Generali Sigorta A.Ş

Yeni bir otomobil satın alırken tüketici olarak, tasarımdan teknik özelliklere kadar hepimizin dikkat ettiği belirli noktalar mevcut. Ne var ki birçoğumuz için öne çıkan detaylardan biri: ‘Yeni araç satın alırken, otomatik vitesle manuel vites arasında bilinmesi gereken farklar neler?’ sorusu. Gelişen teknolojinin faydaları otomatikle manuel vites arasındaki farkların azalmasına neden olsa da; diğer yandan sürüş konforu, araç kullanım özellikleri gibi detaylar, sürücüler için bu iki tür vites arasında seçim yapmayı sağlıyor.

Otomatik Vites ve Manuel Vites Arasındaki Farklar

Öncelikle sürüş konforu konusuna eğilelim… Özellikle otomobil kullanmaya yeni başlayanlar ve sıklıkla da şehir içi yollarda seyredenler için otomatik vites konfor açısından öne çıkıyor. Bir kere; iki elin de direksiyonda kalış süresine artış kazandırması, şehir içi dur-kalk durumunda debriyaj kullanımı olmaması gibi özellikler, otomatik vitesin artıları arasında yer alıyor. Sürüş esnasında hem düz yolda hem de yokuşlardaki iniş-kalkışlarda otomatik vitesin sunduğu rahatlık manuel olanlara göre daha yüksek oranda. Ağırlıkla da yeni sürücüler için sağladığı bu artılar otomatik vites seçimi artırıyor. Ne var ki otomatik vitesli araçların bir alt ya da üst vitese geçişinde gerekli olan zaman manuel vitesten daha fazla. Manuel vitesli araçlarda ise istediğiniz vitesi ve devri istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Aracın hızlanma süresi otomatik viteste daha fazlayken; manuel viteste ise daha hızlı olur. Dolayısıyla hız ve performans konusunda manuel vitesin avantajları daha ön planda.

Vites Farkları

İki vites arasında seçim yapmaya neden olan bir diğer özellikle yakıt tüketimi konusu. Otomatik vitesli araçların manuel vitesli araçlara göre daha çok yakıt tükettiği görüşü gelişen teknolojiyle birlikte azalma gösteriyor. Zira otomobil piyasasında manuel vitesli araçlardan çok daha az yakan otomatik vitesli araçlar yer alıyor. Yanı sıra araştırmalar gösteriyor ki klasik otomatik vitesli araçların yakıt tüketimi daha yüksek. Ayrıca otomatik vitesli araçların şanzımanları manuel vitesli araçların şanzımanlarına göre daha hassas ve yüksek ücretli. Bu durum da ister istemez herhangi bir arıza durumu göz önüne alındığında dezavantaj olarak düşünülüyor. Yeni otomobil satın alırken seçiminiz; kişisel beğenilerden aradığınız teknik özelliklere kadar değişiklik gösterip, tercihe bağlıdır. Otomobil seçiminiz ister otomatik ister manuel vitesli olsun, yolda karşılaşabileceğiniz aksiliklere karşı araç sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin.

En Çok Okunanlar