Generali Sigorta A.Ş

Yurt dışı gezileriniz için ihtiyacınız olan en önemli belge pasaporttur. Pasaport alabilmek için belirlenen kriterlere uygun olmanız gerekir. İstenen başvuru belgelerinin yanı sıra ücret de ödemelisiniz. Pasaport ücreti her sene değişir. Pasaport fiyatları, geçerlilik süresine göre farklılık gösterebilir. Ücretler harç ve defter fiyatının toplamı olarak belirlenerek Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşir. Seyahatlerinizde pasaport ve vize gibi işlemlerin yanı sıra seyahat sağlık sigortası yaptırmanız önerilir. Bu sayede olası risklerde yaşanabilen maddi veya manevi kayıpları azaltabilirsiniz.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

İş, eğitim veya turistik amaçla yurt dışına çıkmak isteyenlerin pasaporta ihtiyacı olur. Pasaport başvurusunda bulunmak için bazı işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir. Pasaport çıkartmak isteyen kişi, yaşı fark etmeksizin şahsen başvuru yapmalıdır. Kişi reşit değilse başvuru sürecinde yanında yasal vasisi olmalıdır.
Başvuru yapmak için 2 adet biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı, reşit olmayan veya kısıtlı bireylerin muvafakat belgesi gerekir. Daha önce pasaportunuz olduysa eski pasaportunuzu da yanınızda götürmeniz önerilir. Pasaport yenileme ücreti, pasaport çıkarma ücreti ile aynıdır. Harçsız pasaport başvurusunda bulunan kişilerden öğrenci belgesi ve harçsız pasaport talep yazısı da istenir.
Biyometrik fotoğrafın son 6 ay içerisinde siyah fonda direkt karşıdan çekilmiş olması gerekir. Eski ve vesikalık fotoğraflar kabul edilmez.
Gerekli belgeleri hazırladıktan sonra internetten vergi dairesinin sitesine girerek pasaport harcı ve defter bedelini ödemelisiniz. İnternet üzerinden ödeme yapmak istemiyorsanız Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, ING Bank, HSBC, Denizbank, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası veya Şekerbank’ta ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bordo pasaport ücretini ödeyip dekontu aldıktan sonra internet üzerinden veya ALO 199 hattından pasaport randevusu oluşturabilirsiniz. Randevu aldığınız tarihte belgelerinizle beraber seçtiğiniz Nüfus Müdürlüğü’ne giderek pasaportunuzu çıkarttırabilirsiniz.

Sürelerine Göre Pasaport Harçları

Pasaport çıkarma ücreti; pasaportun türüne ve süresine göre değişir. Bordo pasaport herkese, gri pasaport yurt dışı hizmetinde çalışanlara, yeşil pasaport devlet memurlarına ve ailelerine, siyah pasaport ise devlet görevlilerine ve ailelerine verilir.

Yeşil pasaport ücreti defter bedeli dahil 501 TL olarak belirlenmiştir. Bu pasaporta sahip olanların birçok ülkeye vizesiz giriş hakkı bulunur. Siyah ve gri pasaport için herhangi bir ücret ödenmez.

Bordo pasaport ücretleri 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 10 yıl olmak üzere 5 farklı kategoriden oluşur. 6 aylık pasaport ücreti 1190,70 TL, 1 yıllık pasaport ücreti 1509,30 TL, 2 yıllık pasaport ücreti 2147,10 TL, 3 yıllık pasaport ücreti 2839,50 TL ve  10 yıllık pasaport ücreti 3796,50 TL olarak belirlenmiştir. Defter fiyatları 501 TL olup ücretin geri kalanı pasaport harcı olarak tahsil edilir. Bordo pasaportların geçerlilik süreleri ve fiyatları kıyaslandığında 10 yıllık pasaporta sahip olmak avantajlı bir seçenektir.

18 yaşından küçük öğrenciler yalnızca cüzdan bedeli ödeyerek 5 yıllık pasaporta sahip olabilirler. 18 yaşından sonra öğrenime devam etmeleri durumunda  öğrenci pasaport yenileme ücreti olarak sadece cüzdan bedeli ödeyerek pasaportlarını yenileyebilirler. Ancak pasaportun geçerlilik süresi, öğrenim süresi ve 25 yaş sınırı ile doğru orantılıdır. Öğrenimini tamamlayan veya 25 yaşı geçen öğrencilerin pasaport geçerliliği biter.

Seyahat Sağlık Sigortası

En Çok Okunanlar