Pasaport almak, doğru adımları takip ettiğiniz sürece oldukça kolay bir işlemdir. Her türlü pasaport başvurusunun, yaş ayrımı gözetmeksizin şahsen yapılması gereklidir. Pasaport, yurtdışı seyahatleriniz esnasında kimlik belgesi olarak kullanabileceğiniz ve hangi ülkenin vatandaşı olduğunuzu gösteren bir dökümandır. Ülkemizde 4 çeşit pasaport türü mevcuttur. Bunlar Bordo (Umumi) Pasaport, Yeşil (Hususi) Pasaport, Gri (Görev / Hizmet) Pasaport, ve Siyah (Diplomatik) Pasaport olarak isimlendirilir. Devlet için görevi olmayan vatandaşlarımız, belirli bir miktarın üzerinde ihracat yapan şirketlere verilen sınırlı sayıdaki Yeşil Pasaport haricinde genellikle sadece Bordo pasaport kullanabilirler. Günümüzde kullanılan pasaport renkleri 2011 yılı itibariyle çipli pasaport sistemine geçildiği zamandan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Buna karşın özellikle yurtdışına tatil veya iş amaçlı seyahatlerinizde vize onayının ön şartını yerine getirirken yurtdışındaki olası tedavi masrafların üstlenen seyahat sağlık sigortası yaptırmayı da kesinlikle unutmayın.
Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatını Hesapla!
Pasaport Başvurusu
Öncelikle aşağıdaki tabloda gösterilen pasaport ücretini internet üzerinden veya bankalar aracılığıyla yatırdıktan sonra, yine internet üzerinden veya telefonla pasaport randevusu almanız gereklidir. Bu randevuya da 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik belgesi ile gitmeniz zorunludur.
Pasaport Harç ve Defter Bedelleri - 2019
Pasaport başvuru randevuları internet üzerinden veya telefonla yapılabilir, ancak bu başvurudan önce pasaport ücreti, vergi dairesine, PTT şubelerine, belirtilen bankalara veya internet vergi dairesine ödenmek durumundadır. Pasaportunuzun geçerlilik süresine uygun ücreti ödemeniz gereklidir. Bu süre en az 6 ay, en fazla 10 sene olarak belirlenmiştir. Pasaportunuzun geçerlilik süresi 3 aydan daha az kaldıysa, bazı ülkelere giriş yaparken sıkıntı yaşayabilirsiniz. 2019 itibariyle pasaport harç ve defter bedelleri aşağıdaki gibidir
Süre | Harç | Defter | Toplam |
6 Ay | 137,40 TL | 108,00 TL | 245,40 TL |
1 Yıl | 200,80 TL | 108,00 TL | 308,80 TL |
2 Yıl | 327,80 TL | 108,00 TL | 435,80 TL |
3 Yıl | 465,50 TL | 108,00 TL | 573,50 TL |
4+ Yıl | 656,00 TL | 108,00 TL | 764,00 TL |
Çevrimiçi pasaport harcı yatırma: İnternet vergi dairesi ağ sayfasına girin "https:\\ivd.gib.gov.tr". Sol alt köşedeki “Harç ve değerli kağıt bedeli” düğmesine basın. Açılan pencereden “Pasaport harcı ödeme” düğmesine basın. Gerekli bilgileri ve size en uygun vergi dairesini seçin. Ardından kredi kartınızla pasaport defter bedelini ve harcını ödeyebilirsiniz. Eğer internet vergi dairesinden ödeme yapmak istemiyorsanız diğer özel bankalara da pasaport ücretinizi ödeyebilirsiniz. Ödeme yaptığınıza dair dekontu gerektiğinde gösterilmek üzere bir çıktısını alarak mutlaka muhafaza etmenizi tavsiye ederiz.. Eğer öğrenciyseniz ve 25 yaşını doldurmadıysanız harçsız, sadece defter bedelini ödeyerek pasaport çıkartabilirsiniz. Öğrenim görülen kurumlardan getirilen ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş belgeler öğrenci belgesi olarak kabul görmektedir. 18 yaşından küçükler, en çok 5 yıllık pasaport çıkartabiliyor. Öğrenciler için harçsız pasaportu sadece 25 yaşına bastığınızda geçerliliğini yitirecek şekilde alabilirsiniz, bu nedenle 24.5 yaşınızdan sonra sadece harçsız ödeme hakkından yararlanamadan normal ödeme yaparak pasaport alabilirsiniz.
Pasaport için Biyometrik Fotoğraf
Pasaport Kanunu uyarınca kişilerden yaş farkına bakılmaksızın (bebekler de dahil olmak üzere) tüm pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur. Hemen herhangi bir profesyonel fotoğrafçıdan pasaport için arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf çektirebilirsiniz. Yeni pasaport için gülümsemeden, normal bir duruşla tam karşıya baktığınız, bu tarz fotoğraf kullanmak zorunludur. Resmi görünümlü bir kıyafet zorunluluğunuz yoktur. En fazla 6 ay önce çekilmiş biyometrik fotoğraflar geçerlidir. Daha önceki bir tarihte vize ya da pasaport alırken kullandığınız biyometrik fotoğraflarınız reddedilecektir bu da randevunuzun iptal edilerek pasaport alma işlemlerinizin uzamasına yol açabilir. Ancak sisteme 6 ay içinde kayıtlı biyometrik fotoğrafınız varsa ehliyet pasaport için yeniden fotoğraf götürmenize gerek yok. Ek olarak yeni çipli kimlik kartı için parmak izi ve imza verdiyseniz, bunlar pasaport almak için de geçerli sayılabilmektedir. E-pasaport randevu alma işlemine mutlaka pasaport için gerekli belgeleri hazırlandıktan sonra geçmelisiniz. Size verilen randevu tarihinde, seçilen nüfus müdürlüğüne şahsen 2 adet biyometrik fotoğraf ve üzerinde kimlik numaranız yazılı olan TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli olacaktır. Bunların yanı sıra eğer mevcutsa mutlaka eski pasaportunuzun aslını da götürmeniz gereklidir. Harçsız pasaport talep edecek öğrenciler için bir adet öğrenci belgesinin götürülmesi de zorunludur. Reşit olmayan veya engelli bireyler için başvuru yapıldığı zaman ek olarak muvafakatname belgesi gerekir.
Reşit Olmayan veya Engelli Bireyler için Gerekli Belgeler
Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan yada engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakatname belgesi gereklidir. Muvafakatname ebeveynin pasaport işlemlerinden haberi olduğunu ve izin verdiğini ifade eden bir belgedir. Reşit olmayanın ebeveynleri evliyse her ikisinin de, eğer boşanmışlarsa, sadece çocuğun velayetinin verildiği ebeveynin muvafakatname vermesi gereklidir. Ayrıca çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu kanıtlayan mahkeme kararının aslını da getirmesi gereklidir. Pasaport engelli bir birey için çıkartılırsa, bireyin kanuni temsilcilerinin muvafakatname vermesi gereklidir. Eğer engelli birey 18 yaşından büyükse ve fiziksel engeli varsa kendisi pasaport başvurusunda bulunabilir, ancak eğer zihinsel engeli varsa mahkeme tarafından atanmış vasi kararı istenmektedir. Muvafakatnameyi noterlerde ya da İlçe Nüfus Müdürlükleri’ndeki pasaport bürolarında düzenleyebilirsiniz. Ebeveynlerden herhangi biri cezaevinde ise o kişinin muvafakatnamesi gerekli değildir ancak o ebeveynin cezaevinde olduğuna dair cezaevi yönetiminden belge getirmelisiniz. Ebeveynlerden herhangi biri vefat etmişse, sağ olanın muvafakatı yeterlidir.
Pasaport Randevusu
2 Nisan 2018 tarihinden önce Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaport çıkarılmaktaydı. Ancak bu tarihten sonra başvurular Nüfus Müdürlüklerine yapılmaktadır. Umuma mahsus pasaportlar için belirlenmiş 680 ilçe nüfus müdürlüğüne, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için ise 81 ilin nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden başvuru yapılabiliyor. Dilerseniz randevusuz, sabah erken saatlerde gidip sıra alabilirsiniz, ancak öncelik randevu almış kişilerin işlemlerine verileceği için uzun süre bekleyeceğinizi unutmayın. Telefonla pasaport randevusu alma işlemi ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden yapılabilir. Alo 199 çalışma saatleri, Cumartesi ve Pazar günleri de dahil olmak üzere 09.00-17.00 saatleri arasındadır. İnternetten çevrimiçi randevuyu https://randevu.nvi.govt.tr adresinden alabilirsiniz. Aynı sayfadan TC Kimlik Kartı veya Sürücü belgesi için de randevu alabilirsiniz. Doğru tarihte, randevunuz olan nüfus müdürlüğüne gitmenizin ardından ilk olarak parmak izi alınması gibi biyometrik veri işlemleri gerçekleştirilir, sonrasında da biyometrik fotoğraf ve imza istenir. Bütün bu işlemlerin tamamlanmasının ardından, size orada belirtilen sürenin sonucunda pasaportunuzu alabilirsiniz. Bu süre, o dönemde pasaport isteyen kişilerin sayısının çokluğuna göre değişecektir.