangi bölgede olduğunu biliyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek antifiriz ekleme işlemini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

  • İlk olarak güvenliği sağlamak için motorun soğuduğundan tamamen emin olmalısınız.
  • Araç kaputunu açtıktan sonra ızgaraya benzeyen radyatörü bulmalı ve daha sonra yedek su kapağı ile birlikte radyatör kapağını da açmalısınız.
  • Radyatörün alt kısmında bulunan tahliye kapağını açtıktan sonra içerideki tüm suyu boşaltmak gerekmektedir. Boşaltma işleminden sonra kapağı sıkıca kapatmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Antifirizi içeriye dökmeye başlayabilirsiniz.
  • Döktüğünüz antifirizin üzerine karışım yapabilmek için saf su ekleyebilirsiniz.
  • Radyatör bölümünün tamamen dolduğu andan sonra aracınızın motorunu çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Motor çalışır haldeyken kaputun başına tekrar geçmeli ve çalışan motor sebebiyle radyatörde oluşabilecek su kayıplarını dengelemek için su eklemeye devam etmelisiniz.
  • Suyun normal seviyelere geldiğini gördüğünüz an su ekleme işlemini mutlaka sonlandırın.
  • Radyatör kapağını tekrar kapatıp, antifiriz işlemini tamamlayabilirsiniz.

İşlemi tamamlayabilmek için sadece tahliye kapağı ve radyatör kapaklarının aracınızın hangi bölümünde olduğunu öğrenmeniz yeterli olacaktır. Fakat çoğu sürücü farklı antifiriz seçenekleri arasından hangisini tercih etmesi gerektiği konusunda sorun yaşamaktadır. Antifiriz seçimi yapılacağı zaman renge göre değil, türe göre hareket edilmelidir. Organik, inorganik ve hibrit antifiriz olarak adlandırılan antifiriz çeşitleri fiyatları, üretim malzemeleri ve kullanım alanları birbirinden farklıdır. Seçim esnasında motor koruyucu özellikleri, yaşadığınız yerin suyunun özellikleri ve aracı kullanım sıklığınız gibi detayları da göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca daha önce kullandığınız antifirizin türü de yeni seçimlerinizde önem taşımaktadır. Yeni kullanacağınız antifirizin bileşenlerinde yer aldığı motor koruyucu özelliklerinin kaybolmaması için eski antifiriz ile asla karıştırılmaması gerekmektedir.