Generali Sigorta A.Ş

Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

İlk Yayınlanma: 24.01.2023 Generali Sigorta Son Düzenleme : 19.12.2023

 

Trafikte insan topluluklarının düzen içerisinde araçlarını kullanması ve her bireyin can güvenliğinin sağlanması için bazı kurallar vardır. Kişiler trafik kurallarına uyduğu müddetçe hem kendinin hem de diğer bireylerin can ve mal güvenliğini güvenceye alır.

Ancak bazı durumlarda uyulması gereken son derece önemli trafik kurallarına karşı hareket edenler olabilir. Bu gibi durumlarda kusur, sizde ve sizin sürüş yönteminizde olmasa dahi kasko yaptırmanızın önemi oldukça büyüktür. Kaskonuzun olmasının, sizin ve aracınızın her türlü zarara karşı teminata kavuşmasında rolü bulunur.

Bazen kasıtlı olmadan bazen ise bilerek yapılan bu mühim trafik ihlallerinin karşılığında ödenmesi gereken para cezaları belirlidir. Üzerinize kayıtlı trafik cezaları birçok farklı yöntem kullanılarak ödenebilir. Kişiler çeşitli ödeme opsiyonları arasından kendilerine uygun olanı seçerek ödemeyi gerçekleştirir.

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir. Ancak vakit kaybetmek istemeyenler internet üzerinden de farklı şekillere ödemelerini tamamlayabilir. Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı uygulamalarından ya da sitelerinden, İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden, e-Devlet'ten online olarak trafik cezası ödemesi yapılabilir.

İndirimli Trafik Cezası Ödeme Süresi Nedir?

Trafikte belirtilen bazı kurallara uymamanın sonucunda bireyler belli miktarlarda para cezalarını ödemekle yükümlü tutulur. Kişiler üstlerine yüklenen trafik cezalarını belirlenmiş olan süre aralığında öderse ceza indirimden faydalanma olanağına sahiptir. Trafik cezasının kesildiği gün de dahil olmak üzere 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa, %25 oranında bir ceza indirimi söz konusu olur.

Trafik Cezası İndirimi Hesaplama

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkan bir sürücüye 691 TL ceza kesilir. Kişi ceza kesildiği tarihten başlanarak 15 gün içinde ödeme yaparsa 691 TL değil 518 TL ceza öder.

691'in %25'i yani dörtte biri 173 TL'ye denk gelir.

691 – 173 = 518 TL'ye tekabül eder.

Böylece 15 gün içerisinde ödediğiniz trafik cezasının 4'te birini ödememiş olursunuz.

İnternetten Trafik Cezası Ödeme ve Sorgulama

Trafik cezasını ödemek için fiziksel olarak bazı kurumlara gitmek zaman kaybına sebep olur. Kimi zaman ödemenin gerçekleşeceği kurumlarda kuyruklar oluşur ve bu durum sizin fiziksel olarak yorulmanıza sebep olur. Böyle olduğunda ödemelerin internet üzerinden yapılabiliyor olması, bireylerin işlemlerinin hızlanmasına yardım eder. Fazla zaman kaybetmeden ya da uzun sıralar beklenmeden yalnızca ilgili sitelere ulaşılarak ödemeler gerçekleştirilebilir. İnternet kullanarak trafik cezalarınızı sorgulayabilir ve ödemesini pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İnternetten trafik cezası sorgulama, trafik cezası erken ödeme yöntemlerinden faydalanma ve ceza indiriminden yararlanma gibi olanaklara ulaşmak mümkün olur. İnternet kullanılarak yapılması istenen ödemeler farklı siteleri girilerek halledilebilir. e-Devlet, İnteraktif Vergi Dairesi, internet bankacılığı siteleri ya da uygulamaları gibi çeşitli yollardan faydalanabilirsiniz. Kişiler kendilerine en uygun online ödeme yöntemini tespit ederek kolay bir biçimde ödemelerini gerçekleştirebilir. Örneğin e-devlet şifresi bulunmayan bir kişi, diğer alternatifler üzerinde yoğunlaşarak hemen halledebileceği farklı bir yönteme başvurabilir.

İnteraktif Vergi Dairesi’nden Trafik Cezası Ödeme

Gelir İdaresi Başkanlığının sunduğu hizmetler arasında bulunan İnteraktif Vergi Dairesi'nin internet sitesine giderek trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini yapabilirsiniz. İlgili siteye giderek öncelikle "MTV ve trafik cezası ödeme" seçeneğine tıklamanız gerekir. Karşınıza çıkan ekrana cezasını sorgulayacağınız kişinin T.C. kimlik numarasını ve aracının plakasını girmelisiniz. Gereken bilgiler doldurulduktan sonra trafik cezasını sorgulayabilir ve ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

e-Devlet ile Trafik Cezası Ödeme

e-Devlet şifresine sahip olanlar, trafik cezası ödemelerini bu platform üzerinden gerçekleştirebilir. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine giderek şifre edinebilirsiniz. T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-imza, internet bankacılığı gibi alternatiflerden faydalanarak da e-Devlet'e giriş yapabilirsiniz. e-Devlete girdikten sonra, "trafik para cezası sorgulama ve ödeme" sayfasına giderek sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında sizden istenen bilgileri girerek yükümlü olduğunuz trafik cezasını sorgulayabilir ve devamında ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Ödeme

İnternet bankacılığı ile trafik cezası ödemek istiyorsanız ilk olarak ödeme yapacağınız bankanın Gelir İdaresi Başkanlığıyla anlaşmalı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sonrasında bankanın kurumsal sitesine ya da mobil uygulamasına girmeniz gerekir. İlgili banka sitesine ya da uygulamasına ulaştığınızda öncelikle banka bilgilerinizle giriş yapmanız gerekir. Devamında "trafik cezası sorgulama" kısmına girerek ceza alan trafik plakasının bilgilerini yazmalısınız. Sonrasında ister hesaptan ister kredi kartından ödeme işini bitirebilirsiniz.

Beyanlı Trafik Cezası Ödeme

Trafik cezasının İnteraktif Vergi Dairesinden tebliğ edilmesi beklenmeden beyan ile gerçekleştirilen ödemeye beyanlı trafik cezası ödeme denir. Bu ödeme yöntemi, kişilerin kendilerine yazılan trafik cezalarını vergi dairesine gitmeden kendileri ödeme yapmak istemesiyle gelişir. Ceza kesilmesine rağmen internet şubelerinde herhangi bir trafik cezası ödemesi gözükmeyebilir. Bu ve benzeri durumlarda trafik idari para cezası karar tutanağında geçen bilgiler ile beraber ödeme yapılması, beyanlı trafik cezası adını alır. Beyanlı trafik cezası ödemesi online olarak gerçekleştirilir. Gelir İdare Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün oluşturduğu uygulamalar üzerinden işlemler tamamlanabilir. İlgili platformlara girildiğinde "beyanla trafik cezası ödeme" kısmına ulaşılarak ceza sorgulanabilir ve ödeme de aynı esnada tamamlanabilir.

 

Benzer Başlıklar

Güvence Hesabı Nedir? Kapsamı Nelerdir?

Güvence Hesabı Nedir? Kapsamı Nelerdir?

Sigorta güvence hesabı; 2007 yılından bu yana geçerliliğini koruyan ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri tarafından kurulmuş özel hesaptır. Güve...

Devamını Oku
Sıfır Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sıfır Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç satın almadan önce detaylı inceleme ve kontrolleri öğrenin. Rehberimiz size doğru araç seçimi konusunda yardımcı olacak.

Devamını Oku
Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?

Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?

Araba tutması seyahatlerin en büyük sorunlarındandır. Mide bulantısı, baş dönmesi gibi sonuçlara yol açan araba tutması yolculuğu kabusa çevirebilir.

Devamını Oku