Poliçe Sorgulama Nedir Nasıl Yapılır?

İlk Yayınlanma: 01.06.2023 Generali Sigorta Son Düzenleme : 01.06.2023

Poliçe, sigorta şirketleri ve sigortalı arasındaki sözleşmenin resmi bir delilidir. Poliçe sorgulama ise; poliçe ile ilgili detaylı bilgi almayı sağlayan bir işlemdir. İşlemin internet üzerinden yapılabiliyor olması ise ilgililer için kolaylık sağlar. Poliçe sorgulama işlemi şu sigortalar için kullanılabilir:

Poliçe sorgulama, sigorta poliçeleriyle ilgili bilgilerin doğruluğunu ve geçerliliğini kontrol etmek için yapılan bir işlemdir. Poliçe sahibi tarafından sigorta poliçesinin geçerli olup olmadığını, teminat kapsamını, prim ödeme durumunu ve sigorta süresini doğrulamak için poliçe sorgulaması yapılabilir.

Poliçe Sorgulama Nedir?

Poliçe sorgulama işlemi; poliçeler hakkında detaylı bilgi edinmek adına kullanılan bir işlemdir. Online poliçe sorgulama işlemi, sigorta şirketlerinin veya yetkili kurumların web siteleri üzerinden yapılır. Bunun yanı sıra bazı poliçe türlerinde e-devlet sitesinden poliçe sorgulaması yapmak da mümkündür. Sigorta poliçesinin poliçe numarası, sigortalının adı, TC kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri; poliçe sorgularken gerekli olan bilgilerdir. Bu bilgiler sağlandığında, sistem poliçeyle ilgili verilere erişir ve poliçenin durumunu, teminatları ve diğer önemli bilgileri ilgili kişiye sunar.

Sigorta Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigorta poliçe sorgulama işlemi, e-devlet sisteminden yapılır. Online olarak yapılan bu sorgulama işleminde; trafik sigortaları, sağlık sigortaları ve konut sigortası poliçe sorgulama işlemleri gibi tüm poliçe detayları görüntülenebilir. Bu işlemi güvenli olarak gerçekleştirmek için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekir. E-devlet sistemi şifreleri kişiye özeldir ve PTT adreslerinden alınabilir. Sigorta sorgulaması yapmanın bir diğer yolu ise SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) sitesini kullanmaktır. Bu iki yöntem de güvenilir sonuçlar verir.

1) E-Devlet Üzerinden Poliçe Sorgulama

E-devlet sistemi, pek çok alanda bilgi almak ve çeşitli işlemleri yapmak için kullanılır. Sigorta poliçesi sorgulama işlemi de bunlardan bir tanesidir. E-devlet üzerinden sigorta poliçesi sorgulama işlemi yapmak için ise şu adımlar takip edilebilir:

  • E-devlet sistemi sitesi veya mobil uygulaması açılır.
  • Burada ''Giriş'' kısmı kullanılarak sisteme giriş yapılır.
  • Arama butonuna ''Sigorta Sorgulama'' yazılır ve konu ile ilgili menü açılır.
  • Açılan sayfadan ise istenen sigorta seçilerek işleme devam edilir.

Poliçe sorgulamasında; sigorta başlangıç-bitiş tarihleri ve ilgili sigorta şirketinin bilgileri gösterilir.

2) SBM Üzerinden Poliçe Sorgulama

SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) üzerinden poliçe sorgulaması yapmak için aşağıdaki adımlar takip edilebilir:

  • SBM'nin resmi web sitesi ziyaret edilir.
  • Ana sayfada bulunan "Tüketici İşlemleri" seçeneğine tıklanır.
  • Açılan menüden "Trafik Poliçe Sorgulama" ve "Kasko Poliçe Sorgulama" gibi seçeneklerden biri işaretlenir.
  • Bir sonraki sayfadan, araç plakası veya poliçe numarası girilir.
  • Son olarak gerekli bilgiler yazılır ve "Sorgula" veya butonuna tıklanır.

Sistem, girilen bilgilere göre poliçe sorgulamasını kısa bir sürede yapacak ve sonuçları gösterecektir. Bu adımlar izlenerek, SBM poliçe sorgulama işlemi kolayca yapılabilir. İşlemin tamamlanması ise sistem yoğunluğuna bağlı olarak birkaç dakika sürebilir.

Kasko Sigortası Poliçe Sorgulama

Kasko sigorta poliçesi sorgulama işlemleri için kullanılabilecek iki yöntem vardır. Bu online sorgulama işlemi için; e-devlet sistemi veya SBM sistemi kullanılabilir. Kasko poliçesi sorgularken araca ait kasko bilgilerinin ve poliçe anahtar bilgisinin girilmesi gerekir. Ayrıca şasi bilgisi de bu işlem için gerekli olan bilgilerden biridir. Araca ait olan bu bilgileri kullanarak, kasko poliçe sorgulama işlemi kolayca gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler ile; önceki poliçe bilgilerinin detayları ve indirim-sürprim bilgileri de görüntülenebilir. Her iki farklı sistemi kullanmak için de aracın ve sigorta sahibinin bilgilerinin eksiksiz olarak girilmesi gerekir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Poliçe Sorgulama

Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçe sorgulaması, ilgili sigorta şirketinin resmi web sitesinden yapılabilir. Bunun için Generali Hesabım’daki gerekli adımlar şöyledir:

  • İlgili sigorta şirketinin resmi web sitesi ziyaret edilir.
  • Üyelik bilgileri doldurulduktan sonra hesaba giriş yapılır.
  • Poliçelerim sekmesine tıkladıktan sonra poliçe işlemleri alanına gelinir.
  • Poliçe işlemlerine tıkladıktan sonra poliçeni indir butonuna tıklayarak poliçenizi indirebilirsiniz.

Sistem, girilen bilgilere uygun olarak tamamlayıcı sağlık sigortası poliçe sorgulama ve indirme işlemini kısa bir sürede gerçekleştirir ve sonuçları gösterir. İlgili poliçe geçerliyse; poliçe detayları, teminatlar, vade ve ödeme bilgileri bu ekranda yer alır.

Konut Sigortası Poliçe Sorgulama

Konut sigortası poliçe sorgulama işlemi; sigorta şirketi resmi sitesinden, e-devlet sisteminden yada SBM üzerinden yapılabilir. Diğer poliçe sorgulaması işlemleri gibi konut poliçe sorgulamasında da; TC kimlik numarası, poliçe numarası veya müşteri numarası gerekli olur. Bilgilerin eksiksiz olarak bilinmesi, sorgulama esnasında herhangi bir sorun yaşanmaması adına önemlidir. İstenilen sistem kullanılarak, kişisel bilgiler girilir ve konut sigortası poliçe sorgulama işlemi kolayca gerçekleşir. Sistem yoğunluğu ve hizmete gelen talep, işlemin süresini belirlese de genellikle birkaç dakika içerisinde sorgulama sona erer ve bilgiler ekrana gelir. Aynı zamanda bu yöntem ile  seyahat sağlık sigortası poliçe sorgulama işlemi de yapılabilir.

Seyahat Sağlık Sigortası Poliçe Sorgulama

Seyahat sağlık sigortası, sigortalı kişilerin seyahatte olduğu süre boyunca korunmasını hedefler. Sigortanın kapsamını, başlangıç/bitiş tarihini ve diğer detaylarını görüntülemek için ise; poliçe sorgulama işleminin yapılması gerekir. E-devlet ve SBM sitesinden yapılabilen bu işlem için kişisel bilgilerin girilmesi gerekir. Bu bilgiler arasında kullanıcı adı ve şifre yerini alır. Aynı zamanda Generali Hesabım poliçe sorgulama sistemi de seyahat sağlık sigortası poliçelerini görüntülemek için kullanılabilir. Sistemi kullanmak için TC kimlik numarası veya müşteri numarası gerekir. Bu bilgiler sağlandıktan sonra poliçe detayları ekrana gelir.