Generali Sigorta A.Ş

Yürüyüş yapmak genel sağlığı korumak ve iyi hissetmek için yapılabilecek en zahmetsiz egzersizlerden biri. Kişilerin hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlamaları için uzmanlar tarafından da sıklıkla tavsiye edilen yürüyüş, her yaştan insana da hitap ediyor olmasıyla değerli.

Eğer siz de basit çok yorulmayacağınız bir egzersiz arayışındaysanız yaşam rutininize yürüyüş yapmayı dahil edebilirsiniz. Bir dizi artısı bulunan yürüyüşün, en önemli faydalarını sizler için listeledik. İşte yürüyüşün faydaları!

10 Maddede Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları

Düzenli yürüyüş yapmak hem beden sağlığı hem de ruhsal sağlık için oldukça önemli. Yürüyüşün faydalarını 10 maddede toplamak gerekirse:

  1. Kilo kontrolü sağlamak istiyor ancak ağır egzersizler yapmakta zorlanıyorsanız yürüyüş yapmayı değerlendirebilirsiniz. Çünkü yürüyüş yapmanın faydaları arasında kilo kontrolü sağlamak da bulunuyor. Aksatmadan her gün ya da haftada birkaç gün yürüyüş yaptığınızda, kalori yakabilir ve vücut yağ oranınızı azaltabilirsiniz. Dolayısıyla yürüyüş kilo verdirir mi sorusunun yanıtı da “evet”tir.
  2. Yürüyüş yapmanın yalnızca Düzenli Sağlık Kontrollerinin Önemi sağlığında değil ruh sağlığında da önemli artıları bulunur. Her gün yarım saatini yürüyüşe ayıran bir kişi zindelik kazanır. Yürüyüş yapmak ayrıca depresyon belirtilerini azaltır ve psikolojik sorunlar ile daha kolay baş edilmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalar ayrıca yürüyüşün hafıza ve bellek üzerinde de olumlu etkileri olduğunu gösteriyor.
  3. Kas kuvveti ve esnekliği kazanmak isteyenler için de yürüyüş birebir. Özellikle tempolu yürüyüş yapmak, bacak kaslarını güçlendirir ve vücut genelinde kas oranının artmasına yardımcı olur. Yürüyüş yaparak aynı zamanda eklemlerinizi esnek tutabilir ve hareket kabiliyetinizi artırabilirsiniz.
  4. Sadece yürüyerek bağışıklık sisteminizi daha kuvvetli hale getirebileceğinizi biliyor muydunuz? Düzenli yürüyüş yapmak, vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirebilir.
  5. Yürüyüşün yararlarından bir tanesi de uyku kalitesini artırması. Düzenli yürüyüş ile uyku düzenini düzene sokabilir ve uykunuzun daha derin ve dinlendirici olmasını sağlayabilirsiniz.
  6. Düzenli yürüyüş yaparak sindirim sisteminizi de düzenleyebilirsiniz. Yürüyüşün hem hazımsızlığa hem de kabızlığa iyi geldiği biliniyor.
  7. Yürüyüş yapmak kalp ve damar sağlığını iyileştirmede de etkilidir. Düzenli yürüyüş sayesinde kan dolaşımı artar ve böylece kalp damar hastalıkları önlenebilir. Bunun yanı sıra yürüyüş, kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kan basıncını dengeleyebilir.
  8. Yürüyüş yapan insanların yürüyüş yapmayan insanlara oranla daha uzun yaşadıklarını biliyor muydunuz? Bu konuda yapılan araştırmalar, haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen kişilerin, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun ömürlü olduklarını ortaya koyuyor.
  9. Özellikle yemekten sonra yürüyüş yapmak kan şekeri düzeylerini düşürmede etkilidir. Aynı zamanda düzenli yürüyüş yapmak insülin duyarlılığını artırır.
  10. Enerjisiz hissettiğiniz bir günde enerji toplamak istiyorsanız açık havada yürüyüş yapmayı düşünebilirsiniz. Çünkü yürüyüş ile kan dolaşımı; kortizol, epinefrin ve norepinefrin düzeyleri artar.

Yürüyüş ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

     - 1 saat yürüyüş kaç kalori yakar?

1 saat yürüyüş ile yakılacak kalori kişinin kilosuna, yürüme hızına ve temposuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Standart orta tempolu bir yürüyüş ile kişinin ortalama 300-400 kalori yakabileceğini söylemek mümkün.

     - Yürüyüş ne zaman yapılmalı?

Yürüyüş yapmak için ideal bir saat aralığı yakalamaya gerek yok. Günün her saatinde, dilediğiniz anda yürüyebilirsiniz. Ancak uzmanların bu konudaki tavsiyesi sabah erken saatler ve akşamüstü yönünde. Özellikle kilo vermek amacıyla yürüyorsanız, sabah aç karna yapılan yürüyüşler yürüyüşlerin vücut metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlayacağı için bu zamanı değerlendirebilirsiniz.

     - İdeal yürüyüş ayakkabısı nasıl olmalı?

İdeal bir yürüyüş ayakkabısı esnek olmalı. Ayrıca nefes alabilen, tekstil dokulu malzemelerle üretilen yürüyüş ayakkabıları ayakların terlemesini engeller ve böylece terlemeden dolayı meydana gelebilecek yara, mantar gibi sorunların da önüne geçer. Bunların yanı sıra hafif ve tam ayak numaranızda bir yürüyüş ayakkabısı seçmeye de özen göstermenizi tavsiye ederiz.

     - Yürüyüş hangi kasları çalıştırır?

Yürüyüş yaparken kişinin ön ve arka bacak kasları, kalça kasları, baldır ve core bölgesindeki kasları çalışır.

Sağlığınız bizim için önemli! Generali Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile ilgili bilgi almak için hemen tıklayın!

En Çok Okunanlar