- 05.08.2020
- Güncelleme : 05.08.2020
- Yaşam
Kanuna göre bir apartmanda sekiz veya daha fazla bağımsız bölüm varsa yönetici seçilmelidir. Apartman yöneticisi, tüm dairelerin ortak alanı olan binaya ait sorumlulukları takip etmektedir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda apartmanlarda ortak alan kullanımına ilişkin gerekli yasal yükümlülükler belirtilmiştir. Bu yükümlülükler arasında en büyük pay apartman yöneticisinin üzerine düşmektedir. Apartman yöneticisi kolon, kiriş, duvar, çatı gibi ana gayrimenkule ait kullanım alanında meydana gelen bozuklukları, mahkeme kararı uyarınca tamir ettirebilir. Kat malikleri de, ortak alanlara ait ortaya çıkan ödemeyi yapmak durumundadır. Apartman yöneticileri otopark, depo, avlu, giriş kapısı gibi ortak alanların bakım ve onarımına dikkat etmek durumundadır.
Apartman yöneticisi, kat maliklerine karşı sorumlulukları olan ve görevleri bulunan kişidir. Apartman yöneticisi görevleri arasında şunlar sayılabilir:
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 40. Maddesi apartman yöneticisi aidat öder mi sorusuna yanıt sunmaktadır. Bu kanun maddesine göre yöneticiler, herhangi bir vekille aynı haklara sahiptirler. Yönetici oldukları sürece kat maliklerinden biri veya birkaçı üstlerine düşen mali yükümlülükleri noter tarafından yaptırılan ihtara rağmen yerine getirmezse, yönetici kişi hiçbir tazminat ödemeden yöneticilikten ayrılabilir ve bu manada zarara uğradığını iddia ederse kat maliklerinden tazminat isteyebilir. Yöneticiler, yönetim planında yer almasa bile kendileri için bir ücret isteyebilirler. Yöneticinin aidat ödeyip ödemeyeceğine kat malikleri kurulu karar verir. Eğer bu yönde bir karar alınmadıysa yönetici, üzerine düşen normal yönetim giderinin yarısını ödememe hakkına sahiptir.
Ana gayrimenkuldeki kat maliklerinin seçimiyle belirlediği bir kat maliki veya bina sahibi kişi apartman yöneticisi olabilir. Kanunsal uygunsuzlukları olan, örneğin icra acziyeti bulunan kişiler apartman yöneticisi olarak tercih edilmez.
En Çok Okunanlar