Generali Sigorta A.Ş

Uzak bir yere gidecekseniz ya da bulunduğunuz yerden direkt uçuş yoksa, kesinlikle aktarmalı uçuş yapmanız gereklidir. Uçak bileti ararken farklı hava yolu şirketleri farklı fiyatlar sunarlar. Genelde uygun fiyatlı biletleri, aktarmalı uçuş seçenekleri oluşturur. İşte, tam da bu sırada " Aktarmalı uçuş nasıl oluyor " diye merak etmeye başlarsınız. Aslında haklısınız da. Çünkü aktarmada uçağı kaçırma, valiz takibi yapma ya da pasaport ve vize işlemleri bu uçuşlarda bazen karmaşa yaratır.

Aktarmalı Uçuş Nedir?

Transit uçuş olarak da bilinen aktarmalı uçuş, varmak istediğiniz destinasyona giderken herhangi bir şehirde uçak değiştirmeye denir. Değiştirilmesi gereken uçak sayısı genelde bir kez olmasına rağmen bazen daha uygun fiyatlar ya da uçuş şartlarındaki değişiklikler nedeniyle birden fazla olabilir. Aktarmalı uçuş süresince ne yapılacağı bilinirse, aslında endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.

Hangi Hallerde Aktarmalı Uçuş Olur?

Aktarmalı uçuş için gerekli olan temel kural, bir şehirden diğerine direkt uçuşun bulunmamasıdır. Örneğin, İstanbul'dan Helsinki'ye uçmak istiyor olabilirsiniz. Eğer Helsinki'ye direkt uçak seferi düzenlenmemiş ise, Berlin üzerinden aktarma yapmak zorunda kalabilirsiniz. Diğer önemli sebep ise tabii ki bütçe konusudur. Direkt uçak seferleri, varılmak istenen lokasyona direkt uçuş ile daha hızlı ve kesintisiz gittiği için bilet fiyatları nispeten daha pahalı olur. Ancak aynı lokasyona başka bir şehir üzerinden aktarmalı uçuş varsa, daha ucuz bilet bulunabilir.

Aktarmalı Uçuşlarda Nelere Dikkat Edilmeli?

Aktarmalı uçuşları keyifli ve sorunsuz hale getirmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

1. İki uçuş arasındaki süre

Aktarmalı uçuşlarda uçağın rötar yapması, başka bir terminale ulaşım sağlama gibi sebepler nedeniyle aktarmalı uçuşlar arasında yurt içi uçuşlarda en az 1 saat; yurt dışı uçuşlarda ise en az 2 saat ara vermeniz gereklidir.

2. Pasaport ve Vize İşlemleri

Birçok ülkede uçaktan indirilen yolcular transit yolcu alanlarına alınırlar ve diğer uçak seferinin kapı numarası da bu bölgede verilir. Böylece gümrüklü alana ve aktarma yapılan ülke sınırlarına girilmediği için pasaport kontrolüne gerek kalmaz.

Ancak bu durum aktarma yapılan ülkenin aktarmalı uçuş kuralları doğrultusunda değişiklik gösterecektir. Örneğin, İngiltere üzerinden aktarma yapacaksanız mutlaka transit vize almanız gerekir. Kanada ve Amerika'da da bu durum geçerlidir.

3. Aktarmada Kaçırılan Uçuşlar

Aktarmalı uçuşunuzu, ilk uçağında rötar yapması ya da aktarma havaalanına geç inmesi gibi durumlar nedeniyle kaçırırsanız, paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Böyle durumlarda ilgili hava yolu firmasına ait görevliye gidebilir, mağduriyetiniz için yeni bir bilet ile çözüm bulmasını isteyebilirsiniz.

4. Bagaj -Bavul

Genellikle aktarmalı uçuşlarda bavulunuzu en son destinasyondan teslim alabilirsiniz. Yani aktarma yapacağınız havaalanında bavulunuzu almanıza gerek yoktur. Ancak aktarmalı uçuşu kendiniz yapacaksanız, aktarma havaalanında bavulunuzu almalı ve diğer firmanın check-in noktasından kayıt ettirmelisiniz.

Seyahat Sağlık Sigortası

En Çok Okunanlar