Generali Sigorta A.Ş

Yemek ikameleri, yiyecek yerine geçen maddeler veya yiyecek ikameleri olarak da adlandırılan gıda ikameleri, dünya çapında giderek popülarite kazanıyor. Gıda ikameleri, son derece pratik yeni bir yaklaşım olarak sağlıklı yemek yemeye alternatif gösteriliyor ve bu trendin, gelecekte yemek yeme biçimimizi değiştirebileceğini söyleyenler bile var. Özellikle büyük gıda markaları son birkaç yıldır bu ürünlerin popülerliğinde olağanüstü bir artış sağladılar.

Ancak biz insanlar gerçekten de gıda ikameleri ile yaşayabilir miyiz? Yemek yerine geçen bu ilgi çekici ürünlerle ilgili ihtiyaç duyacağınız her türlü bilgiyi, neden bu kadar popüler oldukları ve gerçekten de reklamların ileri sürdüğü kadar sağlıklı olup olmadıkları gibi ayrıntıları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Gıda ikamesi nedir?

Genellikle içecek, toz veya bar şeklinde tüketilen gıda ikameleri, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm kalorileri, vitaminleri ve besinleri kolay tüketilebilir bir ürün halinde sunduğunu iddia eden ve yemek yerine tüketilen ürünlerdir. Tek bir ürünün yemeğin yerini alması fikri 1920’lerden bu yana gündemde olsa da bu konsept 1990’larda Ensure gibi besleyici içeceklerin popülerlik kazanması ile yerleşmiştir.

Günümüzde gıda ikamelerine yeni ve modern bir yaklaşım sunan çok sayıda şirket bulunmaktadır; ülkemizde henüz satışta olmayan Huel, yurtdışından sipariş edilerek ulaşılabilen Soylent ve Türkiye'de de bulunabilen Vie Life gibi markalar öğün başına uygun bir maliyetle çok çeşitli gıda ikameleri satıyor. Her bir öğün genellikle porsiyon başına 200 ila 400 kalori, azaltılmış şeker düzeyleri ve çok sayıda vitamin ve mineral katkısı içeriyor.

Gıda ikameleri neden bu kadar popülerleşiyor?

Özellikle yoğun bir yaşam tarzınız varsa ve sağlıklı yemekler için alışverişe, hazırlığa ve pişirmeye ayıracak zamanı bulmakta zorlanıyorsanız, gıda ikamelerinin son derece pratik bir çözüm olduğu kesin. Zaman bulsanız bile her gün ihtiyacınız olan tüm vitaminleri, proteinleri ve kalorileri tüketmeniz zor olabilir; gıda ikameleri ise uygun bir fiyatla bunu son derece kolay hale getirir.

Huel gibi büyük markalar aynı zamanda vegan, laktozsuz, soya içeriksiz ve sürdürülebilir olarak üretim yaptığını, ayrıca gıda ve ambalaj atıklarını sınırlandırdığını iddia ettiği için çevre üzerindeki etkisini düşürmenin yolunu arayanlara da hitap etmektedir. Ayrıca gıda ikameleri dengeli besin içerikleri ve düşük kalorili olmaları nedeniyle kontrollü kilo kaybı için bir araç olarak da kullanılmaktadır.

Gıda ikameleri sağlığınız için faydalı mı?

Gıda ikamesi üreticileri, ürünlerinin sağlıklı bir diyet için ihtiyaç duyulan tüm makro besinleri içerdiğini iddia ediyor olsa da henüz bu iddiaların çoğu bilim insanları tarafından sorgulanmaktadır. Bazı gıda ikamelerinin ilave şeker, yüksek düzeyde sodyum, mısır şurubu ve kimyasal koruyucular içerdiği iddia edilmektedir. Bazı bilim insanları ise sadece yemek yerine geçen bir üründen oluşan diyetlerin sürdürülebilir olmadığını iddia etmektedir. 

Gıda ikameleri nispeten yeni oldukları için sadece gıda ikameleri tüketmenin uzun süreli etkilerini bilmek için henüz çok erken. Ayrıca, birlikte yemek pişirmenin ve yemenin birçok kişinin sağlığı ve mutluluğu açısından büyük öneme sahip sosyal bir deneyim olması nedeniyle akıl sağlığı yönü de dikkate alınmalıdır.

Gıda ikamelerinin yemeğin geleceği anlamına gelip gelmediğini bilmek için henüz çok erken olsa da geleneksel diyete yenilikçi ve çevre dostu bir alternatif sundukları su götürmez bir gerçektir. Üstelik, bu sayede gıda üretimi ve tüketimi için ilgi çekici başka alternatiflerin de önü açılıyor. Belki de önümüzdeki on yıl içinde bilimkurgu filmlerinde ve dizilerinde gördüğümüz yemek hapları gerçek olacak, kim bilir?

 

En Çok Okunanlar