Generali Sigorta A.Ş

Nasıl Doğru Nefes Alınır? Doğru Nefes Almanın Önemi

Havanın akciğerlere alınıp verilmesini sağlayan nefes, yaşamın en temel fonksiyonlarından biridir. Vücuttaki aerobik organizmaların enerji açığa çıkarabilmeleri için oksijene ihtiyaç vardır. Bu oksijen, solunum yoluyla yani nefes ile karşılanır. Nefes aldığınızda vücudunuzdaki karbondioksit dışarı atılır ve oksijen alınır. Dolayısıyla doğru nefes alma, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınız açısından oldukça kritik bir öneme sahiptir. Peki doğru nefes almanın önemi nedir? Bu içeriğimizde en doğru nefes alma şekli ve önemi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Doğru Nefes Alma Teknikleri

Hayata gözlerinizi ilk açtığınız andan itibaren bir doğal refleks olan nefes almak, bebeklikten yetişkinliğe kadar farklı şekilde ilerleyebilir. Zamanla bazı solunum problemlerinin nefes darlığına yol açması mümkündür. Bunun yanı sıra stres, anksiyete, korku ve beslenme düzensizliği gibi faktörler de nefes alma becerilerinin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle doğru nefes alma şekli konusunda bilgi sahibi olmak gerekir.

En doğru nefes alma tekniği nefesi burundan alıp yine burundan vermektir. Aldığınız nefes ilk önce karın boşluğunuzu doldurmalı, daha sonra göğüs ve soluk borusundan geçerek burundan yavaşça dışarı çıkmalıdır. İlk olarak karın bölgesi yerine göğsün şişmesi durumunda nefesin doğru bir şekilde alınması mümkün değildir. Bunun yanı sıra burun yerine ağızdan alınan nefesler nedeniye vücuda yeteri kadar oksijen alınamaz. Yeterli ve doğru bir biçimde nefes almak için tüm nefesler burundan alınıp burundan verilmelidir. Aksi takdirde çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Doğru Nefesin Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığa pek çok açıdan katkı sunan doğru nefes alma tekniğinin vücuda etkileri şunlardır:

  • Doğru nefes alışkanlığı sayesinde kalp ritmi düzenlenir.
  • Zindeliğin ve temiz kan dolaşımının sırrı nefestedir. Doğru nefes ile hücre yenilenme düzeyini arttırmak mümkündür.
  • Güçlü bir bağışıklık sistemi için doğru nefes almanın önemi büyüktür.
  • Doğru nefes teknikleri ile toksinler vücuttan daha kolay bir şekilde atılır, sinir sistemi düzenlenir ve hormonlar daha düzgün çalışır.
  • Güçlü bir antioksidan görevi üstlenen nitrik oksit molekülü doğru nefes aracılığıyla vücut mekanizmasını dengede tutmaya yardımcı olur.
  • Doğru nefes almak; hafızasını güçlenmesini destekler, konsantrasyona olumlu yönde katkıda bulunur ve uyku problemlerinin önüne geçmeyi sağlar.
  • Doğru nefes alıp veren kişilerin anlama, kavrama ve düşünme hızı artabilir.
  • Stres, kaygı, endişe ve benzeri duygularının doğru nefes aracılığıyla törpülenmesi mümkündür.
  • Doğru nefes; yaratıcılığın, duygusal zekanın, bireysel farkındalığın ve empatinin gelişmesine olumlu yönde katkıda bulunur.

Doğru Alınmayan Nefesin Sağlığa Zararları

Doğru nefes, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığa pek çok açıdan katkıda bulunurken doğru alınmayan nefesler, vücudun yükünü artırır. Doğru nefes alınmadığında organlara yeteri kadar oksijen iletilmez, kalbin iş yükü artar, kan basıncı hızla yükselir, stres seviyesi artar ve nefes darlığı gibi problemler ortaya çıkar. Burun yerine ağızdan alınan nefesler, yeterince filtrelenmediğinden dolayı zararlı mikropların akciğerlere inmesine neden olabilir. Bu sebepten dolayı çeşitli solunum rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Aynı zamanda burun yerine ağızdan alınan nefeslerde daha fazla enerji harcanır ve halsizlik görülür. Sağlıklı bir normal bireyin günde ortalama 20 bin kez nefes alıp verdiğini varsayarsak hem gereksiz enerji tüketmemek hem de vücut mekanizmasını bozmamak için doğru nefes tekniklerinin uygulanması gerekir. Siz de kas ağrılarından kalp ritmine, solunum organlarından anksiyete düzeyine ve enerji dengelenmesinden hormonlara kadar pek çok konuda rol oynayan doğru nefes tekniklerini uygulayabilir ve çok daha sağlıklı bir yaşamın keyfini çıkarabilirsiniz.

En Çok Okunanlar