Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son araştırmalardan sonra 0-14 yaş grubu çocukların kazalardaki ölüm oranı Avrupa ülkelerinde %2 olarak; Türkiye’deki ölümlü kazaların oranları ise %40 olarak belirlenmiştir. Çocuk koltuğunu zorunlu tutan Avrupa ülkelerinde ölüm ile sonuçlanan kazaların oranları gözle görülür bir şekilde Türkiye’ye oranla oldukça düşüktür. Türkiye’de ise Haziran 2010 tarihinden beri kanunen zorunlu hale getirilen bebek koltuğu kullanımı hayat kurtarıcı bir detaydır. Kanunlar tarafından zorunlu tutulan bebek koltuğu; ihtiyaç duyulan araçlarda kullanılmadığı takdirde 108 TL trafik cezası ve 10 ceza puanı uygulanır. 150 cm ve 36 kg’ın altındaki çocukların araçta bulunduğu zamanlarda; araçta bebek koltuğu olması ve kullanımı kanunlar tarafından zorunludur. 135 cm boyunun üzerindeki çocukların ise ön koltuk da olmamak şartı ile arka koltukta emniyet kemeri takarak oturmaları gerekmektedir. Bu detaylara dikkat ederseniz sadece kanunlara uymakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun hayat güvenliğini de sağlamış olursunuz. Sevdiklerinizi ve aracınızı ekstra güvence altında tutmak için ise ek olarak kasko sigortası ürünlerinden de yararlanabilirsiniz.

Bebek Koltuğu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebek koltuğu seçeceğiniz zaman ilk etapta çocuğunuzun fiziksel özelliklerini ve kaç yıl boyunca bebek koltuğunu kullanabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Koltuğun üretildiği hammaddesi de seçim konusunda önemlidir. Bebek koltuklarının mutlaka sert plastik ve polipropilen ile birlikte enjeksiyon yapılarak üretilmiş olması gerekmektedir. Bağlama kayışlarının ek güvenlik için köpük malzemeler ile tasarlanmış olması ve yan kısımlarının takviye edilmiş olması da dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır. Koltuğunuz da ISOFIX Çocuk Oto Koltuğu Güvenliği adı altında getirilen bağlama sistemi standartlarına da sahip olması gerekmektedir. Kolay yanmayacak, ısıya ve ateşe karşı dayanıklı ergonomik bebek koltuk modelleri de tercih etmeniz sizler için ideal olacaktır. Bebek koltuğu satın almadan önce mutlaka çocuğunuzu içerisine oturtarak satın alacağınız ürünü de denemelisiniz. Bebek koltuklarının her zaman pahalı fiyatlara sahip olanlarını seçmenize de gerek yoktur. Temel güvenlik özelliklerine ve işlevsel özelliklere sahip olan bebek koltukları seçmeniz yeterlidir. Son olarak satın almayı düşündüğünüz bebek koltuğunun aracınızın modeli ve iç aksamları ile uyumlu olmasına da özen göstermelisiniz.

Yaş Grupları ve Kiloya Göre Bebek Koltuğu Seçimi Nasıl Yapılır?

ECE R44/04 Avrupa Çocuk Oto Koltuğu Yönetmeliği içerisinde çocukların kilosuna göre farklı gruplarda bebek koltukları belirlenmiştir. Seçim yapılacağı zaman sadece çocuğunuzun yaşını değil aynı zamanda boyunu ve kilosunu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Doğumdan 13 kilograma kadar yani 12 aylığa kadar Group 0+ olarak gruplandırılan bebek koltukları seçilmelidir. Çocuk kategorisinde yer alan Group 1 ise 9 kilogram ile 18 kilogram arasındaki 9 aylıktan 3 yaşına kadar olan çocuklar için uygundur. Son olarak “Büyük Çocuk” olarak gruplandırılan Group 2/3 ortaya çıkmaktadır. Bu gruba dahil olanlar 15 kilogramdan 36 kilograma kadar olan, 3 yaşından 12 yaşına kadar olan çocuklardır. 0 – 9 kilo arasındaki bebeklerin yüzü arka koltuğa dönük şekilde oturtulması gerekmektedir. Bebeklerin kemik gelişimleri bu çağlarda henüz tamamlanmadığı için yatar pozisyonda kullanılmasına da özen gösterilmelidir. 10 – 18 kilo arasındaki küçük çocukların güvenli bir oturma yüzeyine ihtiyacı söz konusudur. Yüzü öne dönük olarak kullanıldığı zaman kemerlerin yukarıya doğru hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz 18 kilogram ve 90 cm olana kadar yüzü öne dönük olarak oturduğu durumlarda hareket eden kuvvetlendirilmiş delikler çocuğunuzu korur. 15 – 25 kilo arasındaki çocuklar serbest bir şekilde oturabilirler. Ancak ebeveynler için tasarlanan emniyet kemeri bu kilo aralığındaki çocuklar için yeterli değildir. Bu sebeple, bu kilo aralığındaki ve 3 ile 7 yaş arasındaki çocukların da bebek koltuğuna ihtiyacı vardır.

En Çok Okunanlar