Generali Sigorta A.Ş

Aşırı Sıcaklardan Nasıl Korunuruz?

Elverişsiz hava koşullarıyla başa çıkmak zor olabilir. Özellikle de aşırı sıcak havalarda bunalmak oldukça doğaldır. Sıcak hava aynı zamanda vücutta ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek sıcak çarpması, dehidrasyon gibi riskleri de beraberinde getirebilir. Ancak sıcak havalarda evde veya dışarıda nasıl serin kalınabileceği konusunda bazı basit ama etkili önlemler alarak, sağlığı korumak ve keyifli bir yaz mevsimi geçirmen de mümkün. İşte aşırı sıcaklardan korunmak için kolay ve etkili ipuçları!

Bol Bol Su Tüketmek

Aşırı sıcak havalarda bol su tüketmek vücudun serin kalmasını ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. İnsan vücudu sıcak havalarda doğal olarak daha fazla ter atar. Bu da doğrudan vücut sıvılarının hızla kaybına yol açar. Eğer yeterince su tüketilmezse, dehidrasyon riski artar. Dehidrasyon ise baş dönmesi, halsizlik, susuzluk hissi, konsantrasyon bozukluğu gibi birçok soruna neden olabilir. Hatta bayılma gibi ciddi sağlık problemleri bile gözlemlenebilir.

Serin Yerlerde Kalmak

Bir diğer nokta da serin yerlerde kalmaya çalışmak. Çok basit bir ifade gibi gözükse de aslında oldukça önemlidir. Aşırı sıcak havalarda serin yerlerde kalıp vücudunun aşırı ısınması önlenebilir ve sıcak çarpması gibi sağlık sorunlarını engelleyebilirsin. Serin yerler, vücudun sıcaklığını düşürmeye yardımcı olurken serin kalmasına da olanak tanır. Burada ise iki denklem mevcuttur. Biri ev, diğeri ise dışarıda olmak. Evdeyken, evi serin tutmak için perdeler, jaluziler veya panjurlar kapatılıp güneş ışınları dışarıda tutulabilir. Ayrıca, evin en serin bölgesini keşfetmen ve daha çok oralarda vakit geçirmen de etkili bir yöntem olabilir. Dışarıda zaman geçirdiğinde ise muhakkak ağaç altında ya da tenteli gölgeli alanlarda durmalısın.

Hafif ve Bol Giysiler Giymek

Hafif ve bol giysiler giymek, vücudun serin kalmasına ve terlemesine izin verir. Terlemek kötü bir şey gibi algılansa da aslında terlemek vücudu soğutmak için doğal bir yöntemdir. Bu yüzden hafif ve bol giysiler, vücudunun terlemesine izin verip sıcak havada rahat hissetmene olanak tanır. Ayrıca, hafif ve bol giysilerin UV ışınlarına karşı daha iyi koruma sağladığı da başka bir gerçek. Bu da güneş yanığı gibi cilt sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Peki nasıl giysiler tercih etmelisin? Pamuklu kumaştan yapılmış giysiler, vücudun havalandırmasına izin veriri ve teri emer. Bu nedenle, sıcak havalarda rahatlıkla pamuklu giysiler tercih edilebilir. Sentetik kumaşlar ise ter ememezler ve vücudunun serin kalmasını engelleyebilirler. Bunun yanı sıra açık renkli giysiler de sıcak havada serin kalmaya yardımcı olurlar. Açık renkli giysiler, güneş ışınlarını daha az emerek vücudunun ısısını azaltırlar.

Sık Sık Duş Almak ve Şapka Takmak

Sık sık duş almak, vücudun soğumasına ve terin uzaklaştırılmasına yol açar. Duş alındığında vücuttaki ter de temizlenir. Böylece cildindeki nem oranını da azalır. Duş almanın yanı sıra dışarı çıkarken özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde muhakkak şapka takman gerekir. Şapka takarak, vücudun baş bölgesi güneş ışınlarından rahatlıkla korunarak, beden ısısının yükselmesi önlenebilir. Baş bölgesi, vücudun en fazla ısınan bölgelerinden biri olduğu için güneş ışınlarına maruz kalındığında, vücut ısısı çok çabuk artabilir. Bu da kronik sağlık sorunların için büyük bir risk oluşturabilir. Sıcak havalarda güneş ışınlarını önlemenin bir diğer yöntemi ise yağmur yağmasa bile şemsiye taşımak olabilir. Bu da gölgede kalmana yardımcı olur. Sen de dilersen Tamamlayıcı Sağlık Sigortası gibi ürünlerden yararlanabilir, sağlık sorunlarına karşı tedbirini alabilirsin.

En Çok Okunanlar