Generali Sigorta A.Ş

Akdeniz diyeti, son yıllarda dünya genelinde sağlıklı beslenme trendleri arasında popülerliğini arttıran bir diyet türüdür. Akdeniz bölgesindeki ülkelerde yaygın olarak tüketilen besinleri içeren bu diyet, sağlıklı yağlar, taze sebzeler, meyveler ve tam tahılları ön plana çıkarır. Akdeniz diyeti, dünyada en sağlıklı diyetler arasında yer almasının yanı sıra lezzetli yemeklerin tadını çıkarmayı da mümkün kılar. Akdeniz diyeti, diyet denildiğinde akla gelen “düşük yağlı, tuzsuz ve lezzetsiz” yiyecekler fikrine son veren nitelikte. Akdeniz tipi diyet bu tatsız ve lezzetsiz olarak algılanan diyetlerin aksine zeytinyağı, baharatlar, taze otlar ve sebzeler gibi lezzetli yiyecekler içererek keyifli bir beslenme sunar.

Eğer sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek istiyor, dengeli ve lezzetli bir beslenme programı arıyorsan, Akdeniz diyeti tam sana göre! Peki, bu diyet nasıl yapılır? Faydaları neler? Gel, bunları birlikte inceleyelim.

Akdeniz Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Akdeniz diyeti nedir?

Akdeniz diyeti, Akdeniz bölgesinin geleneksel beslenme tarzını temel alarak hazırlanan bir diyet planı olarak özetlenebilir. Bu diyet, sağlıklı yağlar, tam tahıllar, meyve, sebze, baklagiller ve az miktarda kırmızı et, süt ürünleri ve şeker içeren besinlerden oluşur. Aslında Akdeniz diyetinin temelinde, zeytinyağı gibi sağlıklı yağların kullanımı, balık tüketimi ve yüksek lifli besinlerin yer alması vardır. Akdeniz ve çevresinde çok eski zamanlardan beri zeytinyağı ve bu yağdan yapılan yemekler tüketildiği için, ismi buradan gelir.

Bu diyet bilinenin aksine düşük kalorili bir diyet değildir. Gayet doyurucu ve besleyici yiyecekleri içerir. Diyetin içerdiği kalori miktarı, kişiye göre değişebileceğinden, kendin kalori hesabı yapmak için çeşitli telefon uygulamalarından ya da profesyonel diyetisyenlerden yararlanabilirsin.

Akdeniz tipi diyet hangi besinleri içerir?

Akdeniz diyeti daha çok Akdeniz kıyılarındaki şehir ve ülkelerde yetişen besinlerden oluşur. Bu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Zeytinyağı,  avokado gibi sağlıklı yağlar,
  • Tam tahıllı ekmek, makarna ve pirinç,
  • Sebzeler, özellikle yeşil yapraklı sebzeler,
  • Meyveler, özellikle kırmızı ve mor meyveler,
  • Baklagiller, özellikle nohut ve mercimek,
  • Balık ve diğer deniz ürünleri,

Tüm bu besinleri beslenme uzman varsa ona danışarak ya da kendi diyet planınızı oluşturarak ekleyip çıkartabilirsin. Geniş bir yelpazaye sahip olduğu için çok çeşitli yemekler hazırlamak mümkün. Yemeklerinizde daha çok zeytinyağı kullanabilir, balık ve sebzeleri sık sık tüketebilirsin. Ayrıca, kırmızı et, süt ürünleri ve şekerli yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmeye çalışman da Akdeniz diyet listesi hazırlamak için önemli bir nokta.

Akdeniz Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Akdeniz diyetinin sağlığa faydası nedir?

Akdeniz diyeti, düzenli egzersizle birlikte uygulandığında, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Ayrıca, bu diyetin uzmanlar tarafından depresyon, demans ve Alzheimer gibi zihinsel sağlık sorunları üzerinde de olumlu etkileri olabileceği belirtiliyor.

Akdeniz diyeti ayrıca, vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasına da yardımcı olabilir. Bu diyet, sağlıklı yağlar ve yüksek lifli yiyecekler içerdiği için, gün içinde tokluk hissi artar. Bu da doğrudan aşırı yeme eğilimini azaltabilir. Akdeniz diyetini uygularken, aşırı tuz, şeker ve işlenmiş yiyecekleri mümkün olduğunca azaltman gerekir.

Toparlamak gerekirse, eğer sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek istiyor, dengeli ve lezzetli bir beslenme programı arıyorsan, Akdeniz diyeti ile bunu gerçekleştirebilirsin. Dünya genelinde kabul gören en sağlıklı diyetlerden biri olan Akdeniz diyeti, her yaşa ve her hayat tarzına uyum sağlayarak uygulanabilir. Bu nedenle, Akdeniz diyeti ile sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı hazırlayarak zeytinyağı kokan, leziz yemeklerin tadını çıkarabilirsin.


Akdeniz diyeti her ne kadar sağlığınızı korumanıza yardımcı olsa da her ihtimale karşı senin için geniş kapsamlı bir tamamlayıcı sağlık sigortası hazırladık. Daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki butona tıklayabilirsin.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

En Çok Okunanlar