Generali Sigorta A.Ş

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İlk Yayınlanma: 25.03.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.03.2024

Yeni bir araç satın aldığınız zaman araç için ödediğiniz bedel dışında her yıl farklı masraflar ödemek durumunda da kalırsınız. Aracınızın bakım masrafları, yıllık trafik sigortası ve kasko ödemeleri ile birlikte benzin giderleri gibi harcamaları mevcuttur. Her yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri de en önemli giderler arasında yer almaktadır. Araç sahibi olan kişilerin yılda 2 defa ödemek zorunda oldukları vergi türleri arasındaki MTV, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında yer alınan ilin vergi dairesine veya anlaşmalı bankalara ödenir. MTV, bütün araç sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu ancak bazı özel durumlarda araç sahiplerinin ödemek ile yükümlü olmayabileceği bir vergi türüdür.

Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödeme Mükellefiyeti Ne Zaman Başlar?

MTV mükellefiyeti, motorlu kara araçları için aracın trafik siciline tescil edilmesi ile başlatılır. Trafik siciline yeni kayıt ve tescil yapılacağı zaman yılın ilk 6 ayı içinde tescil alınıyor ise takvim yılı başından sonraki 6 aylık sürece kadar dönem başlatılır. Araç trafik siciline kayıtlı ve tescilli ise ya da devir veya temlik sonucu el değiştiriyor ise takvim yılı başından sonraki yıldan itibaren mükellefiyet başlar.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

2024'de MTV hesaplama yapılırken aracın cinsi göz önünde bulundurulur. Aracın otomobil, kamyonet, minibüs, otobüs ve panelvan olmasına göre ödeyeceğiniz vergi miktarı değişkenlik gösterebilir. 2024 motorlu taşıt vergisi hesaplarken ödemeniz gereken tutar için vergi dairesinin resmi internet sitesini ziyaret edebilir veya vergi dairesine başvurabilirsiniz. Aracın yaşı ve silindir hacmi gibi detaylar da hesaplamalara dahildir.

Hangi Araçlar MTV Öder?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik şube ve bürolarına kayıt ile tescil edilen motorlu kara taşıtları MTV ödemek ile yükümlüdür. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı olan uçak ve helikopterlerden de MTV alınmaktadır. Liman ya da belediye siciline kayıt ve tescili yapılmış motorlu deniz taşıtları da MTV öder.

Kasko Fiyatını Öğren!

Hangi Araçların MTV Ödemesi Gerekmez?

Sosyal güvenlik kurumları, il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler ile Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilmiş araçlar MTV ödemezler. Yabancı devletlerin Türkiye’de yer alan elçilik ve konsolosluklarındaki araçlar için de MTV istenmemektedir. Sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan engelli vatandaşların adlarına kayıtlı olan taşıtlar için de Motorlu Taşıtlar Vergisi alınmamaktadır. Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması ve hurda halinde olması da MTV ödenmemesi için yeterli sebepler arasında yer almaktadır. Son olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na intikal etmiş bankalara ait araçlar da vergiden muaf tutulurlar. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eli ile yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait olan taşıtlar için de MTV alınmamaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Ocak ve Temmuz ayında iki taksit halinde ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemediğiniz takdirde Maliye Bakanlığı tarafından bir mektup ile uyarı alırsınız. Uyarıya rağmen verginizi ödemediğiniz zaman banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulur ve ödemeniz gereken tutar banka hesaplarınızdan tahsil edilir. Gerektiği durumlarda aracınız da bağlanabilmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödeme tarihini geciktirdiğiniz zaman ise faiz devreye girer. Ödeyeceğiniz tutarın toplamının üzerine her ay için %2.5’lik bir faiz bedeli eklenir. Bu sebeple, MTV ödeme tarihlerini mutlaka takip etmeniz ve aksatmamak gerekmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemekle yükümlü olan kişilerin ödemelerini aksatmadan periyodik şekilde gerçekleştirmeleri kanunlar tarafından zorunlu tutulmaktadır.

Benzer Başlıklar

Şasi Numarası Nedir? Nerede Yazar?

Şasi Numarası Nedir? Nerede Yazar?

Her araçta bulunması zorunlu olan şasi numarası, 17 haneli rakam ve harflerden oluşan araç kimliğidir. Şasi uluslararası adlandırmada VIN (Vehicle Inf...

Devamını Oku
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkacak olan her araç sahibinin yaptırmasının zorunlu olduğu bir sigorta türüdür. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kan...

Devamını Oku
Vurup Kaçan Araçlar için Neler Yapılmalıdır?

Vurup Kaçan Araçlar için Neler Yapılmalıdır?

Arabaya çarpıp kaçmanın cezası nedir, vurup kaçan araç sorgulama, park halindeki araca çarpıp kaçmak gibi problemlerde izlemeniz gereken yollar burada...

Devamını Oku