Generali Sigorta A.Ş

Aracınızı Kışa Hazırlamanın Yolları

İlk Yayınlanma: 25.04.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Havaların ılık ve sakin gidişatı, sizi yanıltmasın; kış kapıda! Tıpkı kendi bünyelerimiz gibi aracımızın da soğuklara hazırlıksız yakalanmaması için alabileceğimiz önemler var… Aracınızı kışa hazırlamanın yolları hakkında bilgi sahibi olup; yolda herhangi bir sürpriz ile karşılaşmamak için bu yazıya bir göz atmanızı öneririz. Zira sürücülerin yoldaki değişen şartlara uyum sağlamaları biraz zaman alır. Öyle ya, sigorta şirketlerinin istatistikleri, kışın yolda oluşan kazaların çoğu kar yüzünden değil, ancak sürücüleri şaşırtacak ani hava değişikliklerinden kaynaklandığını gösteriyor. Bu sebepten dolayı hem kendinizi, hem de aracınızı soğuk havalara hazırlamanız için işte bazı öneri ve ipuçları… Aracınızı kışa hazırlamanın yolları na detaylıca göz atmadan önce: Soğuklar bastırmadan mutlaka aracınızın teknik durumunu kontrol etmeyi, yağını değiştirmeyi, yangın söndürücünüzü yenilemeyi, antifirizli cam suyu doldurmayı, ilk yardım kutunuzu hazır etmeyi, kar tekerleklerini hazır etmeyi, araç basıncını kontrol etmeyi ve aracınızdaki gerekli tüm donanımın hazır olduğundan emin olmayı unutmayın.

Kasko Fiyatını Öğren!

Aracınızı nasıl temizleyebilirsiniz?

Yola çıkmadan önce arabanızın üzerindeki tüm kar ve buzları temizlemeniz çok önemlidir. Kar gereksiz yere aracın ağırlığını arttırır ve bu daha fazla yakıt tüketimine yol açar. Özellikle sizin güvenliğiniz için, ön, arka ve dikiz aynaların tamamen temiz olması lazım. Her zaman yolu net bir şekilde görebiliyor olmalısınız.

Sürüş sırasında nelere dikkat edilmeli?

Kışın yollar buzlu olduğu için sürüş koşulları bir anda kötüleşir. Bu aracın daha zor hızlanmasına, fren mesafesinin daha uzun olmasına ve kayma olasılığının artmasına neden olur. Bu sebeplerden dolayı, kışın araç sürerken öngörünüzün olması ve ani ya da beklenmedik fren ve dönüş yapmamanız gerekir. Özellikle karlı günlerde yetişmeniz gereken bir yer varsa yola daha erken çıkmanızı tavsiye ederiz ki acele ederek kaza riskinizi arttırmayın.

Yol durumunu kontrol etmeyi unutmayın

Aracınıza binmeden ve yola çıkmadan önce yol durumunu kontrol etmeniz önemlidir. Herhangi bir kaza ve gecikme var mı diye bakmalısınız. Dağ yollarını kontrol etmeniz özellikle önemlidir. Seyahat zamanınızı önceden belirlerseniz yoldaki koşullara daha hazırlıklı ve gereksiz yere stres yapmamış olursunuz.

Önünüzdeki araç ile yeterli mesafe bırakın

Yoldayken diğer sürücülere karşı saygılı davranmak çok önemlidir. Herkesin sürüş yeteneği sizin düşündüğünüz kadar iyi olmayabilir. Unutmayın ki, kışın fren mesafesini tahmin etmek çok daha zor olur, bu yüzden yeterli bir mesafe korumanız gerekir. Yavaş sürün, hız yapmayın ve etrafınıza çok dikkat edin. Aracınızı yokuş aşağıya sürerken daha küçük vites kullanmayı unutmayın.

Kışın yakıt tüketiminin artmasına hazırlıklı olun

Kışın araçların yakıt tüketimi artar. Buna sebep olan en büyük nedenler aracınızı kullanış şekliniz ve aracınızı sürdüğünüz ortamdır. Hava durumu özellikle güçsüz ve küçük motorları çabuk etkiler. ‘Tüketimimi nasıl azaltabilirim?’ diye düşünüyorsanız aşağıdaki ipuçlarımızı dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Yakıt tüketimini azaltmanın yolları:

  • Soğuk havalar için uygun yağ kullanın
  • Havasız lastik kullanmayın
  • Kazılmamış, karlı yolları kullanmamaya çalışın
  • ereksiz fren ve hız değişimi yapmayın

Ayrıca aracınızın kasko sigortasını da unutmayın!

Benzer Başlıklar

Ehliyet Alma Şartları & Kimler Ehliyet Alabilir?

Ehliyet Alma Şartları & Kimler Ehliyet Alabilir?

Ehliyet alma şartları, kimlerin hangi sınıf ehliyet alabileceği ve ehliyet ücretleri ile ilgili tüm detayları öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku
Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz

Zorunlu trafik sigortası içinde birtakım genel şartlar mevcuttur. A3 teminat dışında kalan haller maddesinde zorunlu trafik sigortasının bazı durumlar...

Devamını Oku
Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yol bozuklukları ya da diğer çevresel faktörlerin yanı sıra dikkat dağınıklığı, hız tutkusu, kural tanımazlık gibi nedenlerden ötürü sıklıkla rastlana...

Devamını Oku