Generali Sigorta A.Ş

Mutfak, evin kalbi ve birçok cezbedici kokunun kaynağı olsa da nahoş ev kazaları konusunda en riskli noktalardan biri olabilir. Keskin aletler, sıcak tabaklar ve performans baskısı, en becerikli domestik aşçılar için bile felakete yol açabilir. İstatistiklere göre, ev kazaları en çok 7 yaşından küçük çocukların ve yaşlıların başına geliyor. Peki, talihsizlikleri nasıl önleyebilirsiniz ve leziz bir yemeği sağ salim hazırlayabilirsiniz? İşte mutfaktan kazasız belasız çıkmanız için bazı ipuçları...

Parmaklarınızı değil, yiyecekleri doğrayın

Usta bir şef gibi bıçakları atıp tutmaya başlamadan önce, güvenli bıçak kullanmanın bazı püf noktalarını öğrenmeye zaman ayırın. Yiyecekleri ince ince doğrarken parmaklarınızı her zaman bıçaktan güvenli bir uzaklıkta tutun ve bıçaklarla gelen kılıfları atmayın. Çekmecenize elinizi sokarken bir sürprizle karşılaşmamak için bıçakları bu kılıflara koyun. Unutmayın, eliniz bandajlıyken domates doğramanız çok daha zor!

Sıcaklık yükseliyor...

Mutfak eşyaları çok fazla ısınabilir ve bu durum, yemek pişirmenin birçoğumuzun tecrübe ettiği talihsiz bir yan etkisi olan yanıklara neden olabilir. Fırınla çalışırken sıcak olmadığını düşündüğünüzde bile mutlaka el havluları veya fırın eldivenleri ile ellerinizi koruyun. Kızartma yaparken ise mutlaka spatula veya kevgir kullanın ve yanıklara karşı korunmak için cildinizin açık yerlerini kapatın. 

Ayağınızın kaymaması için damlayanları hemen silin

Hepimizin başına gelmiştir; mutfakta koştururken ve aynı anda birden fazla yemek pişirirken yere sos veya su dökülür. Daha uygun bir zamanda silmek cazip gelse de yanlış bir hareket yaparsanız ayağınız kayabilir ve düşebilirsiniz. Silecek zamanınız yoksa, zaman bulana kadar üzerine bir mutfak bezi koyun ve hem sıvıyı çekmesini sağlayın hem de hareket halindeyken gözünüzden kaçmayacağından emin olun. Daha da ötesi, profesyonel bir şef gibi mutfakta rahat ve kaymaz ayakkabılar giyin ve yere düşebilecek yiyecek parçalarına basıp kayma riskini almayın. 

Bütün bu önlemlere rağmen kazalarla karşılaşırsanız, derhal 112’yi arayın. Bir kesik veya yanık düşündüğünüzden çok daha tehlikeli olabilir ya da kontrolsüz yangınlar hızla büyüyebilir.

 

En Çok Okunanlar