Acente ve Broker Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

İlk Yayınlanma: 20.05.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Riskli durumlar ortaya çıktığı zaman gelir kaybına yol açan olaylar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir. Sigorta yaptırarak ise mal varlığı, yaşam ve sağlığınızı koruyarak endişelerinizi giderebilirsiniz. Bu tür istenmeyen durumlar ortaya çıktığı zaman sizlere maddi ve manevi güvence sunan sigortalar içinizi rahatlatan en önemli araçlar arasındadır. Ancak sigorta yaptırmadan önce şirketler, acenteler ve sigorta brokerlığı ile ilgili bilgi sahibi olmanız da gerekebilir. Sigorta acenteleri, sözleşme ile bağlı oldukları sigorta şirketlerinin temsilcisi olarak sizlere hizmet verirler. Belirli bir sigorta şirketine bağlı olarak çalışan acenteler, temsil ettikleri şirketlerin ürün ve hizmetlerini pazarlayarak satış yapma amacını taşırlar. Bu sebeple, acentelerin çalışma prensipleri genellikle sigorta şirketi tanıtımı ve pazarlaması üzerine kuruludur. Sigorta acentelerinden farklı olan sigorta brokerları ise bir şirket adına çalışmazlar. Sigortalı adına danışmanlık hizmeti sunarlar. Sigorta piyasalarını, sigorta yaptırmak isteyen kişinin adına araştıran brokerlar, kişilerin ihtiyaçlarına uygun sigorta ürünlerini bularak onları yönlendirirler. Acenteler, sigorta şirketi adına çalışırken, sigorta şirketi ise sigortalı adına çalışmalarını sürdürür. Sigortalının vekili olarak sigortalı şirketler ile anlaşma sağlanır. Risk danışmanı olarak işlem yapan ve kurumlar ile sigortalı kişileri temsil eden acenteler olası kaza durumlarında hasar belirlenmesi ile birlikte sigortalı adına çalışır ve en kısa sürede sigortalı haklarının ortaya çıkmasını sağlarlar. Kısacası sigorta brokerı, sigorta şirketini temsil etmez, sigortalı kişi ve kurumun adına hizmet verir. Acenteler ise sigorta şirketlerine bağlı olarak hizmet verirler.

Kimler Sigorta Brokerlığı Yapabilir?

Sigortalı kurum veya kişi adına çalıştıkları için sigorta brokerları bağımsız ve tarafsız hizmet sunarlar. Gelişmiş ülkelerdeki gibi ruhsatlı, uzman kadroya sahip olan ve gelişmiş teknik altyapı ile yetkin niteliklere ve finansal güce sahip olan sigorta brokerları belirli bir tecrübeye de sahiptir. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından sigorta brokerları ruhsatı almak zorunda olan kurumların, sigorta brokerı olmadan önce minimum 8 yıl boyunca sigorta sektöründe çalışmış ve alanında uzmanlaşmış olması şartı aranır. Brokerlar, kanunlar gereğince bütün sigorta şirketleri ile çalışabilirler. Müşterilerinin temsilcileri konumunda olan brokerlar, risk yönetimi ve sigorta programının tarafsız olarak belirlenmesi sağladıktan sonra çıkabilecek problemlere göre sigortalı kişinin haklarını sigorta şirketine karşı koruyarak, problemleri en hızlı şekilde çözüme kavuşturur. Sigortalı kişinin risk danışmanı da olan sigorta brokerlarını seçerken son derece dikkatli olunması da tavsiye edilmektedir. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve yenilikçi özgün yaklaşımları ile hızlıca çözüm üretebilen kişileri seçmeniz daha profesyonel çözümler elde edebilmeniz açısından önemlidir. Aynı zamanda sigorta sorgulama hizmeti de veren bu kişiler arasında karşılaştırma yaparak aceleci davranmadan seçim yapmanız gerekiyor. Tarafsız ve güvenilir bir şekilde sigorta işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz brokerlar ve acenteler sayesinde sağlık sigortası, kasko sigortası, zorunlu deprem sigortası ve trafik sigortası gibi farklı sigorta türlerinde kendinizi güvence altına alabilirsiniz.

Kimler Sigorta Acenteliği Yapabilir?

Sigorta acenteliği yapacak kişilerin de tıpkı sigorta brokerlığında olduğu gibi bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Sigorta acenteliği yapmak isteyenlerin aşağıdaki maddeleri incelemesi tavsiye edilmektedir.

  • Üniversitelerin sigortacılık ile ilgili bölümlerinden mezun olmak
  • Dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun olanların 1 yıl 6 mesleki deneyim elde etmek
  • Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Sigortacılık Bölümüne başvurmak
  • Levha kaydı ve levhaya kayıt olanlar için bir ya da birkaç sigorta şirketi ile sözleşme gerçekleştirmek
  • Türkiye’de yerleşik olmak
  • Teknik personel unvanı taşımak