Generali Sigorta A.Ş

Masa başı çalışmak, televizyon izlemek, yolculuk yapmak, sohbet etmek veya keyif yapmak çok fazla sandalyede oturma eylemi gerektiriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre oturduğunuz her 1 saat için en az 5 dakikalık yürüyüşler yapmanız, yapamıyorsanız da oturarak yapılan karın egzersizleri ile kan dolaşımını hızlandırmanız gerekiyor. Farkında olmadan uzun saatler sandalyede oturmak felç, kalp, obezite veya varis gibi pek çok hastalığa davetiye hazırlıyor. Peki otururken yapabileceğiniz kolay sandalye egzersizleri neler? Bu içeriğimizde sandalyede oturarak yapabileceğiniz fiziksel aktiviteler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ayak Bileği Döndürme

Bu basit ayak alıştırması az çaba ile yapabileceğiniz hareketler arasında yer alıyor. Öncelikle sandalyenizde otururken her zaman dik olduğunuzdan emin olmalısınız. Daha sonra bir bacağınızı yerden hafifçe yukarı kaldırarak ayak parmaklarınızı yukarı doğru itiniz. Ayak bileğinizi 10 tam daire hareketiyle saat yönünde çevirip 10 tane de tersi yönde hareket ettirebilirsiniz. Sonra bileğinizi gevşeterek aynısını diğer ayak bileğiniz için uygulayınız.

Soleus Şınav Hareketi

Özellikle masa başı çalışanlar için oturarak spor yapma egzersizlerinin bilinmesi gerekiyor. Ancak bu sayede kan şekeri düzenlenebilir ve sağlık desteklenebilir. Baldırda yer alan soleus kasını harekete geçiren bu yöntem oturduğunuz yerden yapabileceğiniz kolay sporlar arasında yer alıyor. Sandalyede oturur pozisyonda iken her iki ayağınızı da yere düz bir şekilde yerleştiriniz. Ardından geri doğru yaslanın ve dik bir pozisyonda topuklarınızı kaldırıp indiriniz. Baldırlarınızda yer alan kasları gevşetip sıktığınız bu kolay egzersizi belirli aralıklarla tekrar edebilirsiniz.

Kol ve Omuz Kaldırma

Otururken kolları germe veya esnetme kan dolaşımını sağlamanın en basit yollarından biridir. Sırtınızı sandalyeye yasladıktan sonra baş parmaklarınızı dışa bakacak şekilde gererek kollarınızı olabildiğince açınız. Daha sonra teker teker kollarınızı sağa ve sola doğru başınızı yukarıdan kavrayacak şekilde açınız. 10 kez tekrar ettiğiniz hareketlerin ardından omzunuzu döndürme hareketi yaparak öne ve geriye doğru oynatmaya çalışınız.

Üst Vücut Çalıştırma

Sandalyede uzun saatler otururken esneme ve gerinme hareketleri yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. Üst vücut aynı pozisyonda uzun süre kaldığınızda uyuşup ağrıyabilir.  Bu durumda hareket etmek istediğinizde öncelikle kollarınızı çaprazlayarak kendinizi kucaklayınız. Ayaklarınız yere sağlam bir şekilde basarken, vücudun dik olduğundan emin olunuz. Akabinde vücudunuzu önce 5’er saniye beklemek suretiyle sağa ve sola çevirerek esnetiniz. Bu hareketi 10 kez tekrar ederek 3 set yapabilirsiniz.

Alt Vücut Çalıştırma

Alt vücut çalıştırma hareketlerinde daha çok karın kaslarınız hedeflenir. Omurganızı olabildiğince dik tutarak geriye doğru yaslandıktan sonra nefes egzersizleri ile başlayınız. Önce teker teker iki bacağınızı da el desteği ile yukarı doğru çekerek hareket ettiriniz. Daha sonra el desteği olmadan her iki bacağı da yukarı ve aşağı 5’er saniye bekleterek hareket ettiriniz. 10’luk 3 set olarak tekrar yapacağınız hareketler karnınız dışında alt bölgede yer alan pek çok kasın hareket etmesine yardımcı olacaktır.

Ayak Ucu Asansör Hareketi

Sandalyede uzun süren oturmalar sonucunda bacaklarda yer alan toplardamar ve atardamarlarda kan akımı yavaşlayarak ödem veya pıhtı gibi sorunlara neden olur. Örneğin uzun süren otobüs veya uçak yolculuklarında kolayca yapabileceğiniz ayak asansör egzersizi ile vücudu hareketsizlikten kurtarabilirsiniz. 90 derecelik bir açıyla dik bir şekilde oturduğunuz sandalyede ayak parmaklarınızı yukarı ve aşağı indirip kaldırarak ısınma hareketlerine başlayınız. Akabinde bacaklarınızı yavaşça öne doğru iterek düz bir şekilde görünmesini sağlayınız. Topuklarınız yere sabit duracak şekilde ayak parmak uçlarınızı bir kaldırıp bir indiriniz. Asansör hareketini andıran bu egzersizi 10’ar kez 3 set halinde yapabilirsiniz.


Sağlığınızı korumak için bu egzersizlerin önemi büyük. Ancak yine sağlığınızı tam güvence altına almanız için geniş kapsamlı, oldukça avantajlı tamamlayıcı sağlık sigortasını hazırladık. Size özel tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatını öğrenmek için aşağıdaki butona basabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

En Çok Okunanlar