Generali Sigorta A.Ş

 

İş ve özel hayatta sahip olunan yükümlülükler ve dikkat dağıtıcı unsurlar birleştiğinde içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Çünkü beyniniz sürekli yeni uyaranlara maruz kalır ve bu nedenle odaklanma, motivasyon problemleri yaşayabilirsiniz. Ancak kendinize biraz vakit ayırarak zihninizi boşaltabilir ve daha dingin bir hayat sürebilirsiniz.

Stres, aşırı yüklenme, tükenmişlik hissi kendinizden çok fazla şey talep ettiğinizde meydana gelir. Gün içinde rahatlayabileceğiniz bir zaman aralığı ya da alan yaratamadığınızda ise her şey üstünüze gelir. Özellikle teslim tarihi yakın ve bitmemiş bir iş ya da yarın yapılacaklar listesi zihninizi sürekli meşgul ederek bugün oldukça huzursuz hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle öncelikle plan yapmak önemlidir. Zihninizi meşgul eden tüm unsurlardan kurtulmak için program oluşturmak en iyisidir. Böylece her görevi vaktinde bitirebilir ve dinlenmeye zaman ayırabilirsiniz. Öte yandan zihninizi başka şeyler meşgul ediyorsa iyi bir meditasyon seansı istediğiniz dinginliğe kavuşmanıza yardımcı olur.

Peki meditasyon tam olarak nedir?

Zihni Boşaltmak için Meditasyon Teknikleri

Düşünmek çok fazla enerji tüketmenize sebep olur. Her zaman aktif olan beyin fonksiyonları nedeniyle kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Bu nedenle molalarınızda ya da sabah uyandığınızda güne meditasyon ile başlayabilirsiniz. Meditasyonun ana hedeflerinden biri zihinsel durumunzun sakinliğini korumaktır.

Meditasyon yapmak, dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmaya çalışırken zihni temizlemeye yardımcı olur. Meditasyon yaptığınızda, genellikle nefes alma teknikleri ve nefes gözlemleri kullanarak zihin-beden bağlantısına odaklanırsınız. Bazı meditasyonlar mantraları seslendirmeyi veya görselleştirmeyi de içerir. Fakat ortak nokta tabii ki daha rahat bir zihindir. Meditasyon ile bir anlamda zihninizi mevcut seslere ve duyumlara odaklanması için eğitirsiniz, böylece farkındalık alışkanlığı geliştirmenizi sağlar.

Meditasyonun yanı sıra açık havada yapılan spor aktiviteleri, doğa yürüyüşleri, kamp gibi outdoor etkinlikleri de iş ve şehir hayatından uzaklaşarak rahatlamanıza yardımcı olur. Bu nedenle hafta sonları sana en yakın doğal park ya da ormanlık alanlarda sakin bir yürüyüş gerçekleştirerek yoğun hayatınıza küçük de olsa mola verebilir, devam etmek için gerekli motivasyonu bu şekilde elde edebilirsinşz. Bununla birlikte bu tarz aktivitelere de vakit ayıramıyor olabilirsiniz. Bu durumda da fırsat buldukça günün belirli aralıklarında küçük uyku molaları verebilir, şekerleme yaparak zihninin dinlenmesine ve karmaşadan arınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Zihni Boşaltmanın Avantajları

Berrak bir zihin, güçlü bir zihindir. Daha net, daha odaklanmış bir zihin hem iş hem de özel hayatta her insanın temel ihtiyacıdır. Çünkü zihni boşaltmanın başta odaklanma olmak üzere pek çok avantajı vardır. Bununla birlikte zihin karmaşıklığının nedeni de değişebildiğinden  önlemek için de birçok yöntem sunulur. Örneğin, uzun süre besinsiz kaldıysanız sağlıklı bir atıştırmalık daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Kısa bir şekerleme de beyninizi sıfırlamanıza yardımcı olan başka bir yöntemdir. Ofiste çalışıyorsanız dışarıda 5 dakikalık bir yürüyüş de beyninizi toparlamanıza yardımcı olabilir. Bu gibi pek çok yöntem vardır ve size en uygun olanı yine kendiniz bulmanız gerekebilir. Zihin boşaltma yöntemleri ile elde edebileceğiniz bazı avantajlar şunlardır:

  • Artan yaratıcılık
  • Gelişmiş Farkındalık
  • Daha fazla enerji
  • Stres zamanlarında netlik
  • Daha çabuk öğrenme yetisi
  • Geliştirilmiş hafıza
  • Olumsuz düşünce ve duygular üzerinde daha iyi kontrol
  • Zor durum ve duygularla daha kolay başa çıkma
  • Genel olarak daha keyifli ve tatmin edici bir yaşam

Zihni Boşaltmak için Ne Yapılmalıdır?

Tüm bunlar zihninizi tam olarak boşaltıp daha düzenli bir hayata geçtiğinizde elde edebileceğiniz bazı faydalardır. Bu nedenle ister meditasyon ister yoga olsun uygulayabileceğiniz pratik bir zihin boşaltma seansı ile hayata daha pozitif yaklaşabilir, günlerinizi daha verimli geçirerek hedeflerinize daha rahat ulaşabilirsiniz.

 

En Çok Okunanlar