Türkiye’de yıllar öncesinde araç sahibi olmak lüks sayılırken artık doğrudan doğruya ihtiyaç haline geldi. Araç sahibi olmanın yanında araç vergisi ve yakıt giderleri de araç sahiplerini zorlayan gider kalemlerinden biri oldu. Buna ek olarak her yeni yılda zamlanan ehliyet harç ve ehliyet ücreti de insanların merak ettiği konular arasında yer alıyor.

Ehliyet çıkarma sürecinde ödenmesi gereken ücretler ehliyet harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ödemesidir. Bu ödemelerin üçü de ilk defa ehliyet çıkaracak olan kişilerin tamamından istenmektedir. Yeni ehliyet çıkaracak olanlar ve farklı sebeplerden dolayı ehliyet değiştirme işlemi yapacak kişilerden ise sadece değerli kağıt ve hizmet bedeli alınmaktadır. Buna ek olarak yeni ehliyet alan ve araç sahibi olan kişilerin Karayolları Trafik Kanunları gereğince alınması zorunlu olan trafik sigortası ani ve beklenmedik kazalar sonucunda üçüncü şahıslara verilen zararı karşılar. Kasko ise kendi aracınıza gelen hasarları güvence altına alan sigorta kapsamında olduğu için yaptırılmalıdır.

Ehliyet Harç Ücreti Nereye Yatırılır?

Ehliyet harcı yatırma sırasında sürücü adayının T.C kimlik ve ehliyet sınıfı bilgileri istenmektedir. Ehliyet harç ücretleri Maliye Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalara, Gelir İdaresi’nin internet vergi dairesine yatırılır. Bankaya gitmeyip zamandan kazanmak istiyorsanız eğer anlaşmalı bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden de ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

2023 Ehliyet Harç Ücretleri

Ehliyet harcı, ilk kez ehliyet alacak olan veya ehliyetini yenileyecek olan kişilerin değerli kağıt bedeli ve vakıf payını da içine alan, bankalar aracılığı ile resmi kurumlara ödediği ücrettir. Bu ücretler yıllara ve ehliyet sınıflarına göre değişiklik gösterir.

Ehliyet sınıfları; A, A1, A2, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F, M, G olmak üzere 17 gruba ayrılmıştır. Ehliyet harç ücretleri bu sınıflar arasında farklılık gösterir. 2023 harç ücretleri ehliyet sınıfları dağılımına göre şu şekildedir;

  • A, A1, A2 ve F sınıfı harç bedeli 825 TL 
  • B sınıfı harç bedeli 2.489,90 TL
  • B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F, M, G ve M sınıfı harç bedeli 4.154,70 TL olarak belirlenmiştir.

Değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ehliyet sınıfları içerisinde fiyat değişikliği yoktur.

Ehliyet Değiştirme Harcı Nedir?

Ehliyet değiştirme, çalınma veya kaybetme durumunda çeşitli sebeplerden dolayı yapılan ve eski tip ehliyetin yenilenmesi halinde yapılan işlemdir. Bu işlemler yapılırken belirli bir harç ücreti yatırılır. Ehliyet yenileme ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Trafik Vakfı ile anlaşmalı bankalara yatırılır. Ehliyet değiştirme harç ücretinin de miktarı her yıl değişiklik gösterir. Ehliyet yenilemek için gerekli tüm belgeler toplandıktan ve harç ücreti yatırıldıktan sonra Nüfus Müdürlüğüne giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kasko Fiyatı Hesaplama

En Çok Okunanlar