Generali Sigorta A.Ş

Çekme Belgeli Araç

İlk Yayınlanma: 27.01.2023 Generali Sigorta Son Düzenleme : 27.01.2023

 

Çekme belgesi aracın uzun bir süre kullanılmayacağı, araçla kaza yapma ve uzun süreli bir seyahate çıkma durumlarında alınması faydalı olan bir belgedir. Bu avantajın nedeni çekme belgeli araçların belge geçerliliği süresince vergilerden muaf tutulmasıdır. Trafiğe çıkarılmayan bir araca çekme belgesi almak uzun vadede büyük tasarruf sağlar.

Çekme belgesi araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması ile kolaylıkla alınabilmektedir. Çekme belgesi ile trafikten çekilen araçlar gerekli şartlar yerine getirildiğinde tekrar trafiğe çıkarılabilmektedir.

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme belgeli araba en kısa ve genel tanımıyla trafik kaydı bulunan ve trafiğe çıkan araçların trafikten çekilmesi veya men edilmesi anlamına gelir. Bir aracın trafikten çekilmesi için pek çok farklı sebep olabilir. Örneğin kişi uzun süreli bir seyahate çıkacaksa, yurt dışına gidecekse yani arabayı kullanmayacaksa aracını trafikten çekerek Motorlu Taşıtlar Vergisi ve yıllık zorunlu trafik sigortasından muaf olabilir.

Aracın muayenesinin bittiği durumlarda da çekme belgesi yararlı olacaktır. Çünkü muayenesi biten plakalı araçların satışı yapılmamaktadır. Hurdaya ayrılan veya kaza yapan araçların yasal sorumluluklardan muaf tutulması amacıyla da çekme belgesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Çekme belgesi almak için araç sahiplerinin ilçe emniyet müdürlüklerine başvurması gerekir. Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliklerinden alınabilen çekme belgesini alabilmek için; 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu, aracın vergi borcunun bulunmadığına dair belge, araç ruhsatı, çekme belgesi dilekçesi ve araç sahibi vatandaşlık kimlik kartı gibi belgelerin bulundurulması gerekmektedir.

Çekme belgeli araçların trafik cezaları, bandrol borçları gibi bütün dönem borçlarının ödenmesi ile birlikte yasal şartların da sağlanması durumunda aracın plakası trafiğe teslim edilir. Araçlar istenildiği süre boyunca çekme belgeli olarak kalabilmektedir.

Hangi durumlarda çekme belgesi alınması gerektiği aşağıda listelenmiştir.

  • Araç kullanılmayacak durumda yani hurda sınıfında ise,
  • Araç kullanılmayacak yalnızca parçaları kullanılacak ise,
  • Araç yalnızca koleksiyon parçası olarak sergilenecek trafiğe çıkarılmayacak ise,
  • Yurt dışına uzun bir seyahat yapılacak ise,
  • Araç trafiğe çıkarılmıyor, kullanılmıyor ise,
  • Tüm bunlarla birlikte aracın sigortası bulunmadığı durumda trafiğe çıkarılmasının yasal olmamasından dolayı da çekme belgesi alınması gerekmektedir.

Çekme Belgeli Araç Alınır mı?

Çekme belgeli araçlara talep gün geçtikçe artmaktadır. Bunun nedeni çekme belgeli araçların aynı modeldeki fiyatlarının daha düşük olmasıdır.

Özellikle 2. el araç almayı düşünen kişilerin bütçelerinin kısıtlı olduğu düşünüldüğünde çekme belgeli araçlara yönelmesi öngörülebilir bir durumdur. Ancak alınacak araç uzun süre muayeneye girmemiş olacağından yüklü bir masraf çıkarabileceği göz önünde bulundurulmalı ve iyi bir ekspertize başvurmadan araç satın alınmamalıdır.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

Çekme belgesi bulunan araç trafiğe çıkarılamaz. Çekme belgesi bulunan aracı tekrar trafiğe çıkarabilmek için o aracın sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir. Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için birtakım adımları izlemek gerekir. Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için izlenilmesi gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  • Araç muayenesi yaptırılmadan önce ilk olarak geçici trafik sigortası yaptırılmalıdır.
  • Geçici trafik sigortasından sonra TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından birine gidilerek gerekli araç muayenesi yaptırılır. Bu muayene sırasında araç plaka kontrolünden muaf olacaktır.
  • TÜVTÜRK istasyonundan ‘Araç Tespit Raporu’ alınır ve bu rapor ruhsat yerine geçer.
  • Muayene bitiminden sonra zorunlu trafik sigortası yaptırılır.
  • Daha sonra notere gidilerek araç ruhsatı çıkarılır.
  • Noterden plaka basım belgesi alınır.
  • Plaka basım belgesi ile birlikte Şoförler ve Otomobilciler Odasına gidilir.
  • Şoförler ve Otomobilciler Odası plakayı bastıktan sonra Maliye bilgilendirilmelidir.
  • İşlem sisteme düştükten sonra aracın plakası takılarak araç trafiğe çıkarılabilir.

Çekme belgeli bir aracı trafiğe çıkarma masrafı 2022 yılında şu şekildedir: Trafik sigortası ücreti; aracın sınıfına da bağlı olarak 700 ila 1300 TL arasında değişmektedir. Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL’dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL’dir.

Çekme Belgeli Satış Nasıl Yapılır?

Çekme belgeli araçlara talep araç fiyatlarının daha düşük olması sebebiyle günümüzde oldukça fazladır. Çekme belgeli araç satanlar ve alanların dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Çekme belgeli satış aşamaları ve nasıl gerçekleştirileceği aşağıda listelenmiştir.

  • Araç satışları noter huzurunda gerçekleştirilmektedir. Satışı gerçekleştirilecek aracın plaka değişimi yapılacaksa bu değişiklik talebi noter huzurunda belirtilmelidir.
  • Hasarlı olarak satın alınan çekme belgeli araçların tamirinin yapılarak TÜVTÜRK muayenesinden geçmesi gerekmektedir.
  • Zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır.
  • Araç satışı noter huzurunda gerçekleştirildikten sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü’nden alınarak satış işlemi tamamlanır.

Aracın Çekme Belgeli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Aracın çekme belgeli olduğunu anlamak için herhangi bir sorgulama ekranı bulunmamaktadır. Ancak İnternet Vergi Dairesi Motorlu Taşıt Vergi Sorgulama ve Ödeme ekranında gerekli yerlere araç plakası tescil tarihi ve araç sahibinin kimlik numarası girildiğinde; girilen bilgilere ait araç bulunamadı gibi bir yazıyla karşılaşıyorsanız aracın vergi dairesi tarafından trafikten düşme işlemi gerçekleştirilmiş demektir. Böyle bir aracın çekme belgeli olduğu anlaşılabilir.

Çekme Belgeli Aracın Muayene Borcu Çıkar mı?

Çekme belgeli araçların trafiğe çıkabilmesi için öncelikle muayenesinin yapılması gerekmektedir. Çekme belgeli aracın vergi veya ceza borcu bulunmaz. Ancak çekme belgesi alınmadan önce aracın geçmişe yönelik muayene borcunun olup olmadığı öğrenilmelidir. Çünkü çekme belgesi öncesi araç muayenesi yapılması gerekmemektedir.

Çekme belgeli araç muayene istasyonuna gidebilmesi için trafiğe çıkmak zorundadır. Çekme belgesi bulunan aracın trafiğe çıkması yasak olduğundan polisle karşılaşması durumunda ceza yemesi durumu söz konusudur. Böyle bir durumun yaşanmaması için muayeneye götürülecek çekme belgeli araç için polis merkezinden ek 33/A isimli geçici bir izin belgesi alınması gerekir. Bu izin belgesinin geçerlilik süresi 7 gün olduğu için bu süreç içerisinde araç muayeneye götürülmelidir.

Çekme belgeli aracınız için en iyi kasko fiyatı ve trafik sigortası teklifine ulaşmak için generali.com adresini ziyaret edin.

 

Benzer Başlıklar

Engelli Raporu ile Nasıl Araç Alınır ve Satılır?

Engelli Raporu ile Nasıl Araç Alınır ve Satılır?

Engelli raporu ile araç alış-satış işlemleri, engelli yüzdelik dilimleri hakkında tüm detayları öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku
<strong>Ruhsat Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?</strong>

<strong>Ruhsat Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?</strong>

Belli dönemlerde aracınızın ruhsat yenilemesinin yapılması yasal bir zorunluluktur. Araç ruhsatlarının nasıl yenileceğini bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Devamını Oku
Aracınıza Yol Yardımı Gerektirecek Durumlar Nelerdir?

Aracınıza Yol Yardımı Gerektirecek Durumlar Nelerdir?

Siz ne kadar tedbirli ve dikkatli bir sürücü olursanız olun ister gündelik şehir içi trafiğinde ister şehirler arası uzun yolda olsun, aracınızla yola...

Devamını Oku