Generali Sigorta A.Ş

Kaçak akaryakıt kullananlar, pek çok sorunun aynı anda yaşanmasına neden oluyor. Devletin akaryakıt üzerinden aldığı vergilerden yana zarara uğraması, bu başlık altında listelenecek en büyük kayıp olarak sayılabilir. Bunun yanı sıra aracın yakıt sisteminin çabuk yıpranması, yangına davetiye çıkaran bileşenlerin kaçak akaryakıt muhteviyatında yer alması ve ülkenin yaşadığı vergi kaybının istihdama olan etkisi sonucu oluşan dolaylı iş kayıpları da bu toplama dahil edilmesi gereken unsurlar arasındadır.

Maliye Bakanlığı’nın Kaçakçılıkla İlgili Önlemleri Nelerdir?

Maliye Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığının önüne geçmek için plakayı kendisi okuyan pompa uygulamasına geçmeye hazırlanıyor. Yapılan çalışmalarda sona yaklaşılırken her bir aracın hangi pompadan hangi gün ve saatte ne kadar yakıt aldığı ve bunu hangi sürede kullandığı kolaylıkla ve eşzamanlı olarak takip edilebilecek. Maliye Bakanlığı, plaka takip sistemi yoluyla sahte plakalar üzerine yakıt almayı engelleyecek. Diğer yandan gider gösterebilmek adına manuel olarak farklı plakalar girmek mümkün olamayacak. Ayrıca her bir aracın aldığı yakıt ile ne kadar mesafe kat ettiği ve birbirine yakın zamanlarda gerçekleşen mükerrer yakıt alımları görülebileceğinden bunun getirdiği vergi kayıplarının önüne geçileceği düşünülüyor. Maliye Bakanlığı bu önlemlerin yanında yıllık vergi kaybının 2,5 milyar doları bulduğu kaçak akaryakıt pazarını yok etmek için kaçakçıların imalatta kullandığı 10 numara yağ denetimlerini de sıklaştırmış durumda. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi diğer ilgili kuruluşların da sürece katılımı ile Maliye Bakanlığı akaryakıt kaçakçılığının belini kırmayı hedefliyor.

Kaçak Akaryakıt Aldığım Nasıl Anlaşılır?

Kaçak akaryakıt alma konusunda endişe yaşayanların mutlaka aldıkları yakıtın fişinin doğru verildiğini kontrol etmesi gerekir. Hem yakıt cinsi hem de miktarının fiş veya faturada doğru yazılmış olduğu görülmelidir. Bu şekilde yapılacak kontroller, yasal bir sürece başvurulması halinde en önemli delil olacaktır. Bu çerçevede piyasanın aşırı altında fiyatlarla yakıt satan istasyonlara şüphe ile yaklaşmak gerekir. Normalin çok altındaki fiyatlara doğru ürün almak pek mümkün değildir. Bu nedenle bilinen akaryakıt şirketlerinden ve onların bayilerinden gerçekçi fiyatlara yakıt almak, kaçak akaryakıt almış olma endişesinden uzak kalmayı sağlar.

Yakıttan Tasarruf Sağlamanın Yolları

Yakıttan tasarruf sağlamak için mutlaka araçların bakımlarına dikkat edilmesi gerekir. Bakımsız durumdaki araçlar çok daha fazla yakıt tüketecektir. Ayrıca araçların lastik havalarının da yakıt tüketimine çok büyük etkisi vardır. Üreticisinin öngördüğü değerler üzerinden optimum hava basıncı ile şişirilen lastikler, yakıt tasarrufu açısından son derece önemlidir. Ayrıca kaçak yakıttan uzak kalmak ve yasal olan akaryakıt ile depoları doldurmak yakıt tasarrufunun bir diğer önemli unsurudur.

Yakıttan Tasarruf Yapan Cihazlar Doğru mu?

Yakıt tasarrufu cihazları, çok sayıda tür ve model ile piyasada var olmakla birlikte, tasarruf sağladığı konusunda ciddi tereddütler içermektedir. Pek çok üretici kendi cihazının %25’lere varan tasarruf sağladığını ve bunun da çok küçük paralar karşılığında olabildiğini iddia etse de henüz bunu teknik olarak ispat eden bir çalışma ortaya konmuş değil. Ayrıca bu kadar ucuza bu kadar büyük tasarruflar sağlayan cihazların varlığı gerçek olsa, otomobil üreticilerinin bunu seri üretim hattına dahil etmesi ve tüketiciye doğrudan daha az yakıt tüketen bir araba sunması gerekirdi. Bu yüzden yakıttan tasarruf etmek kulağa hoş gelen bir kalıp olsa da söz konusu cihazları satın almadan önce iyice sorgulamak gerekir.

 

Araç Sigortaları

En Çok Okunanlar