Generali Sigorta A.Ş

Ehliyet Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır? Ehliyet Yenileme Ücreti

İlk Yayınlanma: 08.06.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 02.11.2023

Kişilerin resmi olarak sürücü yetkisine sahip olabilmesi için gerekli kurumlarca verilen sürücü belgesi, 18 yaşına gelen her vatandaşın ehliyet kursuna kaydolup alabileceği bir belgedir. Motosiklet gibi iki teker taşıtlarda minimum 16 olarak belirlenen bu yaş araba sürmek için yeterli değildir. Bu belge halk arasında daha çok ehliyet olarak anılsa da asıl adı sürücü belgesi olarak bilinir. Sürücü belgeleri kimlik bulunmaması durumunda kimlik işlevi de görebilirken aynı zamanda kara yolu üzerinde ehliyet sınıfına göre küçük motorlu taşıtlardan büyük motorlu taşıtlara kadar araçların kullanılmasına olanak sunar. Kişilere büyük avantajlar sunan ehliyet her ne kadar gerekli olsa da ehliyet için belirlenen sürenin dolması ve diğer çeşitli durumlarda yenileme işlemleri gerekebilir. Yenileme işlemleri karmaşık gibi görünse de aslına bakılırsa hiç de öyle değildir. Basit birkaç adım takip edilerek kolaylıkla tamamlanabilecek bu işlem bazı durumlarda maliyet yönünden de oldukça azdır.

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Eski tip ehliyetlerin yerini teknolojik çipli ehliyetlerin almasıyla birlikte bu ehliyetler zorunlu hale gelmiştir. Bu ve kişinin evlenmesiyle birlikte gelen soyadı değişikliği, ehliyetin kaybolması, çalınması veya belgenin zarar görmesi, belirlenen değişim süresinin dolması gibi etkenler ehliyet yenilemesine sebeptir. Trafik polislerince kişinin kullandığı ehliyetin döneme uygun olmadığı veya yenileme gerektiği halde bunu yapmadığı belirlenirse çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. O sebeple ehliyetin hangi durumlarda yenilendiği konusunda bilgi sahibi olunmalı, ona uygun olarak hareket edilmelidir. Ehliyet yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu alınabileceği gibi ALO 199 aranarak bu işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Randevu alma esnasında seçilecek olan il ve ilçe nüfus müdürlüğü üzerinden gerçekleştirilecek yenileme işlemi ehliyet yenileme evrakları ile beraber randevu saatinde gidildiğinde kısa bir sürede çözülebilecek türdendir.

Ehliyet Yenileme İçin Gereken Belgeler

Çeşitli durumlardan dolayı yenilenmesi zorunlu hale gelen ehliyetin yenilenebilmesi için sürecin işleyişinde gerekli olan bazı belgelerin temin edilmesi gerekir. Ehliyet yenileme için gerekli belgeler:

  • Eski ehliyet
  • Kimlik veya pasaport
  • Sağlık raporu
  • Ehliyet yenileme işlemi için ödenmesi gereken ücretin sağlandığını ifade eden dekont
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Kan grubu kartı
  • Yenileme nedenine bağlı olarak yazılması istenebilen dilekçe

Ehliyet yenileme işlemini tamamlamak için istenen belgeler bunlardan ibarettir. Belirtilen belgeler gün içerisinde kısa bir sürede elde edilebilecek türden olduğundan süreç hızlı bir şekilde ilerler. Aksaklık gibi durumların yaşanmaması adına dikkat edilmesi gereken tek şey belgelerin içerisinde eksiklik olmamasıdır. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde işlemler sorunsuz halledecektir.

Yenileme/Sınıf Ekleme İçin Başvuru İşlemleri

Sürücü belgeleri kişilerin çeşitli araçları yasal olarak kullanabildiklerini simgeleyen belgelerdir. Bu belgeler kendi içerisinde sınıflara ayrılır ve kişinin yetkinliğine göre hangi sınıflara sahip olduğu ehliyet üzerine işlenir. Ehliyet yenileme ve belge üzerine sınıf ekleme işlemleri diğer sürücü belgesi işlemleri gibi müdürlük üzerinden yapılabileceği gibi belirtilen numara aranarak da başvuruda bulunulabilir. Ehliyet sınıf ekleme işlemi için kurumlar tarafından istenen belgeler:

  • T.C. Kimlik
  • Sürücü Sertifikası
  • Öğrenim durumunu bildiren belge
  • Hali hazırda bulunan sürücü belgesi
  • Sağlık raporu
  • Değerli kağıt ve harç ücretinin yatırıldığına dair dekont
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu gösteren belge veya kart

Tüm bunlar temin edilerek sınıf ekleme işlemleri başarıyla gerçekleştirilebilir. Ehliyetinizde yetkinliğinizi artırıp belgenize yeni sınıflar eklemek isterseniz yapmanız gereken ilk şey bir ehliyet kursundan yardım almaktır.

Kayıp Nedeniyle Sürücü Belgesi Yenileme İçin Başvuru İşlemleri

Ehliyet yenileme işlemlerinde yenileme nedenine bağlı olarak istenen belgelerde değişiklikler görülebilir. Kayıp nedeniyle sürücü belgesi yenileme işlemi için yine aynı şekilde ehliyet yenilemede olduğu gibi randevu sistemi üzerinden randevu oluşturulur. Randevu gününde kişinin beraberinde götürmesi gereken bazı belgeler vardır. Kayıp durumunda bulunan ehliyeti yenilemek için gereken belgeler:

  • T.C. Kimlik
  • Sürücü olmasında herhangi bir engelin bulunmadığını gösteren sağlık raporu
  • Yenilenecek sürücü belgesi için istenen harcın yatırıldığını temsilen dekont
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu kartı veya belirten belge
  • Adli sicil belgesi

Kayıp ehliyetin yenileme sürecinde istenen belgeler bu şekildedir. Sürücü olur raporunu alırken ehliyet sınıfınızı bildirmeniz önemlidir. Özel veya devlet hastanesine gitmeden önce yanınızda mutlaka kimlikle beraber biyometrik fotoğrafınızı de bulundurmalısınız. Bu sayede doğru raporu çıkarmış olursunuz.

Ehliyet Yenileme Ücretleri 2023

Her insanda değişiklik gösterebilen çeşitli sebeplerden dolayı ehliyet yenileme ücretleri durumdan duruma farklılaşır. Kişi eski bir ehliyete sahipse ve bu ehliyetini yeni bir forma dönüştürmek için yenilemek istiyorsa bu işlem için ödemesi gereken tutar 15TL'dir. Belirtilen ücretin 13 TL'si kâğıt bedeli 2 TL ise Polis Vakfı hizmet bedelidir. Oldukça uygun olan bu işlemi gerçekleştirmesi gereken kişiler ertelemeden yapmalılardır. İlerde sorun yaşamamak adına yapılması gereken bu adım fazlasıyla gereklidir. Ancak bu durum haricinde çalınma, kaybolma, ehliyetin fiziksel boyutunda meydana gelen bir zarar durumunda veya yeni tip ehliyet yenilenmek istendiğinde ödenmesi gereken tutar 769 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar sürücü belgesi yenileme harcıyla beraber vakıf bedelinin yansıtılmasıyla oluşmuştur. Ehliyet yenileme ücreti dönem dönem değişebildiğinden günceli takip etmek bu noktada oldukça önemlidir.

Ehliyet Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme başvurusu her ne kadar zor bir işlem gibi görünse de gelişen teknolojiyle birlikte fazlaca kolaylaşmıştır. Yapılması gereken ilk şey sürücü olur sağlık raporunu belirlenen kriterlere göre temin etmektir. Sürücü olur sağlık raporu alırken doğru belgeyi edinmek önemli olduğundan yukarıda yer alan adımlara uyulması sorun yaşanmasını önleyecektir. Daha sonra Nüfus İşleri ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesine gidilerek sürücü belgesi randevu al kısmına giriş yapmaktır. Yapılacak olan işlem basit 5 temel adımdan meydana gelir ve tamamlaması oldukça kolaydır. Kişi belge yenileme işlemini nerede yapmak isterse il ve ilçe seçme bölümüne orayı yazmalıdır. Seçilen nüfus müdürlüğü de belirlendikten sonra işlem tamamlanır ve başvuru oluşturulur. Bunun haricinde ALO 199 aranarak sistem üzerinde yer alan kişiler yardımıyla randevu hızlı bir biçimde oluşturulabilir.

Benzer Başlıklar

Vurup Kaçan Araçlar için Neler Yapılmalıdır?

Vurup Kaçan Araçlar için Neler Yapılmalıdır?

Arabaya çarpıp kaçmanın cezası nedir, vurup kaçan araç sorgulama, park halindeki araca çarpıp kaçmak gibi problemlerde izlemeniz gereken yollar burada...

Devamını Oku
Stajyer Ehliyet

Stajyer Ehliyet

Yeni ehliyet alacak sürücü adayları için gerçekleştirilen yeni yasal düzenlemelerde, ilk kez ehliyet alacak kişiler artık stajyer sürücü olarak kabu...

Devamını Oku
Aracınızı Kışa Hazırlamanın Yolları

Aracınızı Kışa Hazırlamanın Yolları

Havaların ılık ve sakin gidişatı, sizi yanıltmasın; kış kapıda! Tıpkı kendi bünyelerimiz gibi aracımızın da soğuklara hazırlıksız yakalanmaması için a...

Devamını Oku