Generali Sigorta A.Ş

Herkesin Bilmesi Gereken İlk Yardım Nedir? Önemi Nelerdir?

İlk Yayınlanma: 01.06.2021 Generali Sigorta Son Düzenleme : 11.03.2024

Günlük hayat, zamanın olağan akışı içerisinde bazı kaza ya da sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmamıza neden olabilir. Bazen kendimiz ve çevremiz, bazen de hiç tanımadığımız insanların aniden gelişen sağlık sorunlarına ise acil müdahale yapmak gerekebilir. Çünkü insan sağlığı çoğu zaman zamanla yarış içerisindedir ve bu gibi durumlarda ambulans beklerken ya da sağlık kuruluşuna gitmeden ilk yardımda bulunmak son derece önemlidir. Bu sebeple de toplum sağlığı adına herkes temel ilk yardım hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

İlk Yardım Nedir?

Herhangi bir olaya ya da yardım gerektiren sağlık sorununa şahit olanlar ilk yardımın ne olduğunu araştırmaya koyulurlar. Peki ilk yardım nedir? Kaza veya hayati tehlikenin söz konusu olduğu durumda yapılan ilk müdahaleye ilk yardım adı verilir. Sağlık görevlisi ya da ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından uygulanabilen ilk yardımın amacı, hayati tehlikesi bulunan kişiyi tıbbi yardım sağlanıncaya kadar hayatta tutmak ve durumunun ağırlaşmasını önlemektir. Uygulanan ilk yardım sayesinde kaza geçiren ya da sağlık sorunu yaşayan kişi, sağlık kuruluşuna gidene kadar ki hayati tehlikeyi kapsayan süreçte hayatta kalabilmektedir.

İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Hayati bir öneme sahip olan ilk yardım kavramı, özellikle toplum sağlığı açısından mutlaka öğrenilmelidir. İlk ve acil yardım nedir ve ilk müdahale nasıl yapılmalıdır gibi sorular da, ilk yardım hakkında bilgi edinmek isteyenler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Peki ilk yardım nasıl yapılır? İşte ilk yardıma dair bilinmesi gereken her şey… Günlük hayatta hemen hepimiz kaza ya da beklenmedik ani sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliriz. Böyle zamanlarda ise yapılması gereken müdahale öncesinde, gözlemlenebilir bir tehlikenin olmaması büyük ölçüde önem taşır. Herhangi bir tehlikenin olmadığından emin olduğumuzda ise yaralı veya hasta kişinin yanına giderek, omuzlarından sarsmak ve yavaşça seslenmek gerekir. Yaralının, herhangi bir tepki ya da yanıt vermemesi durumunda sert bir zemin üzerine sırt üstü yatırılması, tepki vermesi halinde ise bulunduğu pozisyonda sabit tutulması gerekir. Bu süreçte özellikle de kişinin yanıt verebiliyorsa, kendisine soru sorarak problemi anlayabilmek ve bu zaman kaybetmeden ambulans çağırmak, çok daha faydalı olacaktır. Yanıt alamama durumunda ise ilk yardım eğitimi almış birisi mutlaka gerekli müdahaleleri uygulamalıdır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatını Öğren!

Temel İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?

Temel ilk yardım uygulamaları, Koruma, Bildirme ve Kurtarma (KBK) olarak 3 aşamalı olarak ifade edilir. Koruma Temel ilk yardımda ilk adım olarak da isimlendirilen koruma, kaza sonrası yaralı kişi ya da kişilerin durumunun ağırlaşmasını engellemeyi amaç edinir. Bu süreçte kişi, olay yerinde meydana gelebilecek tehlikeleri fark eder, belirler ve güvenli bir alan oluşturur. Bildirme Temel ilk yardım uygulamaları sırasında güvenli bir alan oluşturduktan sonra, olay veya kazanın kısa süre içerisinde gereken yardım kuruluşlarına bildirilmesi şarttır. Ülkemizde ilk yardımın gerekli olduğu her durumda 112 acil sağlık numarası üzerinden iletişim sağlanmalı ve sakin bir şekilde sağlık görevlilerine hasta ya da yaralının durumuyla ilgili net bilgiler verilmelidir. Kurtarma Temel ilk yardım uygulamalarında 'müdahale' olarak da isimlendirilen kurtarma adımı, olay ya da kaza yerinde hasta veya yaralılara hızlı ve sakin bir şekilde ilk müdahalenin yapılmasıdır. İlk yardım çantası da gerektirebilen bu gibi durumların uygulanabilmesi için kişinin mutlaka ilk yardım eğitimi almış olması gerekir.

Yaralanma Çeşitlerine Göre İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Herhangi bir kaza durumunda öncelikli olarak kişinin yaralanma bölgesi tespit edilmelidir. Hayati risk taşıyan kafatası, beyin ve omurga yaralanmalarında öncelikli olarak kişiye bilinç kontrolünün yapılmalıdır. Yaşam bulgusu değerlendirmesi yaptıktan sonra ise tıbbi yardım yardım istenir. Bilincin açık olması durumunda yaralının hareket etmemesi sağlanmalı, tehlike durumunda ise yaralının düz pozisyonda sürüklenmesi gerekir. Bu aşamada özellikle de baş, boyun ve gövde ekseninin bozulmaması önem taşır. Açık yara gibi bir durum tespit edildiğinde ise ilk yardım malzemeleri aracılığıyla ambulans gelene kadar ilk müdahale yapılmalı ve yaranın mikrop kapması önlenmelidir.

Kanamalarda İlk Yardım

Kanamalarda ilk yardım, özellikle tıbbi malzeme gerektiren yaralanma çeşitlerindendir. Böyle bir durumda öncelikle yaralının yaşam bulguları ile birlikte yara yeri değerlendirilmelidir. Yaranın oluş biçimi, süresi, yabancı cismin varlığı ve kanamanın tespiti de bu aşamada hayati derecede önem taşır. Değerlendirme sonrasında ise kanama durdurulmalı, ardından da üzeri kapatılarak sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanmalıdır. Ayrıca yara üzerinde yabancı cisim olması durumunda, cisme dokunmamak gerekir.

Kalp Krizi İlk Yardım

Kalp krizi ilk yardım uygulamaları, ölümlerin engellenmesi hususunda da son derece etkilidir. Bu süreçte zamanla yarış söz konusu olduğu için ilk adımda 112 aranmalıdır. Sonrasında ise kişinin beyin ölümünü engelleyebilmek adına, ilk yardım eğitimi almış kişi tarafından kalp masajı yapılmalıdır. İlk yardım bilmeyen kişinin ise böyle bir durumda hastayı uygun bir yere yatırarak, ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırması gerekir. Bu süreçte kişinin üzerindeki sıkı kıyafetler, eğer varsa kravat çıkartılmalı ve ambulans beklenmelidir. Öte yandan boğulmalarda ilk yardım uygulamalarında da kişinin sudan çıkartılmasının ardından 112’nin aranması, ardından ise yapay solunum yapılarak, eğitim almış kişi tarafından kalp masajı uygulanması ve üzerindeki kıyafetlerin çıkartılması, kişinin hayatını kurtarabilmektedir.

Yaralanmalarda İlk Yardım

Yaralanmalarda ilk yardım uygulamadan önce, yara durumu tespit etmek ve yaranın ne çeşit olduğunu belirlemek gerekir. Yaranın durumunun belirlenmesinin ardından ise gerekli temizleme ve sargı işlemi yapıldıktan sonra, yaralıyı zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Zehirlenmelerde İlk Yardım

Zehirlenmelerde ilk yardım, ilk aşamada bilinç kontrolü ile başlar. Ağzın zehirli herhangi bir madde ile temas etmesi durumunda suyla çalkalanması, elle temasında ise ellerin yıkanması gerekir. Sonrasında kişinin hayati bulguları değerlendirilmeli ve kusma, ishal, bulantı gibi belirtilerin olup olmadığı gözlemlenir. Herhangi bir bilinç kaybı yaşanması durumunda da koma pozisyonunun verilerek, kişinin üstünün örtülmeli ve 112 ile irtibata geçilmelidir.

İlk Yardımın Önemi Nelerdir?

Günlük hayatta her an karşılaşabileceğimiz olay ve kazalar, bir insanı hayatta tutabilmek için acil ilk yardım bilgisi gerektirebilmektedir. Hayati bir değer taşıyan ilk yardım uygulamalarının en fazla ihtiyaç duyulduğu olaylardan birisi de trafik kazalarıdır. Fakat unutmamak gerekir ki, kendimiz, ailemiz, yakınlarımız ya da hiç tanımadığımız birinin hayatını kurtarabilmek için ihtiyaç duyduğumuz ilk yardıma, araçlarımızın da ihtiyacı vardır. Nitekim ‘Mal canın yongasıdır’ atasözü de buradan gelmekte ve bizlere trafik sigortası ve kaskonun önemi ile ilgili hatırlatmada bulunmaktadır. Eğer siz de kaza sonrasında maddi sıkıntı düşünmek istemiyorsanız, kaskonun önemi hakkında bilgi sahibi olmak için linke tıklayabilirsiniz.

Benzer Başlıklar

Poliçe Sorgulama Nedir Nasıl Yapılır?

Poliçe Sorgulama Nedir Nasıl Yapılır?

Poliçe sorgulama hakkında tüm detaylar Generali’de! Poliçe sorgulama işleminin nasıl yapılacağını öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku
Bireysel Emeklilik İptali ile Ortaya Çıkan Sonuçlar Nelerdir?

Bireysel Emeklilik İptali ile Ortaya Çıkan Sonuçlar Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sözleşmesi, teklif formunu imzalamanızdan 30 gün içerisinde yürürlüğe girer. Sözleşme yürürlüğe girmeden önce Bireyse...

Devamını Oku
Staj Sigortası

Staj Sigortası

Staj sigortası zorunluluğu ve nasıl yapılacağı hakkında tüm detayları incelemek için hemen tıklayın.

Devamını Oku