Generali Sigorta A.Ş

Bugüne kadar hiçbir uçuşunuz iptal edilmemiş olabilir. Ancak uçuşunuz iptal edilirse veya edildiğinde, daha önce böyle bir tecrübenizin olmaması, kafanızda bir sürü soru işareti oluşmasına yol açabilir: Gitmem gereken yere nasıl ulaşacağım? Burada mahsur mu kaldım? Ve - belki de en önemlisi - ne kadar masraf yapacağım? Neyse ki biraz araştırma yaparak sıkıntı çekmeden tecrübe edinmeniz mümkün. İşte uçuşunuz iptal edilirse yapmanız gerekenler:

1. Havayolu ile görüşün

Müşteri hizmetleri masasında oldukça uzun bir şikayetçi kuyruğu olduğunu görme ihtimaliniz çok yüksek. İsterseniz aralarına katılabilirsiniz ya da en yakın kafeye oturup rahat bir ortamda havayolunu arayabilirsiniz. Her halükarda kararlı ancak nazik olun. Özellikle de iptal, kötü hava veya volkanik kül bulutu gibi havayolunun kontrolü dışındaki sebeplerden kaynaklanıyorsa...

Bu durumda derhal üçüncü aşamaya atlayabilirsiniz!). Unutmayın; kontrol dışı sebeplerden dolayı gerçekleşen iptallerde yasal olarak size yardımcı olma zorunlulukları yoktur. Bu yüzden dostça ve nazik bir biçimde davranmak çok işe yarayabilir.

2. Havayolunun kusuru varsa hakkınız olanı talep edin

Havayolu uçuşunuzun iptal edilmesine veya en az üç saat (AB için geçerlidir. Başka bir yerdeyseniz yerel yönetmelikleri inceleyin.) gecikmesine yol açarsa, esas olarak iki seçeneğiniz bulunur:

1. Yeniden yönlendirme

Bu seçeneği seçerseniz, havayolu aynı yere giden başka bir uçuş ayarlayacaktır. Bu seçenek, aynı havayoluna ait olduğu sürece olası bağlantı uçuşlarını da kapsar. Bağlantı uçuşları farklı bir havayoluna ait ise, nezaketinizi koruyun. Bu durumda da yasal olarak size yardımcı olma zorunlulukları yoktur. Yardımcı olmazlarsa üçüncü adıma geçin.

Bir AB havayolu ile veya AB’deki bir havalimanından uçuyorsanız ve yeni uçuşunuz orijinal uçuşunuzdan daha geç bir saatte ise, beklediğiniz süre boyunca ihtiyaç duyduğunuz yemek ve konaklamayı talep etmeye de hak kazanırsınız. Faturalarınızı mutlaka saklayın, Michelin yıldızlı restoranlarda yemek yemeyin ve lüks konaklamadan uzak durun; çünkü yalnızca “makul giderler” karşılanır.

Ayrıca iptalin size ne kadar süre önce bildirildiğine ve uçuşun uzunluğuna göre değişen ilave tazminata hak kazanırsınız.

2. Para iadesi

Para iadesini seçerseniz, havayolunun size başka bir yardım sağlamak zorunda olmadığını unutmayın. Başka bir deyişle, tek başınıza kalacaksınız ve gideceğiniz yer için bileti kendiniz almanız gerekecek. Para iadesi alsanız da tazminat hakkınızı kaybetmezsiniz. Bundan bahsetmişken hemen şunu hatırlatalım:

Hangi seçeneği seçerseniz seçin, tazminatınızı derhal talep etmeye çalışın!

Tazminat talep edebileceğiniz süre kısıtlamaları değişkenlik gösterir ancak genellikle oldukça uzundur; örneğin Birleşik Krallık'ta bu süre altı yıldır. Bununla birlikte, bu işi en kısa sürede halletmek en iyi yöntemdir. Evinize vardığınızda bir yığın işle uğraşmaktan kurtulursunuz.

3. Havayolu kusurlu değilse ya da başka bir havayolunun bağlantı uçuşunu kaçırdıysanız, sigortacınızı arayın

Bu senaryoların herhangi birinde havayolu yardım edecek gibi görünmüyorsa, en kısa sürede seyahat sigortacınızı aramalısınız. Elinizin altında olması için seyahate çıkmadan önce sigortacınızın numarasını telefonunuza kaydedin. Tazminata hak kazanmazsınız ancak genellikle yeni uçuş biletleri ve makul yemek ve konaklama giderlerini talep edebilirsiniz (bu durumda da faturalarınızı saklamayı unutmayın).

Tam olarak ne talep edebileceğinizi öğrenmek için sigortacınızın verdiği belgedeki hüküm ve koşulları inceleyin. Sigortacınızı aradıktan ve verebileceği diğer talimatları not aldıktan sonra, yeni bir uçuş ve beklerken ihtiyaç duyabileceğiniz konaklama için rezervasyon yapabilirsiniz.

4. Doğru sigorta paketini seçin

Uçuş iptali durumunda, sağlığınızdan bagaj güvenliğinize kadar pek çok detaya dair soru işaretleri ortaya çıkabilir. Bu yüzden - vize almak için gerekli olsun olmasın - en kapsamlı ve güvenli Yurtdışı Seyahat Sigortası'nı seçmelisiniz. Bu bağlamda, Generali Sigorta'nın Seyahat Sağlık Sigortası'na bir göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

5. Rahatlayın

Doğru çözüm ne olursa olsun, gülümsemeyi deneyin; kafanızı gecikmeye takmanız oraya daha hızlı ulaşmanızı sağlamaz. Bu yüzden rahatlayın, seçeneklerinizi gözden geçirin ve yapmanız gerekenleri sırayla yapın.

Kısa sürede yola çıkacaksınız. Her seyahate yönelik parlak ipuçlarımız ile temel ihtiyaçlarınızı hiçbir zaman unutmayın ve gizli tatil ücretlerinden kurtulun:

El çantanızdan maksimum fayda sağlayarak bagaj ücretlerinden kurtulun

Seyahate Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler?

Yurt Dışında Yaz Tatilinizi Geçirebileceğiniz 10 Harika Lokasyon

En Çok Okunanlar