Generali Sigorta A.Ş

Trafik Güvenliği Konusunda Yayalara Düşen Görevler

İlk Yayınlanma: 04.06.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Trafik Güvenliğinde Yayalar

Ülkemizde 2013 yılında meydana gelen trafik kazalarının başlıca sebeplerini yüzde 88,7 sürücü, yüzde 9 yaya, yüzde 1 yol ve 0,4 yolcu kusurları oluşturdu. Trafikte karşıya geçerken aceleci davranmak, dikkatsizlik ve dalgınlık, araç yolunda oyun oynamak, karşıdan karşıya geçişlerde yaya geçiti kullanmamak gibi trafik kuralı ihlalleri; trafik güvenliğini tehlikeye düşüren yayalara ait kusurlar olarak sayılabilir. Trafik güvenliği konusunda yayalara düşen görevler de mevcut… Yayalar tarafından en çok işlenen kusur araçlara ilk geçiş hakkını vermemek. Yayaların trafikte gerçekleştirdiği bir başka sık görülen hata ise yola birden bire çıkmak olarak tespit edilmiştir. Trafik ışıkları ya da yaya geçidinde dahi olsa, yayalar karşıdan karşıya geçerken dikkatsiz davranmamalı, ‘trafikteki araç sürüüleri nasıl olsa beni görecektir’ düşüncesine güvenmek yerine, kendilerini güvene alarak, karşıya geçmek için araçların durmalarını beklemeliler. Ayrıca araç yolunda yürümek, koşmak, oyun oynamak gibi hatalar da kazalara neden olur. Ayrıca servis ya da toplu taşıma araçlarından inerken , karşıya geçiş esnasında durup trafiğin durumunu kontrol etmemek de kazalara neden olan davranışlardan. Yaya geçiti kullanımı konusunda bilinmesi gerekenler Trafik Müdürlüğü‘nün verdiği bilgiye göre, yaya geçitlerinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralabilir:

  • Yaya geçitleri ışıklı ya da çizgilerle belirlenmiş olmak üzere kabaca ikiye ayrılabilir. Her biri için farklı kurallar geçerlidir. Ancak her ikisinde de temel prensip yayaların otoyolu kesen bir hatta güvenle karşıya geçmelerini sağlamaktır. Hiçbir zaman yaya geçidinde tam anlamıyla yolun size ait olduğunu varsaymayın. Geçiş hakkı sizin hakkınız da olsa diğerleri bunun farkında olmadığı sürece fazla birşey ifade etmez. Kurallara uymayan sürücülerle ilgili şikayet hakkınıza sahip çıkın ancak o anda kendi güvenliğiniz için en doğrusunun biraz daha beklemek olduğunu unutmayın.
  • Hiçbir zaman sürücüler tarafından açıkça göründüğünüz varsayımıyla hareket etmeyin. Her zaman araç sürücüsü ile göz kontağı kurmaya çalışın. Araç tam olarak durmadan karşıya geçmeye çalışmayın.
  • Beklerken geçirilen süre içinde dikkatiniz dağılabilir ve karşıya geçmek için acele eden diğer kişilerin hareketi sizi yanıltabilir. Bir yaya geçidinde kendinizi kalabalığın hareketine bırakmayın. Yolu ve araçların durumunu doğrudan doğruya kendiniz gözleyin.
  • Bir sürücü çok değişik nedenlerle, istediği halde duramayabilir. Bu yol koşullarından, aracın durumundan ve sürücünün sizin bir sonraki hareketinizi tahmin edememesinden kaynaklanabilir. Aracın yavaşlamış olması bile tam olarak duracağının bir göstergesi değildir. Aracın tam olarak durmasını mutlaka bekleyin.
  • Tüm araçların hareketini izleyin. Farkında olmadan yalnızca size yakın ya da görüş alanınızdaki araçları kontrol ediyor olabilirsiniz. Diğer araçların hareketini izleyin.

Son olarak, sürücülerin de her zaman trafik kurallarına uyarak araç kullanmalarının önemini bir kere daha vurgulamalı. Elbette, trafikte meydana gelebilecek beklenmedik durumlarda aracınızı güvence altına almak için kasko sigortası konusunun da önemi atlanmamalı.

Benzer Başlıklar

Ekspertiz Raporu Nedir? Ne İşe Yarar?

Ekspertiz Raporu Nedir? Ne İşe Yarar?

Ekspertiz raporu; gayrimenkul, otomotiv ve sigortacılık gibi birçok sektörde kullanılan; varlıkların değer tespiti ve analizini yansıtan bir rapordur....

Devamını Oku
Aylık Kasko Nedir Nasıl Yapılır Neleri Kapsar Neleri Kapsamaz?

Aylık Kasko Nedir Nasıl Yapılır Neleri Kapsar Neleri Kapsamaz?

Aylık kaskonun ne olduğu, aylık kasko uygulaması ve kapsamı hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Devamını Oku
Full Kaskonun Diğer Kaskolardan Farkı Nedir?

Full Kaskonun Diğer Kaskolardan Farkı Nedir?

Genişletilmiş kasko çarpma, çarpılma, hırsızlık, yanma gibi temel kasko sigortası hasarlarını karşılar. Bu teminatlara ek olarak araç sahibi ihtiyac...

Devamını Oku