Generali Sigorta A.Ş

Turizmin, gezegenimizi olumsuz etkileme potansiyeliyle ilgili olarak dünya çapında artan farkındalık nedeniyle, ekoturizm popülaritesi gittikçe artan bir seyahat yöntemi haline geliyor. Ekoturizm, bir yandan dünyayı gezip görürken ve otantik yerel deneyimler yaşarken öte yandan da çevre üzerindeki olumsuz etkinizi minimuma indirmenin ideal bir yoludur. Üstelik pahalı olması da şart değil; dünya çapında birçok lüks çevre dostu konaklama tesisi bulunmasına rağmen, makul bir bütçe ile sürdürülebilir bir macera yaşamanız ve aynı zamanda karbon ayak izinizi sınırlandırmanız mümkün. 

Yeni bir sektör olan ekoturizmle ilgili deneyimler ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bazı ülkeler uzun süredir sunulan seçeneklere sahipken bazıları ise henüz gelişmeye başlıyor.  Bir uçağa atlamadan önce; yaşadığınız yere yakın toplu taşıma imkanlarıyla veya otomobil paylaşma gibi yöntemlerle ulaşabileceğiniz ekoturizm merkezlerini inceleyebilirsiniz. Karşınıza çıkabilecek fırsatlar sizi şaşırtabilir.

Yurt dışına seyahat edecekseniz; yabancı turistler için vize, konaklama ve seyahat sigortası gibi gereksinimleri, ülkenin kültürel alışkanlıklarını mutlaka araştırın. Ayrıca, ekoturizme açılan doğa koruma alanlarında kamp yapmaya veya turlara ilişkin kotalar uygulanabileceği için ziyaret edeceğiniz tarihte bu imkanlardan yararlanıp yararlanamayacağınızı önceden öğrenmeniz faydalı olabilir.

Şimdi gelin; ekoturizm konusunda önde gelen ülkelere bir göz atalım:

İzlanda

İzlanda’nın büyüleyici manzaraları birçok ekoturistin mutlaka görmek istediği yerler arasında en üst sıralarda yer alır. Ekoturizmi tanıtan ve destekleyen ilk ülkelerden biri olan İzlanda, bilinçli gezginler için birçok seçeneğe sahiptir. Ülkenin enerji üretiminin büyük kısmı jeotermal ve hidroelektrik santrallerinden karşılanmakta ve ülkenin turizm kurulu, karbon ayak izinizi veya motorlu taşıtların kullanımını minimuma indiren aktiviteleri ve konaklamaları teşvik etmektedir. Yanardağların çevresinde yürüyüş yaptığınızı, herkesin bir gün görmeyi arzu ettiği Kuzey Işıklarını yerinde seyrettiğinizi ve çarşafların bile adil ticaret yoluyla temin edildiği butik yeşil otellerde konakladığınızı gözünüzde canlandırın! 

Bütçe: Yüksek

Malezya

Olağanüstü ve yemyeşil bir ekosisteme ve binlerce kilometre boyunca uzanan kıyı hattına sahip Malezya, hızla dünyanın en büyük ekoturizm merkezlerinden biri haline geliyor. Ormanda doğa yürüyüşünden Perhentian adalarında tüpsüz dalışa, orangutan rehabilitasyon merkezini ziyaret etmekten ülke genelindeki sürdürülebilir evlerde konaklamaya kadar çok sayıda aktivite bulabilirsiniz. Önemli alanları birbirine bağlayan pek çok otobüs, gemi ve tren seçenekleri sayesinde sürekli uçağa binmeniz gerekmez. Üstelik ülke her bütçeye göre uygun seçeneklere sahiptir.

Bütçe: Düşük

Galapagos Adaları

Ekvador’un açığında bulunan Galapagos Adaları, çok çeşitli yaban hayvanlarını doğal habitatlarında görmek için dünyanın en uygun noktalarından biri sayılır. Charles Darwin bile evrim kuramını oluştururken burayı ziyaret etmiştir. Bu olağanüstü yaban hayatının dünya çapında büyük ilgi görmesi üzerine ada yönetimi, ekoturizmi ve sürdürülebilir seyahati teşvik, bu doğrultuda eğitim programları, Milli Parklara giriş için katı kurallar ve ziyaretçi sayısının sınırlandırılması gibi yöntemleri hayata geçirmiştir. Çok kısıtlı bir bölümünde yerleşim olan adalara gelenler, geride hiçbir şey bırakmamaları gerektiğini ve sadece fotoğraf çekmelerine izin verildiğini bilmek zorundadır.

Bütçe: Orta

ABD

Ekoturizmden bahsedildiğinde ilk akla gelen ülke Amerika Birleşik Devletleri olmasa da yıllar boyunca yapılan çok sayıda girişimden sonra burada da sürdürülebilir şekilde seyahat etmek gittikçe kolaylaşmıştır. Olağanüstü milli parkları, çevre dostu faaliyetleri ve sürdürülebilir konaklama yerlerinde kalma fırsatları ile Alaska, Kaliforniya ve Hawai gibi bazı eyaletler diğerlerinden daha ön plandadır. Ayrıca, ülke genelinde kamp yapılabilecek çok sayıda alan bulunmaktadır ve biraz daha yavaş ilerlemeye aldırış etmediğiniz sürece ülkeyi boydan boya kat eden toplu taşıma güzergahları giderek iyileşmektedir. 

Bütçe: Orta-Yüksek

Finlandiya

Birinci sınıf eğitim sistemi ve sürdürülebilirlik yaklaşımı ile tanınan Finlandiya, ekoturizm ile de adını duyuruyor. Başkent Helsinki’nin hemen dışındaki ormanlardan Lapland’in karlı düzlüklerine kadar, ülkenin her yanında bakir doğa ve dost canlısı yerli halkın sunduğu otantik kültürel deneyimler ile karşılaşabilirsiniz. İki tekerlek üzerinde seyahat edecek zamanınız varsa, Finlandiya bisiklet dostu bir ülkedir. Mimarisi, mutfağı ve modası ise sürdürülebilir ve etik hedeflerle geliştirilmeye devam etmektedir. Nüfusu az ve refah seviyesi yüksek olan Finlandiya'ya giderseniz; Kultuurisauana veya Loyly gibi pek çok saunadan birini ziyaret etmeyi, Baltık denizi manzaralı bir cam prizmada uyumayı veya Arktik ağaç evlerini görmeyi ihmal etmeyin!

Bütçe: Orta-Yüksek

Ürdün

Nefes kesici Petra antik kentini ziyaret etmek için her sene çok sayıda turist Ürdün’e akın ediyor. Ne var ki, bunların çok azı ülkenin gelişen ekoturizm sektöründen haberdar. Orta Doğu’da sürdürülebilir seyahate öncülük eden Ürdün, ekoturizmin çevreye ve ekonomiye nasıl faydalı olabileceğinin harika bir örneği... Ülke genelinde çok sayıda doğa koruma alanı bulunmakta olup doğal çevreyi korurken kültürel mirası da tanıtmak üzere koruma planları oluşturulmuştur. Ürdün Pasosu ziyaretçileri seyahatleri sırasında bir dizi olağanüstü tarihi yeri ziyaret etmeye teşvik ederken, Wadi Rum çölü gibi yerler gerçek bir Bedevi kampında konaklama ve yerel adetleri öğrenme fırsatı sunmaktadır. Ayrıca, gözlerden uzak yerleri keşfetmek istiyorsanız bir dizi doğa yürüyüşü güzergahı ve sürdürülebilir turlar da mevcut.

 

En Çok Okunanlar