Generali Sigorta A.Ş

DASK Yaptırmadan Ev Kiralanabilir mi?

İlk Yayınlanma: 05.12.2023 Generali Sigorta Son Düzenleme : 05.12.2023

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltılmışı olan DASK, kamuoyunda zorunlu deprem sigortası olarak bilinmektedir. Esasında kurum, ülkemizde 1999 yılı depreminden sonra kurulmuş ve kişilerin ev ve iş yerlerini depreme karşı zorunlu olarak sigortalatmasını düzenlemektedir. Kurum, bu sürecin uygulamasından ve yönetiminden sorumludur.

Zorunlu deprem sigortası süreci genellikle DASK olarak kullanılmaktadır. Bu sistemde, oturulan evler ya da işyerlerinin sigorta kapsamına alınabilmesi için prim ödenmesi gerekir. Bu prim doğrultusunda yapının deprem sonrasında herhangi bir hasar alması durumunda masraflar DASK’tan karşılanır.

DASK'ı Ev Sahibi mi Yoksa Kiracı mı Yaptırmalı?

Deprem coğrafyasında yaşadığımız için olası bir depremin mali hasarlarını karşılamak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Devlet tarafından uygulanan en yaygın önlem ise DASK’tır. Son dönemde en çok sorulan sorular arasında ise DASK’ı kimin ödemesi gerektiği gelir. Kiracı dask yaptırabilir mi sorusu son dönemde çokça sorulmaktadır.

Zorunlu deprem sigortası yapının üzerinde bulunur. Taşınamaz, yapıya aittir. Yani zorunlu deprem sigortası yaptıran bir kişi evini satıp başka bir ev aldığında sigortasını yeni evine yaptırmış sayılmaz.

Bu doğrultuda, eve dask yaptırmak ev sahibinin bir sorumluluğu aynı zamanda hakkıdır. Bu noktada, sigortayı kimin yaptırdığı yani sigorta primlerini kimin ödediği önemli değildir. Primleri kiracı da ödese sigortalanan evdir. Bu nedenle sigorta poliçesi ev sahibi üzerine yapılır. Öte yandan, ev sahibi evi fiili olarak kullanmadığı için primleri ödemek istemeyebilir. Bu durumda, sigorta primlerini ödeyecek kişi ev sahibi ile kiracı arasında yapılacak bir istişare ile belirlenebilir.

DASK Yaptırmadan Evimi Kiraya Verebilir miyim?

Adından da anlaşılabileceği üzere, DASK zorunlu deprem sigortasını kapsar. Yani burada bir zorunluluk ve yükümlülük mevcuttur. Bu zorunluluğun fiiliyatta da karşılık bulabilmesi için bazı uygulamalar geliştirilmiştir. Afet Sigortaları Kanunu kapsamında yapılan bu uygulamaların temel hedefi her konutun depreme karşı sigortalatılmış olmasıdır. Bu Kanun uyarınca, herhangi bir konutun su ve elektrik aboneliklerinin tamamlanması ya da devri için DASK poliçesi zorunlu tutulmuştur. DASK olmadan abonelik mümkün değildir.  Evin en temel ihtiyaçları olan su ve elektrik kullanılamaz. Başka bir ifade ile DASK evi kiraya vermek için gerekli evraklar arasında yer almaktadır. Kanun kapsamında geliştirilen uygulama doğrultusunda DASK yaptırmadan evin kiraya verilmesi ya da evin el değiştirmesi mümkün gözükmemektedir.

Kiracı Kendi Adına DASK Yaptırabilir mi?

Deprem sigortası konutun depreme karşı güvence altına alınması için yaptırılır. Yukarıda da belirtildiği üzere, yapıya özgüdür. Bu nedenle bir konut için yaptırılan sigorta bir zaman sonra farklı bir eve tayini mümkün değildir. Ev el değiştirecek olsa dahi primleri ödenmiş ise DASK sigortası devam eder. Bu nedenle, DASK poliçesi evin sahibine aittir.

Kiracı isterse ev için sigorta yaptırabilir. Bu durumda da yalnızca sigorta ettiren kişi olur. Poliçe yine ev sahibi adına yapılmalıdır. Başka bir ifade ile kiracı kendi adına DASK yaptıramaz. Genellikle uygulamada yaşanan bu çelişki sebebi ile DASK poliçelerinde farklı bir yöntem uygulanabilir. Kiracının yaptırdığı poliçelerde, poliçe yine ev sahibi adına olsa da kiracı bu kalem için yaptığı masrafı kiradan düşebilme hakkında sahiptir. Zira esasen hak sahibi mülk sahibi olduğu için sigorta primi de ev sahibinden tahsil edilmelidir. Buna karşı ev sahibi dask yaptırmıyor kiracı masrafı ödediği kiradan düşebilir.

Evin el değiştirmesi durumu düşünüldüğünde ise evi satan kişinin artık yapı üzerinde herhangi bir hakkı olmadığı için DASK evi alacak kişi tarafından yaptırılmalıdır. Devam eden bir poliçe mevcut ise mümkünse poliçede değişikliğe gidilmeli, mümkün değilse yeni ev sahibi adına yeni poliçe yaptırılmalıdır.

DASK Tazminatı Kiracıya mı Ödenir?

DASK sigortasını kimin yaptırdığından bağımsız olarak, poliçe ev sahibi üzerine olacaktır. Bu noktada, tüm hak da ev sahibinindir. Sigorta primlerini kiracı ödemiş olsa da olası bir deprem senaryosunda bu kapsamda her hangi bir hak sahipliği oluşmaz. Yani deprem olsa ve kiracı sigortayı yaptırmış olsa dahi DASK tazminatı ev sahibine ödenir. Kiracının tazminattan bir alacağı olmaz.

Benzer Başlıklar

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Nasıl Hesaplanır?

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Nasıl Hesaplanır?

Gayrimenkuller yalnızca yaşamak için değil; yatırım amaçlı da kullanılabilir. Gayrimenkule sahip olan insanlar, gayrimenkullerini satarak kazanç elde...

Devamını Oku
DASK Nedir?

DASK Nedir?

DASK, konutların doğal afetlerden kaynaklanan hasarlarının karşılanması amacıyla hizmet veren Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısa adıdır. Aynı zaman...

Devamını Oku
17 Ağustos Depreminden Bu Yana Deprem Sigortası

17 Ağustos Depreminden Bu Yana Deprem Sigortası

Türkiye’nin konum olarak bir çok fay hattının bulunduğu yüksek riskli bir deprem kuşağında yer alması ve geçmişten bu yana ülkemizde büyük kayıplara s...

Devamını Oku