Likya yolu, Kaçkar dağları ya da Kapadokya. Türkiye’nin pek çok yerinde trekking meraklıları için çeşitli zorluk seviyelerinde birçok uygun rota bulunmaktadır. Ancak trekking’e başlamak isteyen deneyimli bir doğa yürüyüşçüsü olsanız bile fiziksel olarak çok daha zorlayıcı bir durumla karşı karşıyasınız. 

Hiking olarak da adlandırılan doğa yürüyüşü özünde çoğunlukla aşınmış patikalarda yapılan uzun bir yürüyüştür ve özel bir ekipman gerekmeden bir günden kısa sürede tamamlanabilir. Diğer yandan, genellikle çok daha engebeli, çoğunlukla dağlık arazide yapılan ve birkaç gün sürebilen trekking çok daha zordur. Yiyecek ihtiyacından rota belirlemeye kadar birçok konuyu önceden planlamalısınız. Bu yüzden, hem trekking için nasıl hazırlık ve antrenman yapacağınızı öğrenmeniz hem de bu müthiş yolculukta güvende ve konforlu kalmanızı sağlayacak ekipman almanız gerekecektir. 

Trekking’e başlamaya hazır mısınız? İşte başarıya ulaşmak için ihtiyacınız olan trekking’e hazırlanma ipuçları. 

Doğru çorap ve ayakkabılar alın

Öncelikle çoraplarınızı alın, böylece ayakkabı alışverişi yaparken bu çorapları giyebilirsiniz. Ayaklarınızın kuru kalması için çoraplarınız teri dışarı atan özelliklere sahip olmalıdır. Ayrıca, su toplama riskini azaltmak için iki çift çorap giymek isteyebilirsiniz. Bu durumda, ayakkabı denerken de iki çift çorap giymeyi unutmayın. 

Ardından ayağınızı iyi destekleyen ve havalandıran kaliteli, su geçirmez trekking botlarına bakın. Bir doğa sporları mağazasını ziyaret edip ayak yapınıza en uygun ayakkabıları danışabilirsiniz. İdeal ayakkabıları bulduktan sonra, sadece antrenman amaçlı yürüyüşlerde değil normalde de mümkün olduğu kadar sık giymeye çalışın. Trekking’den önce alıştırma yapmak ayaklarınızın zarar görme riskini önemli ölçüde azaltacaktır. 

Doğru sırt çantasını seçin

Konforlu ve destekleyici, ayarlanabilir göğüs ve bel bantları bulunan bir çanta tercih etmelisiniz. Bu tür çantalar trekking esnasında ihtiyaç duyacağınız her şeyi taşıyabilir. Ayrıca, bazı çantalarda kolaylıkla içebilmeniz için su bölmesi de bulunur. 

Baton alabilirsiniz

Batonlar çok işe yarıyor gibi görünmeyebilir ancak bacaklarınıza ve dizlerinize binen yükü almak için çok faydalıdır. 

Antrenmana erken başlayın

Trekking antrenmanına ne kadar erken başlarsanız, o kadar iyi hazırlanmış olursunuz. Kısa mesafelerle başlayın ve gün boyu yürüyüşe kadar çıkın. 

Trekking koşullarının benzerini yaratın 

Trekking sırasında karşılaşacağınıza benzer bir arazi arayın. Biraz daha zor olması idealdir. Trekking’de yanınızda olacak ayakkabı, çorap, (kullanıyorsanız) baton gibi ekipmanın tamamını ve sırt çantanızı yanınıza alın.

Çeşitli hava koşullarında yürüyün 

Antrenmanı havanın iyi olduğu günlere bırakmak cazip gelebilir ancak trekking sırasında bu kadar şanslı olmayabilirsiniz. Bu nedenle, kötü hava sizi caydırmasın. Trekking sırasında karşılaşabileceğiniz her şeye hazırlıklı olmak için kötü havalarda da yürümeyi tercih edin. 

Bacak kuvvetinizi geliştirin

Yüzme ve futbol gibi bacaklarınızı çalıştıran her tür kardiyo mükemmel bir trekking antrenmanıdır. Bacak kaslarınızı daha da geliştirmek için rutininize squat, bacak presi ve lunge gibi bazı bacak egzersizleri eklemeniz de faydalı olabilir. Ayrıca, aceleniz yoksa, asansör yerine her zaman merdiven kullanın. 

Su toplamasından kaçınmanın yolu 

Su toplamayı önlemek için doğru ayakkabı ve çorap seçiminin yanı sıra başka şeyler de yapabilirsiniz:  

·       Ayaklarınızı kuru tutmak için ayak pudrası kullanın 

·       Sürtünmeyi azaltmak için ayak yağı kullanın

·       Su toplayabileceğini düşündüğünüz yerlere önceden nasır yakısı yapıştırın 

 

 

En Çok Okunanlar