Generali Sigorta A.Ş

Ulaşım, insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biridir. Günümüzde hava, deniz, kara veya demir yoluyla ulaşım ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Günlük hayatta ise en çok tercih edilen ulaşım şekli kara yoluyla gerçekleştirilir. Bunun için otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçları hizmet sunulur. Ancak toplu taşıma araçlarına ulaşmakta zorluk yaşayan veya daha konforlu bir seyahat etmek isteyen kişiler tarafından özel araç kullanımı ulaşım ihtiyacını karşılamak için tercih edilir.

Bunun yanında kara trafiğinde kullanılan araçların çeşidi oldukça fazladır. Kamyon, tır, kamyonet, motosiklet, otomobil gibi oldukça fazla türe sahip olan bu araçlar kullanım amacına göre çeşitlenir. Örneğin sanayi ve ticaret alanında faaliyet gösteren kişilerin veya firmaların kullanımı için tırlar, kamyonlar daha uygunken konforlu bir seyahat arayışında olan kişiler için otomobiller uygundur.

Bu noktada araçların kullanım amacına dikkat edilmelidir. Kullanım amacı ve araç cinsi ne olursa olsun bütün taşıtların Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafiğe kaydı yapılır. Trafik kaydı sistemi sayesinde trafiğe kayıtlı araç sayısı, şehirlere göre araç popülasyonu, trafiğe kayıtlı araç çeşitleri gibi verilere ulaşılabilir.

2020 verilerine göre Türkiye'de trafiğe kayıtlı kaç araç bulunduğunu ve bu araçların otomobil ya da kamyonet gibi hangi araç türlerinden olduğu burada. Araç sahibi olmak beraberinde sorumluluklar getirmektedir. Olası kaza hallerine karşı maddi olarak korunmak bu sorumluluklardan birisidir. Generali Sigorta'nın kasko ve trafik sigortası hizmetlerini inceleyebilirsiniz.

Benzinli Araç Sayısı

Benzinli araçlar, piyasada en çok tercih edilen araç çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi ise benzinli araçların ekonomik ve alış maliyetinin diğer araçlara göre daha az olmasıdır. Yük taşıma kapasitesi düşük olan benzinli araçlar, yakıt tüketimi nedeniyle maliyetli olabilir. Ülkemizde 2020 itibariyle trafiğe kayıtlı olarak kullanılan araçların 3.041.995 adeti benzinlidir.

İllere Göre Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı

Ülkemizde konumlanan 81 il içerisinde, özellikle Büyükşehir kategorisinde bulunan illerimizde araç kullanımı daha yaygın ve sıktır. Bunun sebebi ise nüfus yoğunluğunun fazlalığıdır. Ek olarak ticaret, sanayi, eğitim, hizmet, turizm gibi iş alanlarının geliştiği bu şehirlerde trafiğe kayıtlı araç sayısı fazladır. İstanbul, gerek nüfus gerek ekonomik faaliyet anlamında Türkiye'nin en yoğun şehridir.

İstanbul araç sayısı 2020 başlangıcı itibariyle 4.187.776'dır. İkinci sırada Ankara 2.033.935, üçüncü sırada İzmir 1.425.302, devamında Antalya 1.101.056 taşıtla listenin ilk sıralarında yer alır. TÜİK verilerine göre Şubat 2020 itibariyle trafiğe kayıtlı total araç sayısı ise 23.293.489'dur.

Hangi Araç Çeşidinden Ne Kadar Bulunuyor?

Araçlar, kullanım amacına göre çeşitlenir. Konforlu seyahat ihtiyacı, ulaşım kolaylığı gibi bireysel sebepler için otomobil seçenekleri mevcutken, yük taşımacılığı ve ticari faaliyetler için ise kamyon, tır gibi araçlar tercih edilir. Bunun yanında tarımsal faaliyetlerde traktör kullanımının, toplu taşıma hizmetleri için minibüs ve otobüslerin yaygın olduğu görülmektedir.

Ülkemizde trafiğe kayıtlı olan 23.293.489 adet taşıtın %54,1'i otomobil, %16,4'ü kamyonet, %14,4'ü motosiklet, %8,2'si traktör, %3,6'sı kamyon, %2,1'i minibüs, %0,9'u ise otobüstür.

LPG'li Araç Sayısı

Araçlar, kullandıkları yakıtlara göre farklılık gösterir. Her bir yakıtın özelliği ve fiyatı farklıdır. Bu nedenle kullanılan yakıt, araç satın alırken önemli bir kriter olarak görülür. Benzinli araçlar fiyat olarak daha uygunken dizel araçlar aynı fiyat aralığında bulunmaz.

Yapı itibariyle düzenli kullanım gerektirmeyen durumlarda benzinli araçlar tercih edilebilir. Buna karşılık düzenli kullanımda dizel araçların daha avantajlı olduğu görülmektedir. Benzin ve dizelle çalışan motorlara alternatif olarak son yıllarda çevre dostu özelliği sayesinde hibrit araçların kullanımının yaygınlaştığı görülmekte ve bu araçlarda motor elektrikle çalışmaktadır.

Son olarak LPG'li araçlarda ise aracın motoru gaz ile çalışır. Hibrit araç sayısı 17.749 iken LPG araç sayısı 4.689.549 olarak hesaplanmaktadır.

Kasko

En Çok Okunanlar