Generali Sigorta A.Ş

Bebeklerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Güçlü bir savunma sistemi, sağlıklı bir vücudun anahtarıdır. Dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklara karşı koruma altında olmaya yardımcı olur. Bebekler ise bu dünyaya, bir dizi mikrop ve bakteriye yabancı bir şekilde gelirler. Onlar, mikrop ve bakterilerle karşılaşarak bunlara karşı bağışıklık sistemlerini güçlendirirler. Bu nedenle de doktorların büyük bir çoğunluğu, çocukların yaşadığı grip, nezle gibi hastalıkları olağan kabul eder. Bebeklerde bağışıklık sistemi, daha hızlı iyileşme ve güçlenme için geliştirilebilir. Bebek bağışıklık sistemi güçlendirme, yiyecek ve içeceklerle olduğu kadar düzenli bir hayatla da ilişkilidir.

Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren besinler, vücudun enfeksiyonla savaşması noktasında büyük bir destekçisidir. Aynı zamanda bebek bağışıklık sistemini güçlendirmek için uyku düzeni, temizlik gibi unsurlara da dikkat etmek gerekir. Buradaki önerilerin birçoğu, bebeğin doğumundan itibaren oldukça önemlidir. Özellikle ilk doğumdan 3-4 yaşlarına kadar bazı önerilere dikkat etmek, daha sağlıklı bir bağışıklık sisteminin kapılarını aralar. Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirme için yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Daha Fazla Meyve ve Sebze Tüketmesini Sağlayın

Uzmanların görüşleri, bazı sebze ve meyvelerde yer alan karotenoidlerin bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda faydalı olduğu yönünde. Özellikle havuç, fasulye, portakal ve çilek gibi renkli meyve ve sebzeler, karotenoid yönünden zengin besinler arasında. Bunun dışında genel olarak sebze ve meyveler, vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlayan beyaz kan hücreleri üretimini artırmaya yardımcı olur. Virüsleri öldüren antikorların üretilmesinde de daha fazla meyve ve sebzeye ihtiyaç vardır. Ek gıdaya geçişin başlangıcı olan 6. aydan itibaren tüm yaşam boyunca meyve ve sebze tüketimi önemlidir.

2. Uyku Sürelerini Planlayın

Sağlıklı büyüyüp gelişmeleri için bebeklerin düzenli bir uyku planına sahip olması gerekir. Uyku yoksunluğu, bağışıklık sisteminin silahları olan doğal öldürücü hücrelerin sayılarının azalmasına neden olur. Bu da çocukların hastalıklara karşı savunmasız kalmasına yol açabilir. Bir bebeğin her gün ortalama 15-16 saat uyuması gerektiğini düşünürsen buna göre bir planlama yapabilirsin. Düzenli uyku, doğumdan 4-5 yaşa kadar önemlidir.

3. Anne Sütü Verin

Anne sütünün faydaları bugün artık hemen hemen herkesin hemfikir olduğu bir konu. Anne sütü, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antikorları ve beyaz kan hücrelerini içerir. Bu da çeşitli enfeksiyonlara karşı büyük koruma sağlar. Birçok hastalığa karşı koruma sağlayan anne sütünün ilk 6 ay mutlaka verilmesi gerek. 0-6 ay aralığından sonra 2 yaşa kadar anne sütü verilmesi de önerilir.

4. Egzersiz Yaptırın

Spor alışkanlığı, daha güçlü bağışıklık sisteminin anahtarıdır ve bu alışkanlığı daha küçük yaşlarda kazanmak oldukça önemlidir. Bu nedenle belli bir yaştan sonra çocuğunun kemik gelişimini desteklemek ve bağışıklık sistemini de eş zamanlı olarak güçlendirmek için çeşitli egzersizleri deneyebilirsin. Aynı zamanda ailece yürüyüş, koşu gibi basit egzersizler yaparak da hareket etmesini sağlayabilirsin. 8-18 aylar arasında bebeğin yürüme yetisini kazanması gerekir. Bu aylardan itibaren dayanıklılığına göre minik yürüyüşler yaptırman faydalı olabilir.

5. Mikropların Yayılmasına Karşı Önlem Alın

Mikropların yayılmasına karşı önlem almak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için doğrudan bir etkiye sahip olmasa da bağışıklık sistemi üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Mikropların yayılmasını önlemek için yapılabilecek en iyi işlerden biri ellerin düzenli olarak yıkamasını sağlamaktır. Tek kullanımlık mendiller de dışarıdayken kurtarıcı olabilir. Yürümeye ve konuşmaya başladığı 1. yaştan itibaren elini yıkama alışkanlığı kazanması için etkinlikler planlayabilirsin.

6. Pasif Sigara Dumanını Uzak Tutun

Sigara içiyorsan veya evinde, çevrende başka bir kişi sigara içiyorsa bu çocuğun için oldukça tehlikelidir. Sigara dumanı, bebeklerin hücrelerini tahriş edebilen ve öldürebilen maddeler içerir. Bu zararlı kimyasallar nedeniyle bebeğinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışırken zayıflaması ile karşı karşıya kalabilirsin. Bebeğin doğduğundan itibaren tüm yaşamı boyunca sigara dumanından uzak kalması önemli.

7. İlaçlar Konusunda Esnek Olun

Pek çok anne, bebeği hastalandığında doktorların ilaç yazmalarını ister. Özellikle de antibiyotik reçete etmelerini talep ederler. Bu konudaki esnek bir tavır ise genelde daha kurtarıcıdır. Bebeklere bulaşan hastalıkların çoğuna virüslerin neden olduğunu ve antibiyotiklerin de bakterilerin neden olduğu hastalıkları tedavi ettiğini göz önünde bulundurmalısın. Doktorunu zorlayarak ilaç talep etmek yerine bebeğinin bu hastalığı kendi çabası ile atlatmasını sağlaman, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük etkiye sahiptir.

En Çok Okunanlar